Nu visar Google Maps hur du kör bränslesnålt

google maps korhanvisning energisnalt branslesnalt app 2022
Google

Äntligen kan Google Maps visar vilka vägar du ska ta för att minimera bränsle- eller energiförbrukningen med bilen.

Den nya funktionen släpptes helt nyligen till svenska och andra europeiska användare. Tidigare har funktionen testats i bland annat Tyskland, USA och Kanada.

Målet med visningen av bränslesnåla rutter är att ge bilförare chansen att göra miljövänligare val.

I ett av flera led inom Google för att minska miljöpåverkan så erbjuder företaget bland annat möjligheten att söka efter flygningar med lågt koldioxidutsläpp.

Och nu får vi alltså även ekovänliga bilrutter direkt i Google Maps.

Rutten är inte nödvändigtvis den snabbaste, utan den effektivaste och den med minst miljöpåverkan. Google säger att funktionen kan bidra till att vi minskar koldioxidutsläppen med en miljon ton årligen – eller samma mängd som om vi tog bort 200 000 bilar från våra vägar.

En annan nyhet är att Google arbetar på smartare ruttberäkningar med artificiell intelligens.

I ett pilotprojekt som pågår i Israel så används AI för att optimera rutterna genom smarta uträkningar av hur trafikljusena slår om längs rutterna. Enligt Google har projektet visat på en 10-20 procentig minskning av bränsleförbrukning och lägre väntetider vid korsningar.

Mikael Anderberg är en veteran inom teknikvärlden med stor kännedom kring tillverkare, nya tekniker och produkter. Har mångårig erfarenhet från blogg- och it-världen vilken bidrar till utvecklingen av Tekniksmart tillsammans med andra entusiaster. Mikael har i grunden expertis inom fotografering och kamerautrustning, copywriter och content editing, och SEO. Läs mer om mig här.