Wear 3300: Ny processor för smartklockor från Qualcomm

qualcomm snapdragon wear logo

Qualcomm kan vara på gång att lansera en ny och förbättrad processor för smarta klockor. Efter att Snapdragon Wear 3100 släpptes med måttliga nyheter hoppas många på en nämnvärt omarbetad variant för 2020.

Enligt uppgift handlar det om en krets kallad Snapdragon Wear 3300 och som bygger kring fjolårets Snapdragon 429. Den senare återfinns bland annat i mobiltelefonen Nokia 3.2 och stämmer ryktet kan vi väntas oss en kraftig prestandaökning jämfört med befintliga Wear 3100.

Qualcomm Snapdragon 429 använder en nyare arkitektur än Wear 3100 med kraftfullare processorkärnor som dessutom är energieffektivare.

Det betyder i praktiken att smartklockan kommer att kännas kvickare utan strömförbrukningen ökar. Appar laddar alltså snabbare och batteritiden ökar eller blir åtminstone likvärdig med dagens 24-48 timmar.

Räkna däremot inte med batteritid i klass med sportklockor eller aktivitetsarmband som ofta klarar 7 dagar eller mer.


Oklart när Wear 3300 släpps – sannolikt under 2020

Vidare har Snapdragon 429 en integrerad med-processor som avlastar de fyra vanliga processorkärnorna, en DSP samt en PMIC.

För den som undrar så är DSP en signalprocessor som kan användas till hantering av bland annat röstdata, ljudsignaler, video och data från en rad sensorer som temperatur- och tryckmätare. PMIC är i sin tur en integrerad krets för strömhantering.

Idag finns inga indikationer på att Qualcomm har någon krets att lansera för produkter under 2019. Sannolikt måste vi gå en bit in i 2020 innan smartklockor med Wear 3300 kan släppas.

Om Wear 3300 används tillsammans med åtminstone 1GB RAM-minne eller mer så kan vi få se riktigt kvicka smartklockor med WearOS under nästa år. Frågan är bara när de första modellerna släpps och om Google kan fortsätta hålla intresset för WearOS uppe bredvid Apple Watch.

Mikael Anderberg är en veteran inom teknikvärlden med stor kännedom kring tillverkare, nya tekniker och produkter. Har mångårig erfarenhet från blogg- och it-världen vilken bidrar till utvecklingen av Tekniksmart tillsammans med andra entusiaster. Mikael har i grunden expertis inom fotografering och kamerautrustning, copywriter och content editing, och SEO. Läs mer om mig här.