Ny AI-krets från Qualcomm –10x snabbare än tidigare ledande lösningar

Qualcomm Cloud AI 100
Qualcomm Cloud AI 100

Qualcomm Cloud AI 100. Hört talas om den kretsen? Nej, inte vi heller. Men snart kommer den att finnas i mängder av produkter världen över och göra dem mycket smartare med artificiell intelligens.

Under evenemanget Qualcomm AI Day 2019 passade den kända tillverkaren på att släppa en ny AI-krets kallad Cloud AI 100. Det är en så kallad accelerator med 10 gånger så hög prestanda per watt jämfört med industriledande lösningar för applicering av logiska regler vid AI-arbeten.


Cloud AI 100 kommer att säljas tillsammans med unika verktyg speciellt designade för kretsen. De är utvecklade för att ingenjörer ska kunna dra full nytta av den extr kraft som Cloud AI 100 erbjuder. Åtminstone om vi ska tro Qualcomm.

Enligt presentationen om Qualcomm Cloud AI 100 är några av fördelarna med kretsen följande:

  • Mer än 10 gånger så hög prestanda per watt jämfört med andra, jämförbara lösningar som används idag
  • En helt nydesignad krets som är specifikt framtagen för processering av arbetsbördor med AI-interference
  • 7 nanometers tillverkningsprocess som ökar perstanda- och energifördelarna
  • Stöd för industriledande mjukvarustackar som PyTorch, Glow, TensorFlow, Keras och ONNX

AI-kretsen är i princip klar och Qualcomm menar att de kan börja skicka ut testexemplar till kunder under 2019 års andra hälft. Exakt när de kan börja skeppas återstår att se.

Det är också oklart vilka företag som kan tänkas vara intresserade av Cloud AI 100. Det här är ingen konsumentprodukt utan en krets tänkt för stora datacenter som gör extrema AI-beräkningar.

Fördelarna kan vi konsumenter få genom att våra tjänster – exempelvis smarta digitala assistenter – blir snabbare och mer säkra på sina AI-tillämpningar.

Läs mer om fördelarna med Qualcomm Cloud AI 100 här.

Mikael Anderberg är en veteran inom teknikvärlden med stor kännedom kring tillverkare, nya tekniker och produkter. Har mångårig erfarenhet från blogg- och it-världen vilken bidrar till utvecklingen av Tekniksmart tillsammans med andra entusiaster. Mikael har i grunden expertis inom fotografering och kamerautrustning, copywriter och content editing, och SEO. Läs mer om mig här.