Xbox Series X släpps julen 2020 (video) – efterföljer Xbox One X

microsoft xbox series x skarmdump promovideo

Microsoft har äntligen avslöjat hur nya Xbox-serien ser ut – och det ser ut att vara ett riktigt monster till gamingkonsol som landar under granen 2020. Här får du alla detaljer om nya Xbox Series X.

 • Ny formfaktor med effektivare kylning
 • Omarbetad handkontroll som även fungerar med Xbox One-serien & Windows 10
 • Upp till 4 gånger högre beräkningskraft än Xbox One X
 • Stöd för 8K-upplösning och 120 fps

Vad är Xbox Series X?

Xbox Series X är nya generationens spelkonsol från Microsoft och har tidigare gått under projektnamnet Project Scarlett.

Lansering sker under 2020 års senare del och modellen stöder bland annat 8K-upplösning, ray tracing samt bildvisningsfrekvenser upp till 120 fps. Xbox Series X släpps tillsammans med en omarbetad handkontroll och en helt ny formfaktor som gör modellen lätter att ställa på exempelvis tv-bänken.

Vilka är de viktigaste nyheterna med Xbox Series X?

 • 4 gånger mer beräkningskraft än Xbox One X
 • 8K-upplösning och 120 fps
 • Helt ny formfaktor för både stående och liggande placering
 • Ny och förbättrad handkontroll
 • Auto Low Latency Mode (ALLM) och Dynamic Latency Input (DLI)
 • 12 teraflops med GPU-prestanda (vs 6 teraflops i Xbox One X)
 • Baseras på AMD Zen 2 och Radeon RDNA

De största nyheterna är en extremt mycket högre prestanda som gör att Xbox Series X kan köra spel i 8K-upplösning, samt en ny formfaktor.

Xbox Series X kan i det närmaste beskrivas som en liten gamingdator med sin nya, rektangulära design. Webbsajten GameSpot beskriver storleken på ett bra sätt; de skriver att konsolen är cirka en Xbox One-handkontroll bred och tre handkontroller hög.

Xbox Series X har ny hårdvara från AMD & omarbetad handkontroll

Innanför det nya och omdesignade chassit sitter en processor och en grafikkrets från AMD. Båda är från senare generationers AMD-arkitektur och är de drivande faktorerna för att Xbox Series X ska klara 8K-upplösningen; en upplösning som kräver rejält med krut under huven oavsett vilket spel man kör.

Xbox Series X har stöd för något som kallas Auto Low Latency Mode och Dynamic Latency Input. Tekniker som gör att fördröjningen mellan att du gör något med handkontrollen till att Xbox-konsolen tar emot signalerna och något händer på skärmen minimeras. Superviktigt i onlinespel och då inte minst FPS-spel som Modern Warfare, Battlefield och Overwatch.

På tal om handkontroller. Xbox Series X släpps med en helt ny och förbättrad handkontroll som Microsoft säger är anpassad för fler händer än någonsin tidigare.

”Storleken och formen har förbättrats för att göra den tillgänglig för fler människor, och den har en ny delningsknapp för att spara skärmdumpar och videor enklare.”

Handkontrollen är snäppet mindre än nuvarande Xbox One-kontrollen, men den behåller trots det vibratorfunktionen och alla knappar vi är vana vid. Dessutom fungerar nya handkontrollen med alla Xbox One-konsoler samt Windows 10-datorer.

Enligt Microsoft passar nya handkontrollen i 98 procent av händerna på användarna; den gamla handkontrollen stannade vid ”bara” 95 procent. En liten men välkommen förbättring.

Xbox Series X har ett omdesignat chassi & Ultra HD Bluray-spelare

Xbox Series X ser inte ut som de tidigare modellerna i Xbox-serien. Istället för den låga, platta designen så har Xbox Series X istället antagit formen av en gaming-PC i towerformat, skulle man enkelt kunna förklara den.

En rektangulär form med förbättrad kylning och tystare fläktar, och som du både kan ha stående eller liggande efter vad som känns bäst. Och ja, den här modellen har en Ultra HD Bluray-spelare, så du är inte låst till att bara köpa digitala spel som med Xbox One S All-Digital Edition.

Idag arbetar 15 spelstudior med att ta fram speltitlar som är designade för den högre prestandan i Xbox Series X. Ett spel som Microsoft lyfte fram lite extra är Senua’s Saga: Hellblade II – se gärna trailern som vi länkar till ovan.

Något Microsoft inte har avslöjat än är huruvida det kommer en andra spelkonsol som bygger på samma koncept som Xbox Series X. Det har pratats om en billigare och mindre prestandarik syskonmodell till Xbox Series X, tyvärr är det dock något som går oskrivet om den kommer just idag.

Mikael Anderberg är en veteran inom teknikvärlden med stor kännedom kring tillverkare, nya tekniker och produkter. Har mångårig erfarenhet från blogg- och it-världen vilken bidrar till utvecklingen av Tekniksmart tillsammans med andra entusiaster. Mikael har i grunden expertis inom fotografering och kamerautrustning, copywriter och content editing, och SEO. Läs mer om mig här.