Fujifilm X-T3 uppdateras med gimbal-stöd

fujifilm xt3 no lens

Fujifilm X-T3 är en av de absolut bästa spegellösa systemkamerorna för videoinspelning 2019/2020. En dyr, men mycket kompetent kamera med hög bildkvalitet och rätt inställningsmöjligheter. Och med senaste uppdateringen av interna mjukvaran så är X-T3 nu optimerad för gimbal-användning.

  • Uppdateringen släpps i mitten på december 2019
  • Gör att du kan fjärrstyra din X-T3 via gimbal-enheten
  • Gimbal är mycket mer effektivt än inbyggd bildstabilisering i kameran eller objektiv
  • Gratis uppdatering för alla X-T3-ägare

Fujifilm har arbetat tillsammans med tillverkarna DJI, Shenzhen Gudsen och Zhiyung för att öka funktionaliteten med X-T3 och gimbal-användning. En hett efterlängtad nyhet av alla som använder systemkameran till att spela in professionell video.


Tidigare har Fujifilm X-T3 visserligen kunnat anslutas till en gimbal via USB-C, men inte för videoinspelning. Istället har kameran begränsats till stillbildsfotografering. Knappast vad man vill använda en dyr och funktionell gimbal till.

Med firmware-uppdateringen till X-T3 kan du fjärrstyra din kamera vid videoinspelning också. Ett stort lyft som faktiskt gör en gimbal användbar med den här kameramodellen. Bland annat kan du starta och pausa en inspelning, kontrollera fokuseringen direkt från gimbal-reglagen och styra grundläggande funktioner som slutartid, ISO, bländare och exponeringskompensation.

Andra förbättringar som inte är gimbal-relaterade är förbättrad autofokus med ögonfokusering, ansiktsdetektering och autofokus i specifika, komplexa situationer. Det även möjligt att lagra upp till 9 999 fotografier i samma mapp med nya mjukvaran.

Den nya mjukvaran släpps till Fujifilm X-T3 någon gång kring mitten på december 2019. Du hittar den senaste versionen via Fujifilms officiella webbsajt. Om du vill veta mer kan du läsa hela pressmeddelandet från Fujifilm här.

FAQ – vanliga frågor om gimbals

Vad är en gimbal?

En gimbal är en stabiliseringslösning för exempelvis drönare, kompaktkameror och systemkameror. Den använder en eller flera motorer som kontrollerar en hållare för kameraenheten, och motverkar användarens rörelser så att kameran spela in mjukare rörelser.

Vad är fördelen med en gimbal?

Fördelen är så klart att du får en mjukare och trevligare videoinspelning. Det blir inte lika hoppigt och ryckigt som om du håller i kameran själv. Resultatet känns mer professionellt och ger ett bättre intryck.

Är det enkelt att använda en gimbal?

Det är både enkelt och lite knepigt beroende på hur man ser det. Du kan snabbt komma igång med en gimbal, oavsett om det är till mobiltelefonen eller systemkameran. Men det tar tid och övning att lära sig hur man ska röra sig för att använda en gimbal optimalt för bästa resultat.

Är det dyrt att köpa en gimbal?

En gimbal kan kosta från cirka tusenlappen till mer än 10 000 kronor. Det som styr kostnaden är hur effektiv stabiliseringen är, antalet funktioner och vilken vikt den klarar.

Gimbal eller bildstabilisering i kameran / objektivet – vad är bäst?

Bäst resultat ger en bra gimbal, men ibland är det inte möjligt att använda en sådan av olika skäl. För handhållen videoinspelning är det mycket välkommet med inbyggd bildstabilisering i kameran eller objektiven.

Mikael Anderberg är en veteran inom teknikvärlden med stor kännedom kring tillverkare, nya tekniker och produkter. Har mångårig erfarenhet från blogg- och it-världen vilken bidrar till utvecklingen av Tekniksmart tillsammans med andra entusiaster. Mikael har i grunden expertis inom fotografering och kamerautrustning, copywriter och content editing, och SEO. Läs mer om mig här.