Problem med Thunderbolt-docka i Windows 10

thunderbolt 3 ports

Microsoft bekräftar problem med Thunderbolt-anslutna enheter i Windows 10. En bugg i operativsystemet gör att prylar anslutna via Thunderbolt-dockor inte syns i specifika situationer – lösningen är tacksamt nog enkel.

Enligt Microsoft påverkas alla nyare versioner av Windows 10 och buggen visar sig bara för användare med ”Fast Startup” aktiveras. Problemet uppstår i begränsade fem procent av fallen och kan lösas med en omstart av datorn.

Man skulle kunna tänka sig att det räcker med att dra ur Thunderbolt-dockan och återansluta den för att lösa problematiken. Men det räcker tyvärr inte. Det enda som (temporärt) löser problemet är som nämnt en omstart.

Om du är osäker på vad som triggar buggen i Windows 10 så följer här en beskrivningen av processen fram till att problemet uppstår.

Två beroenden måste finnas:

  • Fast Startup är aktiverad på Windows 10 (1909, 1903, 1809, 1803 eller 1709)
  • Du har en Thunderbolt-docka med flera olika tillbehör anslutna(datormus, tangentbord, hårddisk, etc)

Vid upprepade tillfällen gör du följande:

  1. Du ansluter Thunderbolt-dockan till datorn
  2. Du trycker på strömbrytaren för att försätta datorn i strömsparläge (S5)
  3. När skärmen är svart drar du ur Thunderbolt-dockan och väntar på att strömsparlägeprocessen avslutas, därefter ansluter du dockan igen och väntar fem sekunder på att Thunderbolt-dockan går i viloläge
  4. Du trycker på strömknappen för att aktivera datorn igen

Du kan läsa mer om processen (på engelska) via Microsofts officiella supportsida.

Vid ungefär fem procen av fallen så kommer Thundetbolt-dockan inte att aktiveras korrekt och anslutna enheter inte identifieras eller kunna användas.

Tacksamt nog är det jämförelsevis får Windows-maskiner som har en Thunderbolt-port idag. Det är främst Apple-produkter som använder Thunderbolt, vilket kanske är tacksamt då relativt få användare drabbas av det här problemet.

Lästips: Allvarlig säkerhetsbrist i Thunderbolt – din dator kan hackas

Det finns inga uppgifter om en buggfix till Windows 10. Microsofts enda lösning är en omstart av datorn, men vi räknar med att kommande uppdateringar löser det här minst sagt besvärliga (men ovanliga) problemet.

Så löser du vanliga problem med Thunderbolt i Windows

  • Uppdateras BIOS/UEFI på moderkortet
  • Installera senaste firmware-mjukvaran för Thunderbolt 3
  • Installera senaste drivrutinerna för Thunderbolt 3
  • installera senaste uppdateringarna till Windows 10 via Windows Update

För de allra flesta är det viktigt att alltid köra den senaste versionen av berörda mjukvaror, både på moderkortet och i Windows. Du kan hitta rätt mjukvara för dina prylar via respektive tillverkares webbsajt, eller i många fall direkt via Windows Update.

I vissa, specifika situationer kan du behöva använda lite äldre versioner. Det kan vara att du exempelvis använder en Thunderbolt-ansluten eGPU till en Macbook Pro med Windows 10 som körs via Bootcamp.

Om du är osäker för vad som gäller just din maskin eller om problem uppstår är det bra om du gör en Google-sökning på eventuella felkoder och kollar om andra stött på samma problem innan du börjar skruva i mjukvaran.

FAQ – vanliga frågor

Är det vanligt med Thunderbolt-problem i Windows 10?

Det är relativt få problem med Thunderbolt i Windows 10. Jämförelsevis få Windows-maskiner har Thunderbolt-anslutning och för de som har det är det sällan problematiskt. Ett vanligt problem dock är eGPU via Thunderbolt till Windows 10 på en Macbook Pro.

Vad är enklaste lösningen på Thunderbolt-problem?

Normalt räcker det med att koppla ifrån berörda enheter, återansluta dem och installera de senaste drivrutinerna (alternativt ominstallera dem). Det är dock ingen garanti att det fungerar direkt efter; kolla manualer och sök på Google om det inte fungerar ändå.

Vad kan jag ansluta till Windows 10 via Thunderbolt?

Senare versioner av Thunderbolt klarar mycket höga hastigheter och lämpar sig för bland annat eGPU-chassin, bildskärmar och externa hårddiskar med hög prestanda. I vissa fall går det även att ladda exempelvis bärbara datorer via Thunderbolt-porten.

Mikael Anderberg är en veteran inom teknikvärlden med stor kännedom kring tillverkare, nya tekniker och produkter. Har mångårig erfarenhet från blogg- och it-världen vilken bidrar till utvecklingen av Tekniksmart tillsammans med andra entusiaster. Mikael har i grunden expertis inom fotografering och kamerautrustning, copywriter och content editing, och SEO. Läs mer om mig här.