Hackare hade delvis åtkomst till Outlook.com-konton i flera månader

Microsoft Outlook.com Logo

Hackar har fått åtkomst till konton på Outlook.com i flera månader. Nu varnar Microsoft berörda användare och uppmanar dem att byta lösenord.

Åtkomsten till konton på Outlook.com har skett från den 1 januari till 28 mars 2019. Under den perioden kunde hackarna komma åt e-postadresser, mappnamn och rubriker till e-postmeddelanden.

Vad de däremot inte kunde se var kompletta e-postmeddelanden och bifogade filer. Exakt hur många som påverkats av hackerattacken är idag oklart. Inte heller vet vi vilka som utfört attacken.

Så här säger Microsoft i ett uttalande om händelsen: ”Vår data indikerar att kontorelaterad information (men inte innehållet i e-post) kan ha varit åtkomlig, men Microsoft har ingen indikation om varför informationen var synlig eller hur den kan ha använts.”

Tacksamt nog kunde hackarna inte nå lösenord eller personlig information. Dock uppmanar Microsoft alla att byta lösenord för säkerhets skull.

Händelsen är en tydlig markering om hur svårt det är att skydda sig själv och den information man har på internet. Den information som hackarna kunde se är visserligen mer harmlös än den kunde ha varit, men var ändå tillgänglig oavsett om du hade aktiverat tvåstegsautentisering (2FA) eller inte. Så oavsett hur bra du säkrat din information hos Microsoft så hjälpte det inte.

Här är en bild på det e-postmeddelande som Microsoft skickar till alla berörda användare av Outlook.com:

microsoft hacker notifikation 201904
Mikael Anderberg är en veteran inom teknikvärlden med stor kännedom kring tillverkare, nya tekniker och produkter. Har mångårig erfarenhet från blogg- och it-världen vilken bidrar till utvecklingen av Tekniksmart tillsammans med andra entusiaster. Mikael har i grunden expertis inom fotografering och kamerautrustning, copywriter och content editing, och SEO. Läs mer om mig här.