Har Xbox One S, Xbox One X & Xbox Series X stöd för ultrabreda skärmar?

microsoft xbox series x skarmdump promovideo

Nej, Microsofts spelkonsoler har inte stöd för ultrabreda skärmar som har större bildformat än 16:9. Det finns ett intresse från skärmtillverkarna att både Microsoft och Sony ska inkludera stödet i nya generationens spelkonsoler.

Samsung vill att Microsoft bygger in stöd för ultrabreda skärmar i nya generationens Xbox-konsoler. Idag vet vi inte exakt vad som kommer på den fronten – men det ser inte ljust ut för ägare av ultrabreda skärmar.

Både Microsoft och Sony släpper nya spelkonsoler under 2020. Strax före julhandeln väntas både Playstation 5 och Xbox Series X lanseras, båda kraftfullare än något annat som finns på marknaden idag.

Tillräckligt kraftfulla för att kunna användas med ultrabreda och superupplösta gamingskärmar enligt Samsung. Den sydkoreanska tillverkaren bekräftar till webbsajten PCGamesN att företaget varit i kontakt med Micrsoft om stöd för ultrabreda skärmar.

Samsung har flera ultrabreda skärmar för gaming

samsung c49rg90

Vilket inte är helt oväntat eftersom Samsung har några sådana på marknaden idag. Bland annat helt galet stora C49RG90 med sin 49-tumsskärm i upplösningen 5 120 x 1 440 pixlar, och den något mer sparsamma S34J55W med sin 34-tumspanel i 3 440 x 1 440 pixlar.


Skärmar som Samsung menar skulle vara fantastiska till nya generationens Xbox-konsoler.

Dagens spelkonsoler, med Xbox One X och Playstation 4 Pro i spetsen, är låsta till bildformatet 16:9. Det gör att de inte fungerar speciellt väl med ultrabreda bildskärmar som använder 21:9 eller 32:9. Visst fungerar de rent tekniskt, men du får stora och svarta sorgekanter på båda sidorna om bilden som visas.

Är det hopplöst med ultrabreda skärmar till spelkonsoler?

Nej, det är inte helt hopplöst, även om Microsoft och Sony inte verkar ha speciellt bråttom att inkludera stöd för ultrabreda skärmar idag. Eller kanske ens imorgon.

Vi vet att populära storspel från Microsoft – som Gears 5 och Halo: the Master Chief Collection – har stöd för högre bildförhållande än 16:9. Så det är inte helt omöjligt att Microsoft breddar sig i framtiden när Xbox Series X är släppt.

Idag finns inga uppgifter om huruvida Microsoft eller Sony planerar stöd för ultrabreda skärmar. Vi håller tummarna att stödet kommer, åtminstone med Xbox Series X och /eller Playstation 5.

Frågan är bara hur nödvändigt det är idag. En försvinnande liten andel spelare har fakiskt den här skärmtypen, än mindre konsolspelare.

Mikael Anderberg är en veteran inom teknikvärlden med stor kännedom kring tillverkare, nya tekniker och produkter. Har mångårig erfarenhet från blogg- och it-världen vilken bidrar till utvecklingen av Tekniksmart tillsammans med andra entusiaster. Mikael har i grunden expertis inom fotografering och kamerautrustning, copywriter och content editing, och SEO. Läs mer om mig här.