Är AirPods (tredje generationen) vattentåliga / vattentäta? Här är svaret

AirPods 3 har vattentåligt laddningsskal!

apple airpods 3 third gen 2021 runner

Tredje generationens AirPods är här – och äntligen har Apple uppdaterat hörlurarna med en modernare design och många andra förbättringar.

En stor nyhet är att tredje generationens AirPods, eller AirPods 3 som de även kallas, har blivit vattentåliga. Här förklarar vi vad det betyder för dig som användare.

Läs mer: Apple döms för vilseledande marknadsföring om iPhones vattentålighet

Nya AirPods för 2021 är vattentåliga – inte vattentäta

Det är viktigt att direkt poängtera en mycket viktig detalj, nämligen att nya AirPods-hörlurarna inte är helt vattentäta. De klarar INTE stora mängder vatten.

Med sin IPX4-klassning klarar hörlurarna en mindre mängd vatten och svett, men inte mer än så.

Dessutom försämras vattentåligheten med normalt slitage, så dina AirPods kanske har en bra vattentålighet när du köper dem, men efter ett år kan det skyddet vara betydligt sämre.

Nya AirPods (tredje generationens) har exakt samma vattentålighet som AirPods Pro.

Första AirPods-modellen med vattentåligt laddningsskal

En stor nyhet med tredje generationens AirPods är att även laddningsskalet är vattentåligt. Det har dessutom IP-klassning IPX4 precis som själva hörlurarna.

Tänk på att laddningsskalet – precis som hörlurarna – inte tåler speciellt mycket vatten trots sin IPX4-klassning. Torka av dem direkt om de blir blöta så håller de längre!

Apple AirPods Pro
Både nya AirPods för 2021 och gamla AirPods Pro har IPX4-klassning

Läs mer: Är Apple AirPods Max vattentåliga / vattentäta?

Det här betyder IPX4 i praktiken

  • IP = Indikerar att det är en IP-kod
  • X = Att skyddet inte är testat för damm
  • 4 = Att skyddet är striltätt

En vanlig mobiltelefon har ofta klassningen IP67 eller högre, vilket betyder att de har en mycket bättre vatten- och dammtålighet.

Hörlurar däremot har sällan samma utmärkta skydd, med några få undantag.

Jaybird Vista 2 har en utmärkt vattentålighet med IP68-klassning medan sportinriktade Jabra Elite Active 75t bara ståtar med IP57. Även Klipsch T5 II Sport har riktigt bra skydd med IP67, precis som AfterShokz Aeropex.

Planerar du att skaffa nya AirPods?
Du kan läsa mer och köpa dem direkt från Apple här.

Mikael Anderberg är en veteran inom teknikvärlden med stor kännedom kring tillverkare, nya tekniker och produkter. Har mångårig erfarenhet från blogg- och it-världen vilken bidrar till utvecklingen av Tekniksmart tillsammans med andra entusiaster. Mikael har i grunden expertis inom fotografering och kamerautrustning, copywriter och content editing, och SEO. Läs mer om mig här.