Fujifilm X-Pro3: Första ryktet om nya kameran

Fujifilm X-Pro2
Fujifilm X-Pro2

Fujifilm X-Pro3 kan släppas under 2019. Det har gått mer än tre år sen lanseringen av X-Pro2 och den populära rangefinder-serien är i stort behov av en uppgradering – och nu kommer första indikationerna på en närstående lansering.

Enligt webbsajten Nokishita har Fujifilm registrerat en ny, okänd kamera med modellnumret ”FF190002”. Numret är nära besläktat med FF180003 (X-T3) och FF180006 (X-T30).

Anledningen till att man tror det rör sig om X-Pro3 är att den modellen ligger närmast till hands för en lansering.

Med tre år bakom sig har X-Pro2 föregående generations APS-C-sensor och bildprocessor från Fujifilm. Det vore logiskt att X-Pro3 uppgraderad med åtminstone befintlig teknik som finns i X-T3/X-T30 – eller än mer hoppfullt helt nya kretsar.

Det är med all sannolikhet inte X-T40 eftersom befintliga X-T30 släpptes i maj 2019, och X-T3 kom runt september 2018, och den modellen lär hålla åtminstone en bit in i 2020.

Vad vi hoppas på med X-Pro3

Fujifilm X-Pro2 är inte på något vis en dålig kamera. Snarare en av de mer intressanta och pålitliga modellerna på marknaden idag. En arbetsmaskin som älskas av många fotografer världen över.

Men tekniken har börjat halka efter och idag finns få anledningar att välja X-Pro2 när X-T3 finns i samma prisklass.

Därför hoppas vi på en ny generations bildprocessor och bildsensor. Inte nödvändigtvis högre upplösning då 26,1 megapixel som finns i X-T3/X-T30 är stort nog på en APS-C-sensor.

Videoinspelning i 4K-upplösning med 60 fps hade varit välkommet, precis som den större elektroniska sökaren som X-T3 använder. ISO 160 som lägst hade varit trevligt, men vi hoppas så klart att ISO 100 är nåbart även i RAF-formatet (RAW).

Bluetooth 4.2 är bekräftat via ovan nämnda registrering av modellnummer; men varför inte gå direkt till Bluetooth 5.0?

Det är troligt att Fujifilm behåller samma design på kamerahuset som tidigare modellerna. Dock med justeringar vilket är brukligt.

Mikael Anderberg är en veteran inom teknikvärlden med stor kännedom kring tillverkare, nya tekniker och produkter. Har mångårig erfarenhet från blogg- och it-världen vilken bidrar till utvecklingen av Tekniksmart tillsammans med andra entusiaster. Mikael har i grunden expertis inom fotografering och kamerautrustning, copywriter och content editing, och SEO. Läs mer om mig här.