Qualcomm släpper ny flaggskeppsprocessor för mobiler – Snapdragon 855+

Qualcomm Snapdragon Logo

Vad är Snapdragon 855+? Qualcomm lanserade Snapdragon 855 som sin snabbaste mobilprocessor i december 2018. Nu släpper företaget en uppgraderad variant i Snapdragon 855+. Enda skillnaden är något snabbare processor och grafikkrets.

Qualcomm Snapdragon 855+ är nästan helt identisk med syskonkretsen Snapdragon 855. Enda skillnaderna är något högre klockfrekvenser vilket pressar prestandan till snäppet vassare nivåer.

Processorn har ökat från 2,84 GHz till 2,96 GHz. Grafikkretsen har ökat från 585 Mhz till 672 MHz. Tillsammans är det nämnvärda ökningar, men förvänta dig inte överväldigande skillnader vid normal användning.

Exakt hur Qualcomm har gjort ökning är inte känt idag. Sannolikt handlar det inte om någon mjukvaruöverklockning som kan utföras på vilken Snapdragon 855 som helst. Istället är det mer troligt att hårdvaran ändrats för att skapa utrymme för de högre hastigheterna.

Om du redan har en snabb mobiltelefon med en nyare Qualcomm-processor så finns få anledningar att vänta på en modell med Snapdragon 855+.

Nya kretsen släpps under 2019 års andra halva, dock vill Qualcomm inte avslöja exakt när det sker. Det är också oklart när de första mobiltelefonerna med Snapdragon 855+ når marknaden; det finns förhoppningar om att Samsung Galaxy Note 10 och Asus ROG Phone 2 får nya kretsen – men det återstår att se.

Andra detaljer om Snapdragon 855+ är att det finns stöd för 4G/LTE och 5G i samma krets. Qualcomm har även byggt in teknik för VR och AR, AI-funktionalitet och en rad speciella lösningar som ökar prestandan i spel. För mer information finns en officiell pressrelease från Qualcomm här.

Mikael Anderberg är en veteran inom teknikvärlden med stor kännedom kring tillverkare, nya tekniker och produkter. Har mångårig erfarenhet från blogg- och it-världen vilken bidrar till utvecklingen av Tekniksmart tillsammans med andra entusiaster. Mikael har i grunden expertis inom fotografering och kamerautrustning, copywriter och content editing, och SEO. Läs mer om mig här.