Spela in samtal i Android med Google Phone-appen

google phone logo 2019

Google förbereder stöd för samtalsinspelning till Android. Men istället för att bygga in funktionen i operativsystemet så att alla mobiltelefoner kan få stödet så finns stödet i Google Phone-appen för Pixel-serien.


Det finns många anledningar till varför man vill spela in samtal på en mobiltelefon. Det kan vara för att spara ett viktigt samtal med myndigheter, kundtjänsten till en butik eller bara för att skapa minnesanteckningar från ett gruppsamtal kring den där långa resan du ska göra med dina vänner.

Oavsett anledning så är det en behändig funktion att ha – men på senare tid har Google klankat ner hårt på samtalsinspelning i Android. Med senare versioner av Android stoppas inspelningsappar som ACR helt och om du använder en iPhone är det helt omöjligt sen första iOS-versionen.

google phone inspelningsknapp

På senare tid har det dykt upp rykten om att Google kanske tänker lätta lite på sina restriktioner kring samtalsinspelning. Men inte direkt i Android som många hoppats på, utan i sin egna telefonapp för Pixel-serien.

Inspelningsknapp i Google Phone-appen

Kod som har hittats i Google Phone-appen för Pixel-serien visar tydligt att Google har lagt in en inspelningsknapp, ett varningsmeddelande om att man ska följa respektive lands lagar samt ett kort ljudklipp som spelas upp för motparten om att denne spelas in.


Webbsajten XDA Developers har lyckats aktivera funktionen för samtalsinspelning och säger att inspelade samtal kan spelas upp direkt från samtalsloggen. De sparade samtalen är lagrade som wav-filer på mobiltelefonens interna utrymme, men kan exporteras om man så önskar.

Vidare kan inspelade samtal transkriberas till text om man vill det. Dock bara på engelska i skrivande stund, så den funktionen är inte speciellt användbar för svenska användare.

Google Phone-appen är endast kompatibel med ett litet antal mobiltelefoner idag. Bland annat Pixel-serien, Android One och de europeiska modellerna från Xiaomi.