Samsung Super ISO – allt du måste veta om funktionen

samsung galaxy s10 plus baksida kamera

Samsung varumärkesskyddar “Super ISO” i Storbritannien. Det vittnar om att kommande Galaxy S20-serien kan få ett nytt och förbättrat nattläge för kamerorna. Här är allt vi vet idag.


Vad har hänt?

Brittiska myndigheten UK Intellectual Property Office har godkänt ett varumärkesskydd för “Super ISO”. Det är Samsung som begärt registreringen och namnet antyder att en nytt förbättrat nattläge är på gång till antingen Galaxy S20-serien eller fler mobiltelefoner från den sydkoreanska tillverkaren.

Vad är ISO?

iso difference bridge 100 3200

För att förstå namnet som varumärkesskyddats så behöver vi veta vad ISO är i sammanhanget.

ISO är en kamerainställning som avgör hur känslig kamerasensorn är för ljus. Ett högre ISO-tal gör sensorn mer ljuskänslig och ett lägre minskar ljuskänsligheten. Normalt sträcker sig ISO-talen från 50 till 51 200 med stegvis ökning (50, 100, 200, 400, 640, 800…).

Desto bättre ljusförhållanden kring objektet som ska fotograferas, desto lägre ISO-tal kan användas. Är det dåliga ljusförhållanden måste ISO-talet skruvas upp för att bilderna ska få tillräckligt med ljus, och då introduceras något som kallas brus.


Brus är en direkt reaktion på sensorns ökade ljuskänslighet. Högre ljuskänslighet ger mer brus, vilket i sin tur generellt betyder sämre bildkvalitet.

Så vad är då Super ISO?

Super ISO är inte något du kommer att höra om i kamerakretsar. Det är ett påhitt från Samsung som sannolikt ska användas för att marknadsföra en ny funktion i tillverkarens mobiltelefoner.

Idag vet vi inte exakt vad Super ISO är. Därmed går det så klart att spekulera kring namnet – och här tror vi på ett nytt och förbättrat nattläge som ska göra bilder i dåliga ljusförhållanden bättre än i Samsungs tidigare kameror.

Så vad innebär egentligen “bättre” i sammanhanget?

Rent spekulativt tror vi att Samsung använder algoritmer (vilket är matematiska beräkningar) för att med hjälp av mjukvara pressa upp ISO-talet i bilder tagna med Galaxy S20-serien utan att mer brus introduceras i resultatet.

På ren svenska – med Super ISO kan du ta snyggare bilder i dåliga ljusförhållanden utan att brus drar ner kvaliteten. Spekulativt alltså.

När vet vi exakt vad Super ISO är och gör?

Samsung har inte avslöjat något officiellt om Super ISO i skrivande stund.

Den 11 februari presenterar tillverkaren tre nya mobiltelefoner i Galaxy S20-serien, och vi hoppas att Super ISO gör ett officiellt framträdande då.

Och vi tror det för att Samsung planerar stora nyheter till kamerafronten i sina nya mobiltelefoner. Prisjämförelsesajten Prisjakt har summerat några av de rykten och uppgifter som finns före lanseringen här.

Där skriver sajten att Galaxy S20 Ultra kan få en 108-megapixelkamera på baksidan och en 40-megapixelkamera på fronten. Ett rejält hopp i upplösning, och med höger upplösning krävs mer ljus för att hålla bruset borta. Och här kan Super ISO vara lösningen på det problemet.

Är Super ISO den ultimata lösningen på nattfotografering?

Nej, oavsett vad Super ISO gör så kommer funktionen aldrig att vara en perfekt lösning.

Samsung kan kalla Super ISO vad de vill och använda hur många algoritmer som helst, men kamerasensorerna i dagens mobiltelefoner är otvivelaktigt för små för att samla in den mängd ljus som krävs för nå upp till vanliga systemkameror.

Det kommer alltid att behövas nya, förbättrade kamerasensorer som kan samla in mer ljus.

Algoritmer som behandlar ljusdatan för att minska bruset är en positiv bonus som kan göra stor skillnad, men det krävs fysiska förbättringar i längden om tillverkarna på allvar vill slåss mot systemkameror och avancerade kompaktkameror.

Kommer Super ISO till äldre Samsung-telefoner?

Det är oklart om Super ISO även släpps till Galaxy S10-serien och äldre modeller.

Frågan är om Super ISO är knuten till Galaxy S20-serien via speciell hårdvara – exempelvis en dedikerad bildprocessor som bearbetar ljusdata från kamerasensorn och som inte finns i andra mobiltelefoner än ur Galaxy S20-serien. Om så är fallet kommer Super ISO sannolikt inte att kunna fungera i andra modeller.

Om Super ISO däremot bara är matematiska beräkningar och inte är hårdvaruknuten så kanske funktionen letar sig ner i andra modeller. Här handlar det i så fall mer om huruvida processorn/grafikkretsen i de äldre telefonerna är kapabel att göra beräkningarna och om Samsung vill använda Super ISO som ett säljargument bara för Galaxy S20-serien.