6 saker du måste veta om Fujifilm X-T4

fujifilm logo 2019

Fujifilm X-T4 är den nya flaggskeppskameran för 2020 med senaste generationens bildsensor, större batterier och inbyggd bildstabilisering. Här är tio saker du måste veta om Fujifilm X-T4 innan du köper.

1. Inbyggd bildstabilisering

Den största nyheten med Fujifilm X-T4 är otvivelaktig den inbyggda bildstabiliseringen. Något vi bara sett i X-H1 tidigare, en kamera som skulle komplettera X-T3 för videografer men som visade sig betydligt sämre på videoinspelning än just X-T3.

Med Fujifilm X-T4 får du upp till 5 stop bildstabilisering med bara den inbyggda bildstabiliseringen. Komplettera med ett stabiliserat objektiv och du får 6.5 stop istället.

Varför är stabilisering en viktig nyhet?

Stabilisering direkt i kamerahuset gör att du slipper leta efter bildstabiliserade objektiv och du kan använda dina gamla (exempelvis) Pentax- eller Minolta-objektiv i manuellt läge med mindre risk för skakoskärpa. Det är perfekt för videoinspelning och du får helt enkelt fler bra bilder i dåliga ljusförhållanden.

2. Samma kamerasensor och bildprocessor som X-T3

Tyvärr har X-T4 inte tagit något steg fram i fråga om kamerasensor och bildprocessor. Fujifilm använder samma 26,1 megapixel kamerasensor och fjärde generationens X Processor som gamla X-T3. Det är en stor besvikelse så klart när konkurrerande tillverkare istället utvecklar framåt på den punkten.

Det betyder också att du lika gärna kan spara lite pengar och köpa antingen X-T3 eller X-T30 (som har exakt samma sensor och bildprocessor som X-T3) om du vill spara lite pengar. Förutsatt att du inte vill ha bildstabiliseringen i kamerahuset och den längre batteritiden.

3. Större batteri gör att du kan ta fler bilder

Det gamla batteriet NP-W126S för X-T3 ska klara upp till 390 bilder på en laddning. Inte ens i närheten av vad spegelreflexkameror klarar, men inte heller lika dåligt som vissa äldre Sony A7-kameror.

Med X-T4 får vi ett helt nytt batteri som heter NP-W235 med upp till 500 bilder per laddning. Alternativt 600 bilder om du använder det nya ekoläget i X-T4. Vid normal användning är det en prestandaökning med 28 procent.

4. Fujifilm X-T4 är bara marginellt större än X-T3

  • X-T4: 134.6 (W) x 92.8 (H) x 63.8 (D) mm
  • X-T3: 132.5 (W) x 92.8 (H) x 58.8 (D) mm

Trots att batteriet har mer kapacitet så har X-T4 bara blivit marginellt större. På höjden är X-T4 identisk med X-T3, men på bredden och djupet är nya modellen 2.1 respektive 5 millimeter.

Vikten har också ökat något. Med tillhörande batteri och ett minneskort väger X-T4 607g, vilket är 68g mer än X-T3 vid jämförbara förhållanden.

5. Bakre skärm med högre upplösning

X-T3 har har en skärm med 1.04 miljoner bildpunkter. Nya X-T4 har en betydligt mer högupplöst skärm på 1.62 miljoner bildpunkter. Det gör det lättare att se detaljerna i bilderna, speciellt när du zoomar in till 100 procent direkt i kameran. Räkna inte med en överväldigande skillnad, men de extra bildpunkterna kommer att göra en märkbar skillnad.

6. Videoinspelning i 4K med 400 Mbps

Fujifilm X-T4 är designad med videoinspelning i åtanke och det märks på – inte bara den inbyggda bildstabiliseringen – utan även 4K-stödet med bitrate upp till 400 Mbps. Mer än tillräckligt för alla tänkbara situationer.

Den nya kameran klarar maximalt 4 096 x 2 160 pixlar i 59.94 bilder per sekund. Tacksamt nog stödes både HEVC/H.265 och H.264. För ljudinspelning är det upp till 24-bitars i 48KHz som gäller med stereokonfiguration. Om du vill ansluta en extern mikrofon är det en stereo-mini-anslutning som gäller.

Mikael Anderberg är en veteran inom teknikvärlden med stor kännedom kring tillverkare, nya tekniker och produkter. Har mångårig erfarenhet från blogg- och it-världen vilken bidrar till utvecklingen av Tekniksmart tillsammans med andra entusiaster. Mikael har i grunden expertis inom fotografering och kamerautrustning, copywriter och content editing, och SEO. Läs mer om mig här.