Så förändras tekniken hos spelbolagen

De tekniska framstegen under 2000-talet har varit stora och det här gäller naturligtvis även inom spelbranschen som fått se stora förändringar de senaste åren. Det räcker med att gå tillbaka 15 år i tiden så spelade de allra flesta via spelombud som t.ex. tobaksaffärer eller Pressbyrån. Allt som behövdes för att tippa var en penna, ett färdigt papper från Svenska Spel och möjligtvis en miniräknare. Sedan kryssade man i de matcher och de tecken man ville spela och kanske satt det någon bredvid där man delade sina tankar kring matcherna med.

Tittar man på hur det ser ut idag är det som natt och dag inom spelbolagsbranschen. Med datorns hjälp kan man nu få tillgång till en bettingmarknad som nästintill är oändligt stor och dela tankar med folk från hela världen. Man kan betta på allt från de stora mästerskapen till små sporter som knappt någon hört talas om. Eller vad sägs t.ex. om att betta på VM i tuppfäktning i vår? Detta är är tydligt exempel på hur stort utbudet är hos spelbolagen idag och vilka udda sporter det går att spela på. 

Den tekniska utvecklingen har även gjort att man numera tar med sig bettingen på bussen, tåget eller till kompisen man ska träffa. I sin mobil har man nämligen tillgång till precis allt – och det är också mobilen som är det redskap som de flesta nu använder när man bettar.

Tekniska framsteg inom identifiering

När man spelar med mobilen har identifiering förstås varit viktig. Många har en stor del av sitt sparande inne på bettingsidor och att då få mobilen stulen eller liknande kan vara riskabelt. Spelbolagen har tidigare använt sig av användarnamn och lösenord men börjar nu mer och mer implementera säkrare inloggningsverktyg. En av dem har slagit stort – Bank ID. Genom Bank ID säkerställer din bank att det är du som vill logga in på ett spelbolag och inte någon annan. Bank ID har vuxit och genom den svenska licensen som infördes 2019 är det numera mer regel än undantag. Konkurrensen för Bank ID har nu ökat och den senaste betalmetoden kallas för Freja eID, det är ett liknande verktyg men med ännu fler funktioner än Bank ID. Det ska bli spännande att se om Freja eID kan ta upp kampen med Bank ID. 

Om du vill lära dig mer om Bank ID i samband med betting kan vi starkt rekommendera Bettingstugans recension om Bank ID. Där kan ni läsa hur Bank ID fungerar samt för- och nackdelar.

Uttagsmetoder inom spelbranschen

Även när det handlar om att ta ut pengar från spelbolagen har spelbranschen förändrats, något som har uppskattats enormt bland spelarna. Tidigare krävde spelbolagen att spelaren gick igenom en lång process för att godkänna utbetalningar, det kunde t.ex. vara så att det krävdes bilder på körkort, fakturor eller ditt bankkonto. Numera godkänner spelbolagen utbetalningar blixtsnabbt genom Trustly eller Swish. Att spelbolag förstått värdet av att kunna få betala ut pengar tryggt och snabbt på kontot har resulterat i spelare nu väljer spelbolag som erbjuder betting med snabba uttag. Att de cirkulerar i cyberspace kan få vilken lugn person som helst att bli nervös men med Bank ID garanteras trygghet. Spelbolag med Swish har därför en stor fördel på marknaden och belönas i form av nya kunder. 

Även om de största förändringarna kom med internet och senare mobilen intåg kan vi nog räkna med att tekniken kommer fortsätta förändras och underlätta för dig som vill betta även i framtiden. Eller vad sägs om eye tracking-inloggning eller varför inte röststyrda bets? Bara fantasin sätter gränser i en värld av teknologiska framsteg.

Mikael Anderberg är en veteran inom teknikvärlden med stor kännedom kring tillverkare, nya tekniker och produkter. Har mångårig erfarenhet från blogg- och it-världen vilken bidrar till utvecklingen av Tekniksmart tillsammans med andra entusiaster. Mikael har i grunden expertis inom fotografering och kamerautrustning, copywriter och content editing, och SEO. Läs mer om mig här.