Android P kan få stöd för samtalsinspelning – du slipper installera en tredjepartsapp

Android Logo 950 x 500

Om du vill spela in ett telefonsamtal på din Android-telefon måste du installera en applikation som sköter det åt dig. Med kommande Android P kan den funktionen finnas inbyggd direkt i operativsystemet.

Det har gjorts ett antal tillägg till Android Open Source Project (AOSP) som ger stöd för uppspelning av en ”call recording tone”. En ton på 1400Hz som upprepas var 15:e sekund när ett samtal spelas in.

Tonen appliceras på den utgående ljudströmmen och är hörbar av båda parter i samtalet. I många länder är det antingen helt olagligt att spela in samtal, alternativt måste en ton spelas upp för att uppmärksamma parterna på att en inspelning pågår.

I Sverige är det lagligt att spela in samtal så länge minst en delaktig person är medveten om det. Därför behövs ingen ton här.

Google har redan inbyggt stöd för samtalsinspelning i Android men har valt att begränsa åtkomsten för utvecklare. Vissa tillverkare som Samsung och OnePlus har redan aktiverat visst stöd i utvalda telefoner, men bästa alternativet är fortfarande tredjepartsappar som ACR.

ACR har varit vår favorit i flera år med sina många funktioner och stabila funktion. Du kan spela in samtal automatiskt, ta bort inspelningar efter ett visst antal dagar och ladda upp filer till molnlagringstjänster. Du kan läsa mer om ACR här.

Det är oklart när Android P kommer att släppas och exakt hur samtalsinspelningen ser ut. När fler uppgifter finns kring detta uppdateras artikeln med mer information. Tills dess kan du prova ACR och skriv gärna vad du tycker om applikationen i kommentarsfältet.

Mikael Anderberg är en veteran inom teknikvärlden med stor kännedom kring tillverkare, nya tekniker och produkter. Har mångårig erfarenhet från blogg- och it-världen vilken bidrar till utvecklingen av Tekniksmart tillsammans med andra entusiaster. Mikael har i grunden expertis inom fotografering och kamerautrustning, copywriter och content editing, och SEO. Läs mer om mig här.