Huawei blockerar Android-appar i nya HarmonyOS

huawei mate 50 pro press 2022

Huawei gör det mindre attraktivt att köpa en av deras mobiltelefoner. Med en kommande version av HarmonyOS blockeras alla möjligheter att ladda ner, installera och köra Android-appar i operativsystemet.

Det är kommande HarmonyOS Next som får den skarpa begränsningen att inte ha stöd för Android-appar. Ett operativsystem som Huawei presenterade under sommaren 2023 och som snart är redo att släppas.

Tidigare versioner av HarmonyOS stöder Android-appar

Med alla tidigare versioner går det att installera och köra Android-appar. Åtminstone alla som inte är utvecklade av Google eller som bygger på en tjänst/API som bolaget tillhandahåller. Det gör det åtminstone lite mer attraktivt att köpa en Huawei-telefon, men nu försvinner den möjligheten.

Om inte Huawei lyckas attrahera tillräckligt med stora och små utvecklare är risken överhängande att HarmonyOS Next blir en flopp för tillverkaren. Det finns också en stor risk att många användare inte vill skaffa en Huawei-telefon när just deras favoritapp inte längre stöds.

huawei mate 50 rs press 2022 porche design
Tänk att köpa den här dyrgripen och sen inte kunna köra Android-appar. Ouch.

Den som har köpt en mobiltelefon i prisklassen 10 000 kronor vill givetvis inte se alla favoritappar försvinna med en uppgradering av operativsystemet.

Det återstår att se hur Huawei planerar att hantera gamla mobiltelefoner versus nya som har HarmonyOS Next förinstallerad. Och om användarna förvarnas om att Android-appar inte längre stöds.

Huawei investerar stort i apputveckling

Huawei har redan uppdaterat alla så kallade native-appar som de själva tillhandahåller till HarmonyOS Next.

Enligt anonyma källor från rekryteringsplattformen Zhilian så planerar Huawei att investera stort i utveckling av HarmonyOS och appar. Uppgifter pekar på tunga rekryteringar för mjukvaruutveckling, mobilutveckling och mjukvarutestning.

Merparten av positionerna kräver en kandidatexamen och minst tre års arbetserfarenhet. Samtidigt ska Huawei som kompensation för kraven erbjuda en högre lönesättningen än snittlönen i respektive segment.

Via GSMArena

Mikael Anderberg är en veteran inom teknikvärlden med stor kännedom kring tillverkare, nya tekniker och produkter. Har mångårig erfarenhet från blogg- och it-världen vilken bidrar till utvecklingen av Tekniksmart tillsammans med andra entusiaster. Mikael har i grunden expertis inom fotografering och kamerautrustning, copywriter och content editing, och SEO. Läs mer om mig här.