Nu rapporterar Blocket & Tradera till Skatteverket

piggy bank pengar andre taissin unsplash
Foto: Andre Taissin, Unsplash

Nya regler som gör att sajter likt Blocket, Tradera och Sellpy måste rapportera hur mycket du säljer för direkt till Skatteverket. Redan nästa år träder reglerna i kraft. Här är allt du måste veta om de nya reglerna.

Att skatta på försäljning är inget nytt

Det första du måste tänka på är att det inte är någon nyhet att man måste skatta på försäljning som är privat.

Om du bara säljer prylar då och då, samt för mindre summor så behöver du inte tänka på varken skatt eller Skatteverket. Enstaka försäljningar där totalvinsten är 50 000 eller lägre per år behöver inte deklareras.

Om du däremot säljer regelbundet för vinnings skull eller för 50 000 kronor och uppåt så blir Skatteverket smått sura om du däremot inte deklarerar.

Det här kräver de nya reglerna från Skatteverket

Om du har sålt för 2 000 euro, cirka 23 000 kronor, eller mer alternativt gjort 30 försäljningar på en plattform så måste sajten rapportera dina försäljningar till Skatteverket.

Du kan alltså sälja för 1 999 euro eller göra 29 försäljningar och då slippa rapporteringen.

Tänk på att skattereglerna för privat försäljning inte har ändrats. Det är som ovan nämnt en totalvinst på 50 000 kronor per år som gäller, så bara för att du har sålt för mer än 23 000 kronor så betyder det inte automatiskt att du måste skatta.

Omfattar alla marknadsplatser

Även om vi nämner Blocket och Tradera i rubriken så stannar inte reglerna hos dem.

Regelverket täcker alla marknadsplatser inom EU vilket betyder att stora som små måste rapportera samma uppgifter till Skatteverket.

Därmed omfattas även aktörer som Citiboard och Sellpy, och alla andra som erbjuder möjligheten att sälja prylar begagnat. Exempelvis Facebook Marketplace.

Läs mer om nyheten på Allt om Pengar här.

Mikael Anderberg är en veteran inom teknikvärlden med stor kännedom kring tillverkare, nya tekniker och produkter. Har mångårig erfarenhet från blogg- och it-världen vilken bidrar till utvecklingen av Tekniksmart tillsammans med andra entusiaster. Mikael har i grunden expertis inom fotografering och kamerautrustning, copywriter och content editing, och SEO. Läs mer om mig här.