Lösenordshanterare från Microsoft med Microsoft 365 Life

Microsoft Logo 2019

Microsoft introducerar en lösenordshanterare med Microsoft 365 Life för konsumenter. Hanteraren gör det enklare att skapa bra lösenord och lagra dem på ett säkert sätt. Här kan du läsa mer om lösenordshanteraren i Microsoft 365 Life.

Vad har hänt?

Microsoft kommer att lansera nya tjänsten Microsoft 365 Life under 2020, eller bara kort M365 Life. Det är en prenumerationstjänst för konsumenter som i stort ”bara” döper om befintliga Office 365 Personal och Office 365 Home, med nyheten att Office-paketet inkluderar en lösenordshanterare.

Varför är det viktigt att ha en lösenordshanterare?

Lösenordshanterare är ett bra sätt att hålla koll på alla lösenords, betalkortsinformation och annan känslig information. Du har snabb tillgång till allt samtidigt som det är säkert krypterat bakom ett enda lösenord och tvåstegsverifiering av inloggningen.

En bra lösenordshantare gör att du kan logga in snabbare på sajter, både på datorn och i mobiltelefonen, och hjälper dig att kolla om dina lösenord finns i läckta databaser på internet. Det finns både gratisvarianter och premium-versioner av olika lösenordshanterare på marknaden idag.

Varför inkluderar Microsoft en lösenordshanterare i Microsoft 365 Life?

Microsoft 365 Life är prenumerationstjänst på Office-tjänsterna och riktar sig åt hela familjen. Microsoft vill samla all din viktiga information under ett och samma tak, samtidigt som de gör det så säkert som möjligt för familjen att komma åt den.

Lösenordshanteraren står ut lite från de andra tjänsterna Word, Excel, Outlook, PowerPoint, OneDrive och OneNote. Men samtidigt blir den en integrerad del i Microsoft 365 Life så att dina viktiga filer och mejl i Office 365-sviten är och förblir skyddade med ett välgjort, bra lösenord.

Har Microsoft ett säkerhetsproblem kring lösenord?

safety-password-code-internet

Indirekt så har Microsoft ett problem med hur deras användare hanterare lösenord idag. I vår tidigare artikel ”Microsoft: Miljontals av våra användare återanvänder sina lösenord på fler sajter” skriver vi om hur Microsoft identifit hur 44 miljoner användare av deras tjänster har återanvänt sina inloggningsuppgifter och fått dem läckta via olika databaser på internet.

Det är så klart inte Microsofts fel att användarna inte hanterare sina inloggningsuppgifter på ett säkert sätt, men företaget vill så klart inte få den negativa pressen på sig om det blir ett större hot mot användarnas data. Dessutom ligger det i Microsofts intresse att ha ett långsiktigt, förebyggande arbete kring säkerhet och lösenord.

I fallen med de 44 miljoner användarna så har deras lösenord antingen återställts av Microsoft eller så har företags-administratören fått en notis om att anställda behöver få sina lösenord ändrade av säkerhetskäl. Med lösenordshanteren kan Microsoft minska riskerna och göra sina användare mer medvetna om hur man tar hand om sina lösenordsuppgifter – och använder dem.

När släpps Microsoft 365 Life och lösenordshantaren?

Microsoft har inte gått ut med ett exakt datum i skrivande stund. Företaget avslöjar dock att Microsoft 365 Life släpps under våren 2020, någon gång kring konferensen Microsoft Build. Microsoft Build 2020 kommer att hållas den 19 till 21 maj 2020.

Vilka är de bästa lösenordshanterarna på marknaden idag?

NordPass
NordPass

Det finns mängder av utmärkta lösenordshantare på marknaden idag. Flera av dem är helt kostnadsfria och vår personliga favorit Bitwarden är just det. Säker, gratis och baserad på öppen källkod som ständigt uppdateras med förbättringar.

LastPass, 1Password och DashLane är också riktigt bra alternativ.

Den stora skillnaden är att LastPass, precis som Bitwarden, är helt kostnadsfri om du inte vill betala för premium-versionen. 1Password däremot har bara en testversion som fungerar ett kort tag, sen betalar du månads- eller årsvis.

DashLane kan du använda helt gratis hur länge du vill, men bara med upp till 50 lösenord, sen måste du börja betala.

NordPass är en ny lösenordshanterare från kända VPN-leverantören NordVPN. En tämligen obeprövad lösenordshanterare som vi inte har provat än, men som kan vara värd att slå ett slag för. Tyvärr har den precis som 1Password en månadskostnad vilket du måste vara medveten om.

FAQ

? Vad är en lösenordshanterare?

En lösenordshanterare är en säker samlingsplats för alla dina inloggningsuppgifter och annan känslig information. Lösenordshanterare krypterar dina användarnamn, lösenords, betalkortsuppgifter och annan data så att bara du kommer åt den på datorn och mobiltelefonen.

?‍?‍? Vad är Microsoft 365 Life?

Microsoft 365 Life är en ny prenumerationstjänst från Microsoft som bland annat omfattar Office 365-sviten med Word, Excel och de andra Office-apparna. Microsoft 365 Life är en digital tjänst för hela familjen och omfattar även en lösenordshanterare.

? Är det säkert att använda lösenordshanterare?

Ja, det är säkert att använda en lösenordshanterare. Det är bättre att använda en lösenordshanterare där du lagrar alla dina inloggningsuppgifter på ett krypterat, säkert sätt, snarare än att återanvända enkla lösenord på alla dina webbsajter och tjänster.

? Kostar det att ha en lösenordshanterare?

Det finns kostnadsfria lösenordshanterare som är säkra och funktionsrika. Bitwarden och LastPass är två utmärkta alternativ som vi verkligen rekommenderar. Sen finn NordPass och 1Password som kostar varje månad, men som också är mycket bra och säkra.

? Vilken är den bästa lösenordshanteraren?

Det finns ingen ”bästa lösenordshanteraren” som vi kan utse rakt av. Bitwarden, LastPass, 1Password, DashLane och NordPass är alla utmärkta alternativ och har sina styrkor och svagheter. Prova en av dem (börja med de som är gratis). Är du nöjd är det bara att fortsätta, är du missnöjd kan du exportera dina lösenord och prova en annan.

Här är några tips på bra lösenordshanterare idag.

Mikael Anderberg är en veteran inom teknikvärlden med stor kännedom kring tillverkare, nya tekniker och produkter. Har mångårig erfarenhet från blogg- och it-världen vilken bidrar till utvecklingen av Tekniksmart tillsammans med andra entusiaster. Mikael har i grunden expertis inom fotografering och kamerautrustning, copywriter och content editing, och SEO. Läs mer om mig här.