Enkelt knep ökar prestandan i din smartklocka med Wear OS

Fossil Q Marshal

Om du har en smartklocka med Wear OS kan du i vissa situationer få bättre prestanda med en till synes obetydlig inställning.

  • Oklart vad som gör att prestandan ökar efter ändringen
  • Tar bara sekunder att ändra inställningen för ljusstyrkan
  • Många populära klockmodeller omfattas av förbättringen
  • Lästips: Fem nya smartklockor med Wear OS på gång

I en tråd på webbsajten Reddit diskuteras huruvida det går att öka prestandan i Wear OS genom en liten inställning för skärmen.

Enligt trådskaparen och flera Wear OS-användare räcker det att stänga av den automatiska ljusstyrken för skärmen för att öka den generella prestandan i smartklockan.

Resultatet för många är att upplevelsen med Wear OS blir marginellt bättre med kortare fördröjningar och allmänt bättre flyt.

Bland klockmodellerna som uppmärksammats blir snabbare finner vi Fossil Sport, TicWatch Pro, fjärde generationens Fossil-smartklockor, Asus ZenWatch 3 och Moto 360 v2. Bara för att nämna några.

Varför prestandan blir märkbart bättre är okänt. Det är sannolikt en bugg i mjukvaran som är boven i dramat, men ett alternativ är att det frigörs viktiga resurser i Wear OS när inställningen slås av.

Ett tredje alternativ är så klart att användarna känner av en placeboeffekt. Alltså att det inte är någon skillnad överhuvudtaget.

Så stänger du av automatiska ljusstyrkan i Wear OS

  1. Gå till Settings (svep ner från skärmens ovankant, välj Settings)
  2. Gå till ”Adjust Brightness”
  3. Välj nivån på ljusstyrkan

Kom ihåg att en manuellt inställd ljusstyrka gör att skärmen inte reagerar på ljusnivåerna i rummet. Oavsett om du är i skarpt dagsljus eller ett helt mörkt rum så kommer ljusstyrkan vara konstant.

På de flesta smartklockor med Wear OS behöver du inte använda den högsta ljusstyrkan. Sätt nivån till 4 eller ännu hellre 3 om möjligt för att spara på batteriet.

Qualcomm har nya processorer på gång för Wear OS-klockor

Processorerna som används i dagens smartklockor med Wear OS är tämligen långsamma och strömhungriga. Snapdragon Wear 2100 är vanligast idag, följt av den marginellt förbättrade Wear 3100.

Vi vet att Qualcomm – som tillverkat på – har framtida kretsar under utveckling. Med högre prestanda, bättre energieffektivtet och mer funktioner. Frågan är bara hur länge det dröjer innan de nya kretsarna kan bli aktuella på marknaden.

Vår gissning? Att det dröjer åtminstone några månader, upp till ett år innan Fossil och de andra tillverkarna kan släppa något bra.

I vår artikel Ny processor för smarta klockor från Qualcomm – Snapdragon Wear 2700 berättar vi mer om vad kommande ”superkretsen” kan erbjuda. Läs gärna artikeln och kommentera vad du tror om framtiden.

Mikael Anderberg är en veteran inom teknikvärlden med stor kännedom kring tillverkare, nya tekniker och produkter. Har mångårig erfarenhet från blogg- och it-världen vilken bidrar till utvecklingen av Tekniksmart tillsammans med andra entusiaster. Mikael har i grunden expertis inom fotografering och kamerautrustning, copywriter och content editing, och SEO. Läs mer om mig här.