Intel lanserar fläktlös NUC-modell med Compute Element

intel nuc austin beach 1

Intel lanserar sin första NUC-modell som är helt fläktlös. Kodnamnet för modellen är “Austin Beach” och den består av ett tåligt designat chassi med helt passiv kylning. Det är också första modellen som stöder “Compute Element”-standarden.

Intel NUC-modellen har ett metallchassi med stora kylflänsar som klarar att kyla upp till en fyrkärnig Core i7-8665U “Whiskey Lake-U” och 8 GB LPDDR3-minne.

Det finns plats för dubbla M.2 2280-lagringsenheter som ansluts till PCIe x4 NVMe och SATA. Därtill finns två HDMI 2.0a-portar, Gigabit Ethernet, USB 3.1 Gen 2 (3 st) och en USB 2.0-port.

Vidare finns en sektion i NUC-modellen som gör att vissa varianter kan utökas med en sekundär Ethernet-port, en extra HDMI-port och några ackompanjerande USB-portar.

Det som gör just den här modellen extra intressant – utöver att den är helt fläktlös – är stödet för Intel NUC Compute Element. En industristandard för modulär användning av Intel-komponenter i ett kompakt format.

Processor & RAM-minne är fastlödda på moderkortet

intel nuc austin beach 2

De två M.2-platserna är det enda som är separat från Compute Element-delen i datorn. Processor, RAM-minnen och alla andra viktiga komponenter sitter på det modulära kretskortet. Nämnvärt är att inte bara processorn utan även RAM-minnena är fastlödda.

Om du vill uppgradera något annat än M.2-lagringen så måste du byta hela moderkortet med alla komponenterna. Datorn är speciellt designad för att göra det möjligt, men det betyder också att du får betala mer än för bara RAM-minnen som i traditionella NUC-modeller.

Lästips: Intel NUC är nu Ubuntu-certifierade – installera Linux utan problem

Fördelen här är att du kan uppgradera processorn, vilket normalt inte är möjligt. Köper du en billigare Celeron-variant och vill uppgradera till en Core i5- eller Core i7-modell så är det fullt möjligt. Det är oklart idag om Intel lanserar en lösning för tionde generationens processorer.

ModellProcessorRAM-minneLagring
BKCM8CCB4RCeleron 4305U
(2 kärnor/2 trådar)
4GB LPDDR364GB eMMC
BKCM8PCB4RPentium Gold 5405U
(2 kärnor/4 trådar)
4GB LPDDR364GB eMMC
BKCM8i3CB4NCore i3-8145U
(2 kärnor/4 trådar)
4GB LPDDR3
BKCM8i5CB8NCore i5-8265U
(4 kärnor/8 trådar)
8GB LPDDR3
BKCM8v5CB8NCore i5-8365U w/vPro
(4 kärnor/8 trådar)
8GB LPDDR3
BKCM8i7CB8NCore i7-8565U
(4 kärnor/8 trådar)
8GB LPDDR3
BKCM8v7CB8NCore i7-8665U w/vPro
(4 kärnor/8 trådar)
8GB LPDDR3

Notera att Compute Element-standarden är framtagen för industri- och enterprise-användning. Det hindrar normalt inte entusiasterna från att lägga vantarna på exemplar, men tänk på att prislappen då också blir snäppet högre.

I skrivande stund finns ingen prislapp för nya NUC-modellen. Artikeln uppdateras med mer information när Intel har officiella priser och lanseringsdatum tillgängliga.

Mikael Anderberg är en veteran inom teknikvärlden med stor kännedom kring tillverkare, nya tekniker och produkter. Har mångårig erfarenhet från blogg- och it-världen vilken bidrar till utvecklingen av Tekniksmart tillsammans med andra entusiaster. Mikael har i grunden expertis inom fotografering och kamerautrustning, copywriter och content editing, och SEO. Läs mer om mig här.