Gigabyte GC-USB 3.2 Gen2×2 – instickskort för USB-C klarar 20 Gbps

gigabyte gc usb 32 gen2x2 instickskort pcie4

Gigabyte har släppt ett instickskort för USB 3.2 Gen 2×2. Modellen heter Gigabyte GC-USB 3.2 Gen2×2 och lovar hastigheter upp till 20 Gbps via en PCIe x4-slot. Här är allt du måste veta om instickskortet.

  • Hastigheter upp till 20 Gbps – hälften av Thunderbolt 3
  • Endast en ensam USB-C-port
  • Bara ett fåtal moderkort stöder USB 3.2 Gen 2×2 idag
  • Gigabyte släpper ett syskonkort med Thunderbolt 3-stöd

Gigabyte GC-USB 3.2 Gen2×2 är perfekt för dig som har ett moderkort med en ledig PCIe x4-slot och behovet av en snabb USB-C-anslutning till exempelvis nyare lagringsenheter med superhöga överföringshastigheter.

Det initiala kortet är inte kompatibelt med Thunderbolt 3. Och det finns bara en ensam USB-C-port att tillgå. Det betyder att du inte får de 40 Gbps som Thunderbolt 3 erbjuder, men enligt Gigabyte kommer en syskonmodell som stöder just den standarden.

Gigabyte GC-USB 3.2 Gen2×2 klarar den idag senaste USB-standarden men är samtidigt bakåtkompatibel med äldre om du behöver. Du behöver inte tänka på det – kortet känner själv av vilken generation av USB som används av den anslutna prylen, och rättar sig efter det.

Här är det officiella pressmeddelandet om produkten från Gigabyte.

Fåtal moderkort stöder USB 3.2 Gen 2×2

Enligt Gigabyte har bara 100 exemplar sålts av instickskortet GC-USB 3.2 Gen2×2. Det är den exakta mängden som erbjudits i ett första skede, och Gigabyte säger att en ny runda med exemplar är redo för försäljning.

Om du inte vill vänta – eller tycker att instickskort inte är något för dig – så kan du köpa ett moderkort med USB 3.2 Gen 2×2 istället. Tänk dock på att det är extremt få moderkort som stöder standarden. I skrivande stund är det bara moderkort för AMD Ryzen Threadripper 3000 och Intel Cascade Lake-X som stöder det.

I skrivande stund är det oklart vad Gigabyte GC-USB 3.2 Gen2×2 kostar, trots att 100 exemplar har sålts. Räkna dock med en saftig prislapp som lär göra ett bekvämt hål i plånboken.

Vilka prylar stöder USB 3.2 Gen 2×2?

wd p50 game drive ssd

Det är extremt få prylar som faktiskt stöder USB 3.2 Gen 2×2 fullt ut. En tillverkare som tagit standarden till sig är Western Digital som släppt externa hårddiskar (P50 Game Drive) som stödet det – och har en överföringshastighet på extrema 2 GB/s.

Western Digital P50 Game Drive använder en SSD-disk istället för mekanisk hårddisk, vilket möjliggör en så hög överföringshastighet. Storleken uppgår till mellan 500GB och 2TB, med priser upp till cirka 6 600 kronor.

En intressant detalj är att P50 Game Drive först och främst riktar in sig på gamers som vill ha en snabb, extern hårddisk till sin spelkonsol 2019 års spelkonsoler har inte stöd för USB 3.2 Gen 2×2, så det går så klart inte att nå full hastighet med varken Xbox One eller Playstation 4.

Vad skiljer USB 3.2 Gen 2×2 från Thunderbolt 3?

Den stora skillnaden som många lär vilja veta är hastighetsskillnaden. Thunderbolt 3 är potentiellt dubbelt så snabb med en maxhastighet på 40 Gbps, jämfört med 20 Gbps med USB 3.2.

USB 3.2 Gen 2×2, Gen 2 och Gen 1 – vad är skillnaden?

  • USB 3.2 Gen 2×2: 20 Gbps
  • USB 3.2 Gen 2: 10 Gbps
  • USB 3.2 Gen 1: 5 Gbps

Det är lite förvirrande med tre generationer av USB 3.2, men skillnaden på dem är mycket enkel – hastigheten. Den senaste generationens USB 3.2 klarar 20 Gbps över en ensam kabel, där föregående generationer bara klarade 10 Gbps respektive 5 Gbps.

Mikael Anderberg är en veteran inom teknikvärlden med stor kännedom kring tillverkare, nya tekniker och produkter. Har mångårig erfarenhet från blogg- och it-världen vilken bidrar till utvecklingen av Tekniksmart tillsammans med andra entusiaster. Mikael har i grunden expertis inom fotografering och kamerautrustning, copywriter och content editing, och SEO. Läs mer om mig här.