Rapport: Ny processor för smarta klockor från Qualcomm – Snapdragon Wear 2700

Qualcomm Snapdragon Logo

Qualcomm utvecklar nya generationens processor för smarta klockor. Det avslöjas i en ny rapport från WinFuture. Processorn kan heta Snapdragon Wear 2700 och väntas bli ett stort prestandalyft.

Qualcomm Snapdragon Wear 2700 är enligt rapporten från WinFuture en specialdesignad variant av befintliga Snapdragon 429.

Det i sig själv säger inte allt om vad Wear 2700 erbjuder, men vi får en del vinkar om vad framtiden kan ge.

Exempelvis kan vi räkna med stöd för Bluetooth 5.0, WiFi 802.11ac, NFC och USB 2.0. Snapdragon 429 är den första processorn från Qualcomm baserad på 12nm – hälften av 28nm som Wear 3100 bygger på.

Det betyder högre prestanda med bättre energieffektivitet. Dessutom är grafikprocessorn mycket kraftfullare Adreno 504 i nya kretsen, jämfört med gamla Adreno 304 i Wear 3100.

Slutligen kan sägas att WinFuture skriver om hur Snapdragon Wear 2700 idag testas med RAM-minne upp till 1 GB och minneshastigheter på 933 MHz. Hastigheter upp från 433 MHz som Wear 3100 stöder.

Så vad betyder allt ovan i praktiken? Om det stämmer vad vi vet idag så kommer Snapdragon Wear 2700 ge bättre prestanda, stabilare anslutning till mobiltelefoner och ha lägre strömförbrukning än Wear 3100 och äldre kretsar.

Exakt vad som kommer, ja det återstår att se framöver.

Processorerna från Qualcomm för smarta klockor

Den första Qualcomm-processorn som användes i smarta klockor var Snapdragon 400. En krets som inte designats specifikt för den så kallade wearables-marknaden, men den fungerade.

Därefter följde Snapdragon Wear 2100 som designats med smarta klockor i åtanke. Tyvärr visade sig Wear 2100 vara strömhungrig och jämförelsevis prestandasnål bredvid exempelvis Apples egna lösning.

Till sist kom efterföljaren Snapdragon Wear 3100 i september 2018. Den idag senaste på marknaden och den har snäppet vassare prestanda och bättre funktioner för energieffektivitet.

Problemet för Snapdragon Wear 3100 är att få tillverkare har gjort någon större ansträngning för att använda den. Den absolut bästa modellen på marknaden med Wear 3100 är Fossil Sport, men utöver den modellen finns inga vi på rak arm kan rekommendera.

Mikael Anderberg är en veteran inom teknikvärlden med stor kännedom kring tillverkare, nya tekniker och produkter. Har mångårig erfarenhet från blogg- och it-världen vilken bidrar till utvecklingen av Tekniksmart tillsammans med andra entusiaster. Mikael har i grunden expertis inom fotografering och kamerautrustning, copywriter och content editing, och SEO. Läs mer om mig här.