Tips

Spela in samtal på Android & iPhone – ACR är bästa appen – det här säger lagen

Det finns många anledningar till att spela in samtal. Om du har en Android-telefon är det enkelt med en applikation som ACR – en av de absolut bästa apparna för samtalsinspelning från Google Play Store.

 • Det är fullt lagligt att spela in samtal i Sverige – om minst en av samtalsparterna har kännedom om inspelningen
 • ACR är den bästa applikationen för att spela in samtal på Android
 • Spara dina inspelningar direkt till molntjänster som Dropbox, OneDrive och Google Drive
 • Ta bort gamla inspelningar automatiskt, välj olika kvalitetsnivåer på ljudet
 • Visste du att Android snart kan få inbyggt stöd för samtalsinspelning?

Varför spelar jag in alla mina samtal? Det är för den extra säkerheten i att alltid kunna gå tillbaka och bevisa något som har sagts i samtal med exempelvis telefonförsäljare eller kundtjänst.

Viktigt om du använder Android 9.0 ”Pie” eller senare

Samtalsinspelning fungerar normalt inte med Android 9.0 ”Pie” och senare versioner. Anledningen är att Google har lagt in spärrar som hindrar ACR och andra samtalsappar från att spela in samtalen.

Det betyder att du som fungerar på att skaffa ACR sannolikt inte kan använda appen på ett korrekt vis.

Det finns rapporter om att mobiltelefoner från bland annat Huawei kan fortsätta använda ACR även efter uppgraderingen med Android 9.0 – förutsatt att man inte fabriksåterställer enheten eller ominstallerar ACR i efterhand.

Spela in samtal med kundtjänst och support

Som ett bra exempel kan nämnas att någon för en tid sedan beställde fyra mobilabonnemang i mitt namn och jag ringde in för att spärra dem. Personen i kundtjänsten till mobiloperatören sa att hen spärrat både telefoner och abonnemang innan de hunnit skickas ut. Nu när operatörens bedrägeriavdelning löser allt med polisanmälan och liknande har jag inspelat bevis att ta till om något skulle krångla.

Inspelningarna sparas både i telefonen och på molnlagringstjänsten Google Drive. Alla inspelningar tas bort automatiskt efter 15 dagar om jag inte manuellt flyttar en inspelning till annan plats. På så vis lagras aldrig samtal med familj och vänner längre än nödvändigt.

Samtalsinspelning kan givetvis väcka starka känslor hos personen som håller i andra luren. Därför berättar jag alltid att samtalet spelas in, varför och hur länge inspelningarna sparas.

Bästa appen för samtalsinspelning är ACR

ACR logo

Efter att ha testat runt lite så fastnade jag vid utmärkta ACR från utvecklaren NLL. Jag betalade direkt för licensnyckeln som låser upp extrafunktionerna, det är appen absolut värd (och nej, jag får inte betalat för att rekommendera ACR).

Inspelningarna sköts automatiskt, kostnaden för licensen är överkomlig och det finns ingen nämnvärd extra strömförbrukning av att ha ACR igång i bakgrunden. Åtminstone inte på mina telefoner. Detta är den första appen vi installerar på alla våra nya Android-telefoner.[

Om du vill ha alla funktioner måste du köpa en Premium-licens för ACR. Vi rekommenderar att du först installerar gratisversionen och ser om applikationen matchar dina behov före ett köp. ACR Premium kostar 20.99 kronor vilket helt klart är ett ba pris.

Smarta tips för dig som använder ACR

ACR fungerar bra för de flesta direkt efter installationen, men det finns några smarta tips som gör det hela lite bättre och de rör alla inställningarna.

Tänk på att du kan behöva en licensnyckel för att använda dem alla, detta då gratisversionen låser vissa alternativ och öppnar dem först med Premium-versionen.

Ladda upp dina inspelade samtal till en molntjänst

Den här inställningen är riktigt bra om du vill vara säker på att alla dina inspelade samtal finns säkert sparade även om telefonen skulle krascha.

Ansluter du ACR till molntjänster som Google Drive, Dropbox, OneDrive laddas inspelningarna upp till en speciell folder du själv väljer och finns sedan snyggt åtkomliga via exempelvis en webbläsare.

Ändra inspelningsformatet

ACR har stöd för en hel mängd olika ljudformat men det är inte säkert att alla fungerar med just din telefon. När vi har testat ACR är det MP4 som har fungerat överlag bäst.

Bra stöd på många telefoner och ljudet blir bra nog för att kunna sparas för framtiden. Du kan även välja 3Go, AMR, FLAC, FLAC-HQ, MP4-HQ, M4A, M4A-HQ, OGG, OGG-HQ, WAV och WAC-HQ och prova dem om du vill.

Ta bort inspelningar efter ett antal dagar

Alla inspelningar kommer inte vara värda att spara. Därför kan det vara en god idé att ta bort dem automatiskt efter ett antal dagar.

Gå till Inställningar > Inspelning. Klicka på brytaren för alternativet ”Automatisk borttagning” och välj antal dagar innan ACR tar bort en inspelning.

Välj en annan ljudkälla

I vissa fall kommer du att behöva ändra ljudkällan som ACR använder vid inspelning. Det kan vara så att du bara hör dig själv i inspelningarna eller att ACR inte tar upp något ljud alls.

Gå till Inställningar > Inspelning. Leta upp Ljudkälla (Auto) och klicka för att välja ett nytt alternativ. Börja med VOICE_CALL och arbeta dig neråt.

Google begränsar ACR den 9 mars 2019

Google har släppt en omarbetad policy för hur appar kan använda telefonnummer u Android. Policyn påverkar hur ACR fungerar i din mobiltelefon och utvecklaren varnar för begränsad funktionalitet i appen.

Kring mars 2019 kommer ACR att uppdateras för att ta bort åtkomsten till API:er som Google begränsar. Bland annat ”READ_CALL_LOG” och ”PROCESS_OUTGOING_CALLS ”.

Det betyder bland annat att ACR inte längre kan:

 • Se vilket telefonnummer som ringer till dig eller som du har ringt
 • Exkludera inspelningar från specifika telefonnummer eller kontakter från adresslistan

Eftersom begränsningarna bara gäller för appar från Google Play Store så kommer utvecklaren att lansera en ny, fristående app kallad ”ACR Unchained”. Den har full funktionalitet, men kan inte laddas ner från Play Store.

ACR Unchained kommer bland annat att finnas i separata app-butiker från Huawei och Samsung. Appen kan använda befintliga nycklar för upplåsning av alla funktioner. Så har du redan betalat en gång så ska ACR Unchained fungerar utmärkt med alla pro-funktioner aktiverade.

Läs mer här om hur Google begränsar inspelningsappar på Android.

Om du bara vill spela in din egen röst

Tänk på detta! ACR kan inte spela in din röst som en diktafon. Appen är speciellt designad för att spela in samtal. Du måste ha en separat applikation för ljudinspelning som inte rör samtal.

Sony Audio Recorder är den bästa Android-appen om du bara vill spela in din egen röst. Det är en diktafon-app med bra design, utmärkt ljudkvalitet och gränssnitt som är enkelt att använda. I stort sett så bra som som en applikation för röstinspelning kan bli — speciellt med tanke på att Sony Audio Recorder är helt gratis att ladda ner och använda.

Tänk på att Sony Audio Recorder inte är till för att spela in samtal utan endast fungerar som diktafon. Dessutom behövs Android 4.1 eller senare för att applikationen överhuvudtaget ska fungera. Om du möter de två små kraven ska den fungera utmärkt även om du inte har en telefon från Sony.

Hi-Q MP3 Ljudinspelare Betyg jan17
Bra betyg för Hi-Q MP3 Ljudinspelare.

Vill du ha en ännu bättre applikation med extra bra ljudkvalitet vid inspelning från telefonens mikrofon? Då kan du titta närmare på Hi-Q MP3 Voice Recorder. Applikationen kommer i två varianter, den ena är gratis och den andra kostar några tior. Skillnaden mellan dem är att gratisvarianten endast kan spela in klipp på upp till tio minuter åt gången.

Med Hi-Q MP3 Voice Recorder kan du ställa in en hel mängd ljudinställningar för att säkra den bästa möjliga ljudkvaliteten. Gränssnittet är inte lika bra som med Sony Audio Recorder och i skrivande stund var applikationen uppdaterad den 11 oktober 2015 — vilket är lite väl långt bak för vår smak. Men den fungerar utmärkt om du vill testa själv.

Tänk på att om du vill spela in högkvalitativt ljud med din mobiltelefon krävs i många fall en extern mikrofon som är bättre på att fånga upp ljudet. Beroende på vad du ska spela in kan en Rode smartLav+, Shure Motiv MV88 eller Zoom iQ6 vara värd sina kronor att investera i.

Spela in samtal på en iPhone

Apple iOS 10 iPhone

Om man istället har en iPhone och vill spela in samtal är det inte lika lätt. Där Android-användare kan starta och stoppa inspelningarna automatiskt, spara dem direkt på telefonen och göra mängder av inställningar begränsar iOS lika mycket som Android tillåter.

De allra flesta inspelningslösningarna för iPhone involverar ett tredjepartssamtal till en tjänst som spelar in samtalet åt dig. Det betyder att du ger någon dina samtal på ett silverfat och måste förlita dig på att de inte lyssnar av dem.

Det går vanligtvis till så att man startar samtalet som vanligt, parkerar detta och ringer upp inspelningstjänstens telefonnummer. När de svarar inkluderar man dem i första samtalet och fortsätter detta.

När samtalet är över sparar tjänsten samtalet och gör denna tillgänglig till dig via ett kontot på en webbsajt. Där kan man ladda ner och radera filer efter behov. Och åter igen — de som arbetar med tjänsten kan troligtvis lyssna på dina samtalsfiler så vi rekommenderar inte att du spelar in samtal på det här sättet med en iPhone!

Det finns tillbehör som Call Recorder att köpa, men de är ofta dyra och vem vill ansluta en extra pryl till telefonen bara för att spela in samtal?

Får man spela in samtal – vad säger lagen?

 • Du FÅR spela in samtal när: Minst en person i samtalet vet att samtalet spelas in.
 • Du får INTE spela in samtal när: Ingen part i samtalet vet att de spelas in.

Det är lagligt att spela in samtal när du själv är delaktig, och du behöver inte berätta för den du pratar med att samtalet spelas in. Däremot får du inte spela in samtal utan att minst en person har kännedom om det. Du kan exempelvis inte installera ACR på den bättre hälftens telefon och sen ta del av inspelningarna utan dennes vetskap.

Brott mot svensk lag gällande inspelning av samtal kan ge böter och fängelse upp till två år. Därför rekommenderar jag att man läser på lite vad som gäller kring detta innan man kör igång med samtalsinspelning.

I brottsbalken, 4:e kapitlet, paragraf 9a står det att läsa: ”Den som … olovligen medelst tekniskt hjälpmedel för återgivning av ljud i hemlighet avlyssnar eller upptager tal i enrum, samtal mellan andra eller förhandlingar vid sammanträde eller annan sammankomst, vartill allmänheten icke äger tillträde och som han själv icke deltager i eller som han obehörigen berett sig tillträde till, dömes för olovlig avlyssning till böter eller fängelse i högst två år.”.

Läs mer om lagen och samtalsinspelning här.


Uppdaterad 2019-aug: Mindre justeringar för läsförståelse.
Uppdaterad 2019-jan: Information om att Google begränsar appar för samtalsinspelning.
Uppdaterad 2018-feb: Lade till information om senaste uppdateringen till ACR.


Taggar

23 kommentarer

 1. Hej
  Bra artikel. Jag saknar dock lite mer utförliga informationer om vad extrafunktionerna är och varför de är värda licenskostnaden. Saknar även information om i vilken storleksordning licenskostnaden är, samt evt alternativ till appen.
  Men tack för artikel i alla fall… (y)

 2. Tack för en bra artikel! Testar själv ACR för tillfället. Du som köpt premium, jag antar att reklamenen försvinner vid premiumköp? Utöver fler funktioner.

  MVH Joakim

  1. Hej,

   Helt korrekt, det finns ingen reklam med Premium. Inget som jag har i alla fall.

   Med vänliga hälsningar
   Mikael

 3. Har väl egentligen aldrig fått inspelning att funka korrekt. Hör aldrig den andra parten.

  Har provat flera program men funkar ej.
  Ska man höra motparten utan att man kör högtalare på?

  1. Hej Sara,

   Gå till Inställningar och sedan Inspelning. Se till att alternativet ”Spara inspelning efter varje samtal” är inaktiverat.

   Med vänliga hälsningar
   Mikael

 4. Funkar på en gång för Samsung 4.
  Bra kvalitet och lätta inställningar.
  Jag valde auto inställningen, då sparar den i samma fil där du har din musik.
  För att snabbt och enkelt spela upp så går man in i Filemanager, väljer ACR och voila…där ligger dina inspelningar. Enkelt att radera om man vill det.

  Jag har dubbelkollat lagtexten, och det är lagligt att spela in alla samtal som DU SJÄLV medverkar i, man behöver inte säga till den andra parten att samtalet spelas in. MEN, tänk på att samtalet är inte material som du får lägga upp på nätet. För att göra detta så krävs också att den andra parten går med på det. Däremot får man använda materialet som bevismaterial. tex, du ringer en läkare som har en förkastlig attityd – då kan du spela upp det till hennes/hans chef och sedan radera det om det inte behövs för framtiden.

  1. Hej,

   Om du har skapat en återställningspunkt på telefonen efter samtalen du spelade in kan det finnas filer att återskapa.

   Med vänliga hälsningar
   Mikael

 5. Jag har ACR. Normalt sett så hamnar alla inspelningar en mapp som heter ”ACRCalls”. MEN…nu har jag samtalat och spelat in, men hittar inte inspelningarna där. Jag undrade då om de verkligen hade spelats in—eller inte…. Jag gick till appen ACR och tittade; där låg mina samtal i ordning, jag lyssnade på dem OCH de fanns där…jag hörde inspelningarna. Alltså måste de finnas någonstans i min mobil. Men var? Jag har letat överallt. De finns alltså inte i ”ACRCalls” – VAR hittar jag filerna???

  1. Hej Anders,

   Om du till Inställningar > Inspelning i ACR-appen så kan du se vilken mapp som filerna lägger sig i. Om du har en filhanterare på din telefon kan du nå dem på samma ställe som ACR-appen visar.

 6. Hej! Om man nu vill att samtal från Messenger och Viber sak spelas in hur gör man då?
  Mvh Niklas

  1. Hej Niklas,

   För det måste du spela in hela skärmen. Det finns en del applikationer för det, men du kan börja med att prova Apowersoft Screen Recorder som är gratis.Länken går till Google Play Store så du kan ladda ner därifrån.

   Med vänliga hälsningar
   Mikael

 7. Hej,

  Du skriver att de allra flesta inspelningslösningar för Iphone kräver en tredjeparslösning. Vilka gör inte det? :)

  //Karin

  1. Hej Karin,

   Det enda du kan göra för att undvika ett samtal till tredjepart är att använda Google Voice (vilket är mycket opraktiskt) för inkommande samtal, eller göra en jailbreak på din iPhone och använda program via Cydia. Inget vi rekommenderar då det lämnar en hel del att önska i fråga om säkerhet.

   Tyvärr finns inte mycket vi kan hjälpa med i frågan. Hoppas det snart dyker upp något som gör inspelningarna enklare på iPhone.

   Med vänliga hälsningar
   Mikael

 8. Hej!
  Vad är vitsen med att appen ska kunna ringa och hantera mina samtal? Uppfattar det som att de ska ringa på egen hand.. Känns även konstigt att de skall ha åtkomst till foton, kontakter osv för att fungera?

  Med vänlig hälsning
  Sofia

  1. Hej Sofia,

   Det är faktiskt inte så konstigt som man kan tro. ACR behöver fyra generella behörigheter – Kontakter, Lagring, Mikrofon och Telefon.

   Kontakter för att kunna kolla upp telefonnummer i din kontaktbok och visa namn samt porträttbild för kända telefonnummer, Lagring för att överhuvudtaget kunna spara dina samtal, Mikrofon för att spela in ljud och Telefon för att kunna veta när ett samtal initieras.

   Ibland kan man tycka att vissa applikationer använder för många behörigheter, och visst är det så i många fall. Men ACR använder bara precis vad de måste för att appen ska fungera.

   Med vänliga hälsningar
   Mikael

  1. Hej Tom,

   ACR klarar det utmärkt. Du måste bara se till att inställningarna är rätt för att bästa ljudkvalitet.

   Med vänliga hälsningar
   Mikael

 9. Funkar inte på Nexus 5X med Android 8.0 (Oreo).

  Exempel:
  – Spelar bara in talet från den person som har appen installerad.
  – Inga alternativ i inställningar.
  – Skruvar alltid upp volumen på max.
  – Tillverkaren svarar inte på e-mail…!

  1. Hej Thomas,

   Tråkigt att det inte fungerar. Och att utvecklaren inte har svarat på dina e-postmeddelanden. Vi hoppas att det bara är ett tillfälligt problem och att ACR fungerar med en framtida uppdatering. Eller kanske fungerar det om du ominstallerar ACR?

   Med vänliga hälsningar
   Mikael

 10. Hej där. Googlar man ser man att flertalet inte känner till att det är mycket ovanligt numer att call recorders fungerar på nya mobiler. Redan sista generationens Nexusar failar och inga märken verkar finnas kvar som hanterar detta. Man skyller på Androids begränsningar pga lagar i andra länder. Ändå florwrar mängder om tips på dylika appar där författarna låtsas som detta är ett marginellt problem. Rwd ut detta snälla. Jag syftar på nya Samsung, Huawei, Sony, LG, Pixal etc..

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *