Samsungs nya AI kan översätta samtal i realtid

Samsung logo
Foto: Babak Habibi, Unsplash

Både Apple och Samsung har varit förvånansvärt tysta kring artificiell intelligens, men nu verkar det som att åtminstone den sydkoreanska tillverkaren slår på stora trumman kring AI-funktionalitet i sina kommande mobiltelefoner.

I ett nytt blogginlägg säger Samsung att den förbereder sig inför ”en ny era med Galaxy AI”. Det är en ny funktion som använder artificiell intelligens för att bland annat översätta samtal i realtid.

Galaxy AI är tätt inbyggd i Galaxy S24

Galaxy AI är tätt inbyggd i Android och har optimerats för att fungera integrerat med Samsungs hårdvara i kommande Galaxy S24-serien. En serie mobiltelefoner som är planerad att släppas kring mitten på januari nästa år enligt senaste uppgifterna.

Galaxy AI är en heltäckande upplevelse av mobil AI, drivet av både AI som utvecklats på enheten hos Samsung och molnbaserad AI möjliggjord genom våra öppna samarbeten med likasinnade branschledare.

Själva översättningsdelen kallas ”AI Live Translate Call”. Den bygger delvis på en ny AI-modell som kallas Gauss. Modellen presenterades av Samsung tidigare i veckan och fick samtidigt en demonstration av sina egenskaper.

Introduktionen av så kallad generativ AI har gjort att översättningar, både text och ljud, har blivit mycket bättre över en natt. Google Translate är inte längre ett alternativ vid sidan av ChatGPT och liknande som använder avancerade modeller till att analysera och översätta.

Att få omedelbar översättning direkt i mobiltelefonen kan vara ett bra hjälpmedel för exempelvis företag som arbetar internationellt. Exakt hur snabbt och praktiskt det är när funktionen är släppt återstår att se.

ChatGPT
Galaxy AI är en generativ AI, precis som ChatGPT. Foto: Levart_Photography

Galaxy AI kan göra mycket mer än översättningar

Andra saker som Galaxy AI kan göra är bland annat sammanfattningar av längre texter och konversationer. Exempelvis ska du kunna summera en mejlkonversation eller textchatt med hjälp av AI:n.

Man ska kunna ställa frågor till Galaxy AI och få utförliga svar tillbaka, komponera mejlsvar och mer. Det är helt enkelt en generativ AI som anpassats för Samsungs mobiltelefoner och som byggts i grunden av samma bolag.

En AI är inte bättre än hur korrekta svar den ger. Så det gäller att Samsung har optimerat den rejält och lagt mycket tid på att finjustera svaren. Galaxy AI kommer att rulla ut till miljontals användare i ett svep, och det ökar risken för problem om den inte är korrekt i sitt utförande.

Det blir mycket spännande att se vart den landra först (vi anar att det är en rullande lansering med ett fåtal länder som får den först). Räkna med USA och Sydkorea, sen hoppas vi på Sverige.

Via The Verge

Mikael Anderberg är en veteran inom teknikvärlden med stor kännedom kring tillverkare, nya tekniker och produkter. Har mångårig erfarenhet från blogg- och it-världen vilken bidrar till utvecklingen av Tekniksmart tillsammans med andra entusiaster. Mikael har i grunden expertis inom fotografering och kamerautrustning, copywriter och content editing, och SEO. Läs mer om mig här.