NordPass: Lösenordshanterare från NordVPN

NordPass
NordPass

NordPass är en lösenordshanterare som samlar alla dina viktiga lösenord under samma tak. Du behöver bara komma ihåg ett lösenord för att nå dem, och allt är krypterat på företaget servrar. Här kan du läsa mer om NordPass.

 • Modern lösenordshanterare med hög krypteringsnivå och snyggt gränssnitt
 • Stöd för tvåfaktorauktorisering (2FA) för extra säkerhet
 • Varken bättre eller sämre än konkurrenterna idag
 • Kostar från cirka 50 kronor per månad med månadsbetalning

Vilka är NordVPN?

NordVPN är ett säkerhetsföretag med en rad säkerhetstjänster och lösningar. Deras flaggskeppstjänst är NordVPN som är en VPN-tjänst för säkra uppkopplingar mot internet. Företaget har även en krypteringstjänst för att skicka filer säkert samt en lösenordshanterare med NordPass.

Läs mer om NordVPN på deras officiella webbsajt.

Vad är NordPass?

NordPass är en lösenordshanterare där man sparar alla sina lösenord på en krypterad, säker server. Du kommer åt alla dina lösenord i NordPass med ett enda lösenord oavsett om du är på datorn, mobiltelefonen eller surfplattan. Allt som behövs är en webbläsare – eller en mobilapp om du föredrar det.

“Password information belongs to users only — that’s why our product has zero-knowledge encryption. By the time your data reaches our servers, it’s already been encrypted on your device. That means we have zero knowledge about the items saved in your vault.”

NordVPN om krypteringen i NordPass
nordvpn nordpass gif mobildemonstration

Bland funktionerna som kan lyftas fram om NordPass finns följande:

 • Stark kryptering med XChaCha20 som även används av Cloudflare och Google. Krypteringen sker direkt på din enhet. All data är 100% krypterad innan den synkroniseras med NordPass-servrarna.
 • Stöd för tvåfaktorauktorisering (2FA) betyder att du dubbelskyddar ditt konto med både lösenord och PIN-kod på mobilen. Mycket säkrare, mycket bättre för dig.
 • Tillägg i webbläsare som Chrome, Edge, Opera, Firefox, Brav och Vivaldi. Finns även som mobilapp till iOS och Android. Eller så loggar du bara in på ditt konto i webbläsaren om du föredrar det.
 • Importering av lösenord från andra lösenordshanterare fungerar utmärkt. Använder ett standardformat som stöds av 1Password, Bitwarden, LastPass, DashLane och flera andra.
 • Upp till 6 enheter kan använda samma konto. Om du betalar en premium-kostnad varje månad på några tior. Använder du gratisversionen är det bara 1 enhet som gäller.
 • Lösenord och andra säkra uppgifter kan delas med andra. Du väljer vilka som är betrodda och kan dela ditt konto eller delar av sparade uppgifter med dem.
 • Integrerad tjänst med NordVPN och NordLocker. Har du redan ett konto hos NordVPN så behöver du inget extra – du kan fortsätta använda ditt gamla och bara koppla på NordPass om du vill.

Är NordPass bättre än 1Password, Bitwarden & LastPass?

Om vi får rekommendera en lösenordshanterare så är det Bitwarden som står överst på vår lista. Det är en helt gratis (finns Premium-variant som kostar en hundring, men den är generellt onödig för de flesta) och är ett helt fantastiskt alternativ. Bra funktioner, brett stöd för webbläsare och mobila enheter, i princip helt krångelfritt.

Andra aktörer som 1Password, LastPass och DashLane har alla många års erfarenhet av lösenordshanterare och är erkända spela på planen. Oavsett vilken du väljer så kan du räkna med att få en bra lösenordshanterare med alla funktioner du kan tänkas behöva för att vara helt säker med dina lösenord.

Och i den listan kan vi säkert peta in NordPass i framtiden. Men efterso NordPass är så ny och otestad så väljer vi att vara avvaktande en tid framöver. NordPass har samma säkerhet, samma funktionalitet och kanske ett snyggare gränssnitt till sina appar än konkurrenterna. Prislappen är hygglig och ambitionerna höga.

Men vi håller oss till Bitwarden idag. Det är vår rekommenderade, beprövade lösning just nu.

Hur mycket kostar NordPass?

 • 2,49 USD per månad (2-årsplan)
 • 2,99 USD per månad (1-årsplan)
 • 4,99 USD per månad (månadsplan)

Den faktiska kostnaden är 35,88 USD, 59,76 USD respektive 4,99 USD. Vilket omräknat blir 343 kronor, 573 kronor och 48 kronor beroende på hur du väljer att betala.

För 1- och 2-årsplanen betalar du en klumpsumma med betalkort, AmazonPay eller kryptovalutor. Paypal finns förvånansvärt nog inte med som alternativ, vilket är lite oroväckande.

NordVPN erbjuder 30 dagars återbetalningsgaranti om du inte skulle vara nöjd med tjänsten.

Läs mer om NordPass och se de senaste priserna på NordPass officiella produktsida.

Finns några kontroverser kring NordVPN?

Ja, det finns en del kontroverser kring NordVPN som du absolut bör känna till.

NordVPN är ett tämligen nytt företag på marknaden och har bara funnits sedan 2012. Sedan dess har företaget samlat på sig fler än 12 miljoner kunder till sin VPN-tjänst, inte minst har NordVPN blivit mycket populär i HongKong-regionen med konflikterna som pågår där.

VPN-tjänster används för att skydda sin internetuppkoppling och IP-adress så att andra inte kan se vem man är och i viss mån vad man gör på internet. Men det hjälper inte när VPN-tjänstens servrar hackas, vilket är precis vad som drabbade NordVPNs kunder när hackare kom åt just det.

När obehöriga kom åt en server i mars 2018 kunde de potentiellt stjäla säkra kryptonycklar och nyttja dessa fram tills nycklarnas utgångsdatum i oktober 2018. Information som inte blev publika förrän ett år sedan.

Två veckor efter den nyheten så kom detaljer om att tusentals NordVPN-kunder drabbats av hackerattacker som tagit över deras konton. Attacker som sannolikt handlar mer om att kunderna valt dåliga, lättgissade lösenord snarare än dålig säkerhet på servrarna. Men ändå, det ser inte bra ut för NordVPN.

FAQ – vanliga frågor om NordPass

? Använder NordPass kryptering?

Ja, NordPass använder full kryptering av typen XChaCha20 som även Cloudflare och Google använder. All kryptering sker på din enhet innan lösenorden synkroniseras med NordPass-servrarna.

? Var kan jag använda NordPass?

I mobiltelefonen, på surfplattan och i datorn. NordPass finns som mobilappar och har tillägg till alla stora webbläsare. Du kan även använda NordPass direkt i webbläsaren om du vill det.

? Är NordPass säkrare än konkurrenterna?

Nej, alla stora lösenordshanterare har idag erkänt fullgod säkerhet med hög krypteringsnivå och stöd för 2FA-skydd. Så länge du väljer en erkänt bra lösenordshantare som 1Password, LastPass, Bitwarden, DashLane, eller nu även NordPass, så har du bra skydd.

? Kan jag byta till NordPass från en annan lösenordshanterare

Absolut kan du byta till NordPass. Lösenordshanteraren stöder importering av lösenord från alla kända, konkurrerande lösenordshanterare som 1Password, Bitwarden och LastPass.

? Hur mycket kostar NordPass?

Du kan välja mellan månadsbetalning eller 1 till 2 års förskottsbetalning. Priserna är mellan cirka 50 kronor och 570 kronor beroende på hur länge du vill använda tjänsten. Det finns även ett gratisalternativ med begränsningar.

? Finns några kontroverser kring tjänsten?

Moderbolaget NordVPN som står bakom NordPass har vid minst två tillfällen varit indragna i kontroverser med hackade servrar och hackerattacker mot användare som förlorat åtkomsten till sina konton.

Mikael Anderberg är en veteran inom teknikvärlden med stor kännedom kring tillverkare, nya tekniker och produkter. Har mångårig erfarenhet från blogg- och it-världen vilken bidrar till utvecklingen av Tekniksmart tillsammans med andra entusiaster. Mikael har i grunden expertis inom fotografering och kamerautrustning, copywriter och content editing, och SEO. Läs mer om mig här.