Spela säkert på internet – 3 enkla tips

Det är extremt viktigt att tänka på säkerheten när du spelar på internet idag. Lösenord är inte längre en garanti för att dina personliga integritet och viktiga filer ska vara säkra.

Detsamma gäller när du använder tjänst och spel som involverar att du riskerar förlora pengar. Med hjälp av elektronisk identifiering minimerar du riskerna eftersom säkerheten inte påverkas på samma vis som med läckor som involverar användarnamn och lösenord.


Läs mer: Mobilt BankID slutar fungera med Android 5, iOS 10 & 11

Använd BankID

När du spelar på casino med BankID finns det ingen risk att dina vinster går förlorade för att du skulle vara anonym. När du är inloggad med BankID finns dina personuppgift enkelt åtkomliga så att du alltid får vad du har vunnit.

Med BankID är det inte bara möjligt att spela säkert på internet. Du kan använda den säkra inloggningen för att exempelvis deklarera på internet, sköta många svenska nättjänster och prenumerationer. Dessutom är BankID helt kostnadsfritt att skaffa och använda.

Viktigt att tänka på är att inte hänga kvar med för gamla prylar om du planerar att logga in med elektronisk identifiering. Tekniken springer snabbt framåt och det finns inga planer att längre ge stöd åt Mobilt BankID på äldre prylar med Android 5, iOS 10 eller 11 i framtiden.

Läs recensioner

Lita inte på allt som spelbolagen säger om sig själva. Läs oberoende recensioner från andra spelare så är det lättare att förstå vilka sajer och speltjänster som är bra respektive sämre för just dig.

Låter det praktiskt och bra? Det är det också, men även med recensioner gäller det att vara vaksam. Det finns fejkrecensioner som bara är till för att öka enskilda sajters validitet, och därför gäller det att du alltid är uppmärksam när du läser vad andra skriver.

Fundera på följande när du kollar efter recensioner om spelsajter:

  • Är recensionen överdrivet positiv eller lockande i texten?
  • Nämns både fördelar och nackdelar?
  • Finns samma recension på flera andra recensionsställen?
  • Är det ett utländskt namn med en generisk stockbild?

Var skeptisk och försiktig när du läser recensioner. Hitta den där legitima sajten som just du tycker är relevant och bra för dina behov i sökandet.

Läs mer: Windows 10 uppdateras med säkerhetsfixar till åtminstone 2025

Antivirus och brandvägg

Det här kanske låter som världens sämsta tips eftersom alla borde känna till risken med malware idag – men när kollade du att ditt antivirus och brandvägg fungerade korrekt sist?

Om du är som merparten av internetanvändarna så är risken stor att du 1) kanske har installerat ett antivirusprogram på datorn och 2) om du gjort det så har du bara installerat och glömt att det existerar.

Ingen skam i det om så är fallet, miljontals människor världen över har inte full koll på vilket antivirusprogram de använder eller ens om det är aktivt. Om du vill vara tryggare och surfa säkrare på spelsajter, med eller utan BankID, så är ett starkt antivirusprogram ett måste. Och en brandvägg!

Du kan köpa en programsvit med antivirus, brandvägg och rensningsprogram för Windows och macOS för småkronor idag.

Mikael Anderberg är en veteran inom teknikvärlden med stor kännedom kring tillverkare, nya tekniker och produkter. Har mångårig erfarenhet från blogg- och it-världen vilken bidrar till utvecklingen av Tekniksmart tillsammans med andra entusiaster. Mikael har i grunden expertis inom fotografering och kamerautrustning, copywriter och content editing, och SEO. Läs mer om mig här.