Första Office-appen för Linux är släppt – Microsoft Teams

microsoft teams logo 2019

Microsoft lanserar Microsoft Team som en applikation för Linux. Det är den första Office-appen till operativsystemet och fler är att vänta i framtiden. Microsoft trycker på hårt för att göra ett intryck i Linux-världen och hittills har de lyckats väl.

Microsoft har satsat stort på Linux de senaste åren. Något som bland annat utmynnat i att Linux-kärnan finns inbyggd i Windows 10 och att du kan använda Linux-distributioner i Windows mycket snabbare och smidigare än någonsin.

Dessutom har Microsoft under flera år bidragit med öppen källkod till Linux och enligt rykten från september 2019 ska nästa stora version av Windows 10 bygga på just Linux-kod. Huruvida det stämmer återstår att se, men med släppet av första Office-appen för Linux så tar Microsoft åtminstone ett steg närmare Linux-användarna och hela den communityn.

Vad har hänt?

microsoft teams linux pre 2019
Bildkälla: Microsoft

Microsoft har släppt Microsoft Teams för Linux. Det är företagets första Office-app någonsin för operativsystemet. Microsoft Teams-appen släpps som installationsfil i formaten .deb och .rpm. Designen är identisk med versionen för Windows och macOS, så befintliga användare där lär känna sig helt hemma från start i Linux.

Microsoft Teams-klienten är den första Office-appen som släpps till Linux-desktop, och vi kommer att inkludera stöd för alla Teams kärnegenskaper.

Den första versionen av Teams för Linux är en förhandsversion som är under utveckling. Det betyder att det kan saknas några funktioner och du lär stöta på en och annan bugg längs vägen innan Microsoft släpper en färdig version.

Vad är Microsoft Teams?

Microsoft Teams är ett kommunikationsverktyg som konkurrerar med bland annat Slack. Ett verktyg anpassat för företag som behöver en chattbaserad lösning för både individuella diskussioner och större gruppchatter.

Microsoft Teams är tätt integrerad med Office-sviten och andra tjänster från Microsoft. En begränsad variant finns tillgänglig som gratisversion, men för företag som vill få ut maximalt tillkommer en månadskostnad.

Kommunikationsverktyget stöder bland annat vanliga chattar, videomöten, röstsamtal och direktsamarbeten i Office-dokument.

Läs mer om Microsoft Teams här.

Varför släpper Microsoft en Office-app till Linux?

Microsofts kunder använder inte bara Windows utan finns på en mängd olika plattformar, inte minst Android och iOS som dominerar mobiltelefonerna totalt idag.

Microsoft har sen tidigare haft en mycket tydlig närvaro i både Android och iOS med många utmärkta appar, men på Linux har det varit förvånansvärt tyst – trots att det finns en stor användarbas med Office-användare som nyttjar den plattformen.

Det är dock inte bara att klampa in med alla Office-appar och tjänster i ett svep. Med Microsoft Teams tar företaget ett försiktigt kliv över den tidigare oöverstigliga barriär som Microsoft själva byggt upp med Steve Ballmer i spetsen, och det banar vägen för andra appar som Word, Excel och PowerPoint.

Microsoft måste hitta en bredd och en mångsidighet som sträcker sig utanför Windows och macOS för desktop. Och kanske har de lyckats ta ett litet steg i rätt riktning med med Teams.

När kommer Word, Excel, PowerPoint, OneNote och Outlook till Linux?

Microsoft har inte avslöjat när de andra apparna i Office-sviten släpps till Linux. Faktum är att företaget inte ens sagt om de arbetar på dem i detta nu.

Så tills vidare får vi nöja oss med Microsoft Teams, och för de som kör Google Chrome finns även en PWA-app för Outlook som fungerar på Linux.

Var kan jag hitta Microsoft Teams för Linux?

Microsoft Teams finns till en rad plattformar och du hittar alla installationsfiler på tjänstens officiella webbsajt. Till Windows finns både 32- och 64-bitarsversioner, men för macOS och Linux är det bara 64-bitars som gäller.

Här är snabblänkar till alla varianter som finns på den officiella nerladdningssidan idag:

Notera att Microsoft Teams inte finns till Linux via Snap eller Flatpak. Det finns inga uppgifter idag om att något sådant är på gång för framtiden heller.

FAQ – vanliga frågor om Microsoft Teams & Linux

Var finns Microsoft Teams för Linux?

Du hittar installationsfiler för Teams på den officiella nerladdningssidan hos Microsoft. Var noga med att alltid hämta filer direkt från Microsoft för att undvika problem och skadlig kod i manipulerade installationsfiler från andra sajter.

Hur installerar jag .rpm och .deb i Linux?

Installation
RPM: rpm -install filens-namn.rpm
DEB: dpkg -install filens-namn.deb

Uppdatering
RPM: rpm -upgrade filens-namn.rpm
DEB: dpkg -install filens-namn.deb (samma som ovan)

Avinstallation
RPM: rpm -erase filens-namn.rpm
DEB: dpkg –remove filens-namn.deb

Är Microsoft Teams bättre än Slack?

Microsoft Teams är inte på rak arm bättre än Slack. Det beror helt på vad du behöver för kommunikationsverktyg och vad som känns bäst för företagets behov. Om företaget redan använder Office-sviten så är Teams ett mer logiskt val med sin täta integration där.

Mikael Anderberg är en veteran inom teknikvärlden med stor kännedom kring tillverkare, nya tekniker och produkter. Har mångårig erfarenhet från blogg- och it-världen vilken bidrar till utvecklingen av Tekniksmart tillsammans med andra entusiaster. Mikael har i grunden expertis inom fotografering och kamerautrustning, copywriter och content editing, och SEO. Läs mer om mig här.