Intel NUC är nu Ubuntu-certifierade – installera Linux utan problem

intel-nuc-nuc-7i7bnh

Intel NUC är små och kraftfulla minidatorer. En utmärkt lösning för dig som vill ha en liten och strömsnål server i hemmet, eller varför inte ett komplett mediacenter bredvid TV:n?

  • Intel NUC använder normalt Windows – nu finns officiellt stöd för Ubuntu
  • Gäller bara sjunde generationens NUC-modeller
  • Du måste använda en speciell installationsfil
  • Ubuntu-certifiering betyder bland annat att alla drivrutiner som behövs medföljer

Normalt brukar Windows användas med Intel NUC, men nu har sjunde generationens modeller blivit Ubuntu-certifierade, vilket betyder att du kan installera Linux på dem utan några större problem.

Prylar med Ubuntu-certifiering har testats ingående av Ubuntu för att deras Linux-distribution ska kunna installeras utan problem. Det betyder bland annat att drivrutiner för hårdvara fungerar som de ska med Linux och att användaren inte behöver göra något utöver en ren installation för att allt ska fungera.

Ubuntu Certified hardware has passed our extensive testing and review process to make sure Ubuntu runs well out of the box and it is ready for your business. We work closely with OEMs to jointly make Ubuntu available on a wide range of devices.

Nämnvärt här är att det i fallet med Intel NUC gäller Ubuntu 16.04 LTS och inte den senare versionen Ubuntu 18.04 LTS.

Certifieringen gäller inte heller den i skrivande stund senaste generationen av Intel NUC-modeller. Sjunde generationen använder Intel Kaby Lake-processorer som har fullt stöd i Linux-kärnan. Coffee Lake och Kaby Lake Refresh som är de senaste processorerna har det däremot inte – än.

Om du har en sjunde generationens Intel NUC och vill testa Ubuntu på den så kan du ladda ner en speciell installationsfil här.

Det är viktigt att du inte använder den vanliga ISO-filen som Ubuntu tillhandahåller. Den har nämligen inte alla drivrutiner och filer som behövs för en smidig installation. Tänk också på att datorns BIOS bör vara fullt uppdaterad; du kan läsa mer om hur du gör det här.

För att komma igång behövs en Intel NUC, ett USB-minne med 4GB eller mer utrymme, tangentbord och mus, skärm samt en HDMI-kabel. Du måste också ha en internetanslutning.

Mikael Anderberg är en veteran inom teknikvärlden med stor kännedom kring tillverkare, nya tekniker och produkter. Har mångårig erfarenhet från blogg- och it-världen vilken bidrar till utvecklingen av Tekniksmart tillsammans med andra entusiaster. Mikael har i grunden expertis inom fotografering och kamerautrustning, copywriter och content editing, och SEO. Läs mer om mig här.