Spela in samtal på Android & iPhone – ACR är bästa appen – det här säger lagen

ACR logo

Det finns många anledningar till att spela in samtal. Om du har en Android-telefon är det enkelt med en applikation som ACR – en av de absolut bästa apparna för samtalsinspelning från Google Play Store.

  • Det är fullt lagligt att spela in samtal i Sverige – om minst en av samtalsparterna har kännedom om inspelningen
  • ACR är den bästa applikationen för att spela in samtal på Android
  • Spara dina inspelningar direkt till molntjänster som Dropbox, OneDrive och Google Drive
  • Ta bort gamla inspelningar automatiskt, välj olika kvalitetsnivåer på ljudet
  • Visste du att Android snart kan få inbyggt stöd för samtalsinspelning?

Varför spelar jag in alla mina samtal? Det är för den extra säkerheten i att alltid kunna gå tillbaka och bevisa något som har sagts i samtal med exempelvis telefonförsäljare eller kundtjänst.

Viktigt om du använder Android 9.0 ”Pie” eller senare

acr android9 fungerar inte

Samtalsinspelning fungerar normalt inte med Android 9.0 ”Pie” och senare versioner. Anledningen är att Google har lagt in spärrar som hindrar ACR och andra samtalsappar från att spela in samtalen.

Det betyder att du som fungerar på att skaffa ACR sannolikt inte kan använda appen på ett korrekt vis.

Det finns rapporter om att mobiltelefoner från bland annat Huawei kan fortsätta använda ACR även efter uppgraderingen med Android 9.0 – förutsatt att man inte fabriksåterställer enheten eller ominstallerar ACR i efterhand.

Spela in samtal med kundtjänst och support

Som ett bra exempel kan nämnas att någon för en tid sedan beställde fyra mobilabonnemang i mitt namn och jag ringde in för att spärra dem. Personen i kundtjänsten till mobiloperatören sa att hen spärrat både telefoner och abonnemang innan de hunnit skickas ut. Nu när operatörens bedrägeriavdelning löser allt med polisanmälan och liknande har jag inspelat bevis att ta till om något skulle krångla.

Inspelningarna sparas både i telefonen och på molnlagringstjänsten Google Drive. Alla inspelningar tas bort automatiskt efter 15 dagar om jag inte manuellt flyttar en inspelning till annan plats. På så vis lagras aldrig samtal med familj och vänner längre än nödvändigt.

Samtalsinspelning kan givetvis väcka starka känslor hos personen som håller i andra luren. Därför berättar jag alltid att samtalet spelas in, varför och hur länge inspelningarna sparas.

Bästa appen för samtalsinspelning är ACR

ACR logo

Efter att ha testat runt lite så fastnade jag vid utmärkta ACR från utvecklaren NLL. Jag betalade direkt för licensnyckeln som låser upp extrafunktionerna, det är appen absolut värd (och nej, jag får inte betalat för att rekommendera ACR).

Inspelningarna sköts automatiskt, kostnaden för licensen är överkomlig och det finns ingen nämnvärd extra strömförbrukning av att ha ACR igång i bakgrunden. Åtminstone inte på mina telefoner. Detta är den första appen vi installerar på alla våra nya Android-telefoner.[

Om du vill ha alla funktioner måste du köpa en Premium-licens för ACR. Vi rekommenderar att du först installerar gratisversionen och ser om applikationen matchar dina behov före ett köp. ACR Premium kostar 20.99 kronor vilket helt klart är ett ba pris.

Smarta tips för dig som använder ACR

ACR fungerar bra för de flesta direkt efter installationen, men det finns några smarta tips som gör det hela lite bättre och de rör alla inställningarna.

Tänk på att du kan behöva en licensnyckel för att använda dem alla, detta då gratisversionen låser vissa alternativ och öppnar dem först med Premium-versionen.

Ladda upp dina inspelade samtal till en molntjänst

acr molntjanst installning

Den här inställningen är riktigt bra om du vill vara säker på att alla dina inspelade samtal finns säkert sparade även om telefonen skulle krascha.

Ansluter du ACR till molntjänster som Google Drive, Dropbox, OneDrive laddas inspelningarna upp till en speciell folder du själv väljer och finns sedan snyggt åtkomliga via exempelvis en webbläsare.

Ändra inspelningsformatet

acr inspelningsformat installning

ACR har stöd för en hel mängd olika ljudformat men det är inte säkert att alla fungerar med just din telefon. När vi har testat ACR är det MP4 som har fungerat överlag bäst.

Bra stöd på många telefoner och ljudet blir bra nog för att kunna sparas för framtiden. Du kan även välja 3Go, AMR, FLAC, FLAC-HQ, MP4-HQ, M4A, M4A-HQ, OGG, OGG-HQ, WAV och WAC-HQ och prova dem om du vill.

Ta bort inspelningar efter ett antal dagar

acr automatisk borttagning installning

Alla inspelningar kommer inte vara värda att spara. Därför kan det vara en god idé att ta bort dem automatiskt efter ett antal dagar.

Gå till Inställningar > Inspelning. Klicka på brytaren för alternativet ”Automatisk borttagning” och välj antal dagar innan ACR tar bort en inspelning.

Välj en annan ljudkälla

acr ljudkalla installning

I vissa fall kommer du att behöva ändra ljudkällan som ACR använder vid inspelning. Det kan vara så att du bara hör dig själv i inspelningarna eller att ACR inte tar upp något ljud alls.

Gå till Inställningar > Inspelning. Leta upp Ljudkälla (Auto) och klicka för att välja ett nytt alternativ. Börja med VOICE_CALL och arbeta dig neråt.

Google begränsar ACR den 9 mars 2019

Google har släppt en omarbetad policy för hur appar kan använda telefonnummer u Android. Policyn påverkar hur ACR fungerar i din mobiltelefon och utvecklaren varnar för begränsad funktionalitet i appen.

Kring mars 2019 kommer ACR att uppdateras för att ta bort åtkomsten till API:er som Google begränsar. Bland annat ”READ_CALL_LOG” och ”PROCESS_OUTGOING_CALLS ”.

Det betyder bland annat att ACR inte längre kan:

  • Se vilket telefonnummer som ringer till dig eller som du har ringt
  • Exkludera inspelningar från specifika telefonnummer eller kontakter från adresslistan

Eftersom begränsningarna bara gäller för appar från Google Play Store så kommer utvecklaren att lansera en ny, fristående app kallad ”ACR Unchained”. Den har full funktionalitet, men kan inte laddas ner från Play Store.

ACR Unchained kommer bland annat att finnas i separata app-butiker från Huawei och Samsung. Appen kan använda befintliga nycklar för upplåsning av alla funktioner. Så har du redan betalat en gång så ska ACR Unchained fungerar utmärkt med alla pro-funktioner aktiverade.

Läs mer här om hur Google begränsar inspelningsappar på Android.

Om du bara vill spela in din egen röst

Tänk på detta! ACR kan inte spela in din röst som en diktafon. Appen är speciellt designad för att spela in samtal. Du måste ha en separat applikation för ljudinspelning som inte rör samtal.

Sony Audio Recorder är den bästa Android-appen om du bara vill spela in din egen röst. Det är en diktafon-app med bra design, utmärkt ljudkvalitet och gränssnitt som är enkelt att använda. I stort sett så bra som som en applikation för röstinspelning kan bli — speciellt med tanke på att Sony Audio Recorder är helt gratis att ladda ner och använda.

Tänk på att Sony Audio Recorder inte är till för att spela in samtal utan endast fungerar som diktafon. Dessutom behövs Android 4.1 eller senare för att applikationen överhuvudtaget ska fungera. Om du möter de två små kraven ska den fungera utmärkt även om du inte har en telefon från Sony.

Hi-Q MP3 Ljudinspelare Betyg jan17
Bra betyg för Hi-Q MP3 Ljudinspelare.

Vill du ha en ännu bättre applikation med extra bra ljudkvalitet vid inspelning från telefonens mikrofon? Då kan du titta närmare på Hi-Q MP3 Voice Recorder. Applikationen kommer i två varianter, den ena är gratis och den andra kostar några tior. Skillnaden mellan dem är att gratisvarianten endast kan spela in klipp på upp till tio minuter åt gången.

Med Hi-Q MP3 Voice Recorder kan du ställa in en hel mängd ljudinställningar för att säkra den bästa möjliga ljudkvaliteten. Gränssnittet är inte lika bra som med Sony Audio Recorder och i skrivande stund var applikationen uppdaterad den 11 oktober 2015 — vilket är lite väl långt bak för vår smak. Men den fungerar utmärkt om du vill testa själv.

Tänk på att om du vill spela in högkvalitativt ljud med din mobiltelefon krävs i många fall en extern mikrofon som är bättre på att fånga upp ljudet. Beroende på vad du ska spela in kan en Rode smartLav+, Shure Motiv MV88 eller Zoom iQ6 vara värd sina kronor att investera i.

Spela in samtal på en iPhone

Apple iOS 10 iPhone

Om man istället har en iPhone och vill spela in samtal är det inte lika lätt. Där Android-användare kan starta och stoppa inspelningarna automatiskt, spara dem direkt på telefonen och göra mängder av inställningar begränsar iOS lika mycket som Android tillåter.

De allra flesta inspelningslösningarna för iPhone involverar ett tredjepartssamtal till en tjänst som spelar in samtalet åt dig. Det betyder att du ger någon dina samtal på ett silverfat och måste förlita dig på att de inte lyssnar av dem.

Det går vanligtvis till så att man startar samtalet som vanligt, parkerar detta och ringer upp inspelningstjänstens telefonnummer. När de svarar inkluderar man dem i första samtalet och fortsätter detta.

När samtalet är över sparar tjänsten samtalet och gör denna tillgänglig till dig via ett kontot på en webbsajt. Där kan man ladda ner och radera filer efter behov. Och åter igen — de som arbetar med tjänsten kan troligtvis lyssna på dina samtalsfiler så vi rekommenderar inte att du spelar in samtal på det här sättet med en iPhone!

Det finns tillbehör som Call Recorder att köpa, men de är ofta dyra och vem vill ansluta en extra pryl till telefonen bara för att spela in samtal?

Får man spela in samtal – vad säger lagen?

  • Du FÅR spela in samtal när: Minst en person i samtalet vet att samtalet spelas in.
  • Du får INTE spela in samtal när: Ingen part i samtalet vet att de spelas in.

Det är lagligt att spela in samtal när du själv är delaktig, och du behöver inte berätta för den du pratar med att samtalet spelas in. Däremot får du inte spela in samtal utan att minst en person har kännedom om det. Du kan exempelvis inte installera ACR på den bättre hälftens telefon och sen ta del av inspelningarna utan dennes vetskap.

Brott mot svensk lag gällande inspelning av samtal kan ge böter och fängelse upp till två år. Därför rekommenderar jag att man läser på lite vad som gäller kring detta innan man kör igång med samtalsinspelning.

I brottsbalken, 4:e kapitlet, paragraf 9a står det att läsa: ”Den som … olovligen medelst tekniskt hjälpmedel för återgivning av ljud i hemlighet avlyssnar eller upptager tal i enrum, samtal mellan andra eller förhandlingar vid sammanträde eller annan sammankomst, vartill allmänheten icke äger tillträde och som han själv icke deltager i eller som han obehörigen berett sig tillträde till, dömes för olovlig avlyssning till böter eller fängelse i högst två år.”.

Läs mer om lagen och samtalsinspelning här.


Uppdaterad 2019-aug: Mindre justeringar för läsförståelse.
Uppdaterad 2019-jan: Information om att Google begränsar appar för samtalsinspelning.
Uppdaterad 2018-feb: Lade till information om senaste uppdateringen till ACR.


Mikael Anderberg är en veteran inom teknikvärlden med stor kännedom kring tillverkare, nya tekniker och produkter. Har mångårig erfarenhet från blogg- och it-världen vilken bidrar till utvecklingen av Tekniksmart tillsammans med andra entusiaster. Mikael har i grunden expertis inom fotografering och kamerautrustning, copywriter och content editing, och SEO. Läs mer om mig här.