Apple lanserar tredje generationens AirPods med Spatial Audio

apple airpods 3 third gen 2021

AirPods med Spatial Audio är här. Det är tredje generationens AirPods som kompletterar befintliga AirPods och AirPods Pro. Den stora nyheten är stödet för rumsligt ljud, en ny design och ett omarbetat inre med nya högtalarelement för bättre ljudkvalitet.

Det första som du kommer att märka med nya AirPods med Spatial Audio är den omarbetade och förbättrade designen. Nya modellen liknar AirPods Pro, men utan silikonkuddarna som går in i öronen. Istället använder nya modellen samma typ av högtalarhuvud som tidigare. En storlek som ska passa alla (eller de flesta) öron.

Läs mer: Är Apple AirPods Max vattentåliga / vattentäta?

apple airpods 3 third gen 2021 specs

Nya AirPods har förbättrad design och är vattentålig

Stjälken har äntligen blivit kortare vilket betyder att tredje generationens AirPods inte blir lika prominenta utanför örat (äntligen!). Det här är första gången som Apple förändrar designen på AirPods-hörlurarna sedan 2016, och ändringarna kunde inte komma snabbt nog.

Med sin nya insida som optimerats för ännu bättre ljudkvalitet med en helt ny uppsättning högtalarelement så låter nya AirPods nämnvärt bättre än de tidigare modellerna (undantagsvis för AirPods Pro och AirPods Max så klart).

Hela designen har blivit vattentålig så att du kan vara ute i lättare regn och träna riktigt tuffa passa utan att du riskerar fuktskador om du svettas mycket. Vattentåligheten är IPX4-klassad vilket är exakt samma som gamla AirPods Pro.

Läs mer: 12 saker du måste veta om AirPods Max – innan du köper hörlurarna

apple airpods 3 third gen 2021 runner

Nya AirPods stöder Spatial Audio och Dolby Atmos

En stor och mycket önskad nyhet är att tredje generationens AirPods stöder Spatial Audio och Dolby Atmos. Teknikerna kallas ”rumsligt ljud” och gör att du får en närmare, mer omslutande upplevelse när du konsumerar film och musik som stöder det.

Genom att spåra dina huvudrörelser i realtid kan ljudet optimeras så att det alltid låter som att det kommer från samma håll, oavsett hur du rör på huvudet. Det här är inte någon ny teknik för Apple. Samma funktionalitet finns i AirPods Pro och AirPods Max sen tidigare.

Andra förbättringar i tredje generationens AirPods är förbättrad samtalskvalitet med nya mikrofoner, stöd för Adaptive EQ som ska optimera ljudkvaliteten ytterligare AI-teknik och stöd för AAC-ELD (en ny samtalskodek för ökad samtalskvalitet i FaceTime).

Läs mer: Konversationsförstärkning till AirPods Pro med ny firmware (version 4A400)

Planerar du att skaffa nya AirPods?
Du kan läsa mer och köpa dem direkt från Apple här.

Mikael Anderberg är en veteran inom teknikvärlden med stor kännedom kring tillverkare, nya tekniker och produkter. Har mångårig erfarenhet från blogg- och it-världen vilken bidrar till utvecklingen av Tekniksmart tillsammans med andra entusiaster. Mikael har i grunden expertis inom fotografering och kamerautrustning, copywriter och content editing, och SEO. Läs mer om mig här.