Microsoft släpper Fluent Design till Office-appar – Word, Excel, PowerPoint, OneDrive & Outlook

microsoft fluent design apps 2019

Microsoft har snyggat till designen i flaggskeppsapparna för Office i mobilen – Word, Excel, PowerPoint, OneDrive och Outlook. Målet är att sätta en designton för framtida appar och skapa ett gemensamt intryck över hela Office-sviten.

Vad har hänt?

Microsoft har presenterat uppdateringar till sina Office-appar för Android och iOS. Den stora nyheten är helt omarbetade gränssnitt vars design bygger på ”Fluent Design”-konceptet och ger ett tydligare helhetsintryck oavsett vilken Office-app du använder. Först ut att få nya designen är Word, Excel, PowerPoint, OneDrive och Outlook. Därefter följer nya versioner av Teams, Yammer och Planner.

Varför gör Microsoft den här förändringen?

microsoft fluent design apps 2019

Målet för Microsoft är att skapa en mer integrerad designlösning som ökar produktiviteten och gör att du känner dig hemma oavsett vilken Office-app du använder.

Microsoft pratar om så kallade ”mikrouppgifter”. Saker du gör i apparna som bara tar 20-30 sekunder att utföra, och som Microsoft menar är hur merparten av deras användare faktiskt använder Office-apparna i mobilen.

Genom att introducera Fluent Design-konceptet i sina Office-appar vill Microsoft skapa mer effektiva och snabbare flöden som gör det lättare att arbeta i korta men produktiva sessioner.


Vilka Microsoft-appar & tjänster får Fluent Design i mobilen?

Microsoft har redan presenterat uppdateringar till Word, Excel, PowerPoint, OneDrive och Outlook.

Inom en överskådlig framtid är tanken att Teams, Yammer, Planner och fler tjänster får samma omarbetning. Det finns i skrivande stund inget datum för när dessa uppdateras i mobilen.

Är det bara Microsoft som får använda Fluent Design-konceptet?

Nej, andra utvecklare får fritt använda Fluent Design i sina applikationer om de vill.

Idag arbetar 40 personer på Microsoft med att skapa alla nödvändiga grafiska element till Fluent Design-konceptet. Utifrån deras verktygslådor med konceptmaterial kan andra teams på Microsoft, och även externa utvecklare, hämta exakt samma grafiska element, och därmed ge alla användare samma upplevelse.

Microsoft presenterade verktyget ”Fluent Toolkit” tidigare under Build 2019 för alla utvecklare som vill börja använda Fluent Design i sina appar tillWindows, Android, iOS och på webben i webbläsaren.

Mikael Anderberg är en veteran inom teknikvärlden med stor kännedom kring tillverkare, nya tekniker och produkter. Har mångårig erfarenhet från blogg- och it-världen vilken bidrar till utvecklingen av Tekniksmart tillsammans med andra entusiaster. Mikael har i grunden expertis inom fotografering och kamerautrustning, copywriter och content editing, och SEO. Läs mer om mig här.