Huawei FreeBuds 3 är äkta trådlösa in-ear-lurar med aktiv brusreducering och nära identisk design med Apple AirPods. Hörlurarna visades på IFA 2019 med nya Kirin A1-kretsen.

Huawei FreeBuds 3 är först med Bluetooth 5.1

huawei freebuds 3 2019 2
  • Nära identisk design med Apple AirPods
  • Tvåkanals Bluetooth-anslutning
  • 50 procent lägre strömförbrukning

Trots att Huawei möter motstånd från flera håll – inte minst på den amerikanska marknaden – så fortsätter företaget att släppa nya produkter. Nu senast hörlurarna FreeBuds 3.

Huawei FreeBuds 3 är i princip en kopia av Apple AirPods, men med uppgraderad teknik anpassad för Android-telefoner.

Enligt Huawei är hörlurarna först i världen med både Bluetooth 5.1 och Bluetooth Low Energy 5.1. Det gör att FreeBuds 3 stöder tvåkanals Bluetooth-anslutningar med 30 procent kortare fördröjning (latency) och 50 procent lägre strömförbrukning.

En nackdel är att Huawei använder proprietär teknik som gör att du måste ha en Huawei-telefon för att dra nytta av fördelarna. Åtminstone för tillfället.

Huawei FreeBuds 3 har inbyggd brusreducering

  • Aktiv brusreducering som klarar 15dB med omgivande ljud
  • Öppen design gör att brusreduceringen inte är lika effektiv som med WF-1000XM3
  • Kan styras med hjälp av tillhörande app i mobiltelefonen

Huawei FreeBuds 3 utmärker sig från Apple AirPods på en mycket viktig punkt – de har inbyggd, aktiv brusreducering.

Vi pratar inte lika bra brusreducering som nya och hyllade Sony WF-1000XM3. Det vore riktigt svårt för Huawei att klara eftersom de har en öppen design i FreeBuds 3. WF-1000XM3 är tätslutande med silikonpluppar vilket ger ett tydligare resultat.

Enligt Huawei kommer brusreduceringen i FreeBuds 3 att skilja sig lite i hur effektiv tekniken fungerar med olika människor. Anledningen är hur öronkanalerna är olika utformade på människor.

Brusreduceringen kan hantera upp till 15dB med omgivande ljud för varje öronkanal.

Genom att identifiera vibrationer från tal kan Huawei FreeBuds 3 förstå när du pratar och med det förtydliga ditt tal när det är hög ljudnivå i omgivningen. Perfekt när du är i ett telefonsamtal eller videokonferens.

Huawei FreeBuds 3 kan laddas trådlöst

  • 4 timmars musiklyssnande på en laddning
  • Laddar 100 procent snabbare än Apple AirPods
  • Minimal latency på 190ms

Precis som många andra äkta trådlösa hörlurar så säljs FreeBuds 3 med ett tillhörande laddningsetui.

Hörlurarna har en batteritid på upp till 4 timmar vid användning och 20 timmar tillsammans med laddningsetuiet.

Huawei menar att FreeBuds 3 laddas 100 procent snabbare än Apple AirPods när man laddar via sladd, och 50 procent snabbare trådlöst. En märkbar förbättring, men frågan är hur viktigt det är i praktiken.

FreeBuds 3 har också nämnvärt kort fördröjning (så kallad latency) mellan hörlurarna och uppspelningsenheten. Endast 190 millisekunder, vilket är mindre än både Appel AirPods och Sony WF-1000XM3.

Det är viktigt att ha så kort fördröjning som möjligt när man tittar på film eller spelar; annars hamnar ljudet i osynk vilket så klart blir jobbigt i längden. För musik betyder det däremot inte någon större roll.

Huawei Kirin A1

huawei kirin a1 bluetooth connection

Huawei Kirin A1 är processorn som används i hörlurarna FreeBuds 3. Det är kretsen som används till i princip alla smarta funktioner som finns i FreeBuds 3.

Från den avancerade brusreduceringen, tvåkanals Bluetooth-stödet och vibrationsdetekteringen från tal via sensorer i spetsen på hörlurarna. Kirin A1 är första generationens krets för hörlurar från Huawei.

Kirin A1 är inte bara designad för hörlurar utan kan även användas i smarta högtalare och smartklockor. Det finns alltså en chans att nästa generationens Huawei Watch GT får Kirin A1 under skärmen.

Enligt Huawei är energiåtgången med Kirin A1 hela 50 procent lägre än med andra likvärdiga, konkurrerande kretsar. Någon mer specifik siffra eller bevis på det finns tyvärr inte.

En fördel med Kirin A1 är att kretsen möjliggör en mer effektiv överföring av data mellan hörlurarna och uppspelningsenheten. Maximal överföringshastighet är snabba 6.5 Mbps i realtid. Med Bluetooth Ultra High-Definition Audio (BT-UHD) klara hörlurarna att ta emot upp till 2.3 Mbps för högsta möjliga ljudkvalitet.

Huawei FreeBuds 3 vs Apple AirPods vs Sony WF-1000XM3

EgenskapHuawei FreeBuds 3Apple AirPods 2Sony WF-1000XM3
Pris< 2 200 kronor2 000 kronor2 600 kronor
DesignÖppenÖppenStängd
BrusreduceringJaNejJa
BluetoothBluetooth 5.1Bluetooth 5.0Bluetooth 5.0
Fördröjning
(latency)
190ms220ms
LaddningsetuiJaJaJa
Batteritid
(musik + laddningstui)
4 timmar / 20 timmar5 timmar / 24 timmar6 timmar (ANC) / 18 timmar
ProcessorKirin A1Apple H1QN1e
Android / iOSAndroidiOSAndroid

Huawei FreeBuds 3 släpps i mitten på november

Vi vet att FreeBuds 3 släpps i Sverige kring mitten på november 2019. Cirkapriset är i skrivande stund oklart, men under 2 200 kronor har Huawei åtminstone sagt att siffran är.

Kategoriserad i:

Taggad i:

,