Tvingad uppgradering till Windows 10 November 2019 Update

microsoft windows 10 logo 2019

Om din dator använder Windows 10 October 2018 Update och du vill fortsätta ha det så – då kommer du att stöta på problem. Microsoft tvingar alla användare att uppgradera till Windows 10 November 2019 Update, oavsett om de vill det eller inte.

Ibland så vill man bara stanna kvar med den stabila, bekanta mjukvara som man använder för stunden. Ofta handlar det om att man har en fungerande, användbar lösning som är produktiv och bekant. Det känns inte som att någon uppgradering är nödvändig – någonsin.

I vissa fall fungerar det bra att arbeta så. Enskilda applikationer du installerar och som inte automatiskt uppdateras kan ofta köras länge utan nya uppdateringar. Men när det gäller operativsystem och Microsoft så är det inte fullt lika enkelt.

Vad har hänt?

Microsoft tvingar alla användare av Windows 10 October 2018 Update att uppgradera till November 2019 Update, oavsett om de vill det eller inte. Processen är påbörjad och om du kör den gamla versionen så lär du inom kort märka en hel del förändringar när du försöker använda datorn.

Varför tvingar Microsoft användarna att uppgradera sitt Windows 10?

Anledningen till att miljontals datorer världen över uppgraderas automatiskt (förutsatt att de har en internetanslutning och har kontakt med Microsofts servrar så klart) är säkerhet.

Windows 10 October 2018 Update släpptes den 13 november 2018 och har sedan dess efterföljts av ett större antal uppdateringar. När Microsoft tar bort det interna stödet för den gamla versionen får operativsystemet inte längre nya uppdateringar via Windows Update.

Lästips: Så ser du vilka program som använder internet i Windows 10

Det gör October 2018 Update till ett säkerhetshot för både privatpersoner och företag när sårbarhetsfixar inte längre installeras – och Microsoft vill undvika ett säkerhetskaos lika mycket som att de inte längre vill behöva uppdatera gamla så kallade legacy-versioner av Windows 10.

Vill inte uppgradera från Windows 10 October 2018 Update – hur gör jag?

Tyvärr så finns inte mycket du kan göra, om något överhuvudtaget. Microsoft kommer att uppgradera ditt Windows 10 när du har en internetanslutning med fungerande Windows Update.

Du kan alltid blockera din anslutning så att Windows Update inte fungerar, men det är absolut inget vi rekommenderar.

När uppgraderas mitt Windows 10 October 2018 Update till November 2019 Update?

Det är oklart exakt när uppdateringarna rullar ut på de olika marknaderna. Det interna stödet hos Microsoft för October 2018 Update slutar den 12 maj 2020. Målet är att alla berörda enheter ska ha uppgraderats före dess.

Det betyder att Microsoft arbetar långsamt med uppdateringarna. Att fasa över miljontals datorer med tusentals olika hårdvarukombinationer till nya, större Windows 10-versioner är ingen enkel uppgift, och Microsoft har inte varit helt lyckade med liknande uppgifter tidigare.

Därför säger Microsoft att de inte kommer ha någon brådska i skrivande stund. Räkna med att den större mängden uppgraderingar kommer först under början på 2020, inklusive din dator.

Många datorer fick aldrig Windows 10 October 2018 Update

Windows 10 October 2018 Update är en välkänt bråkig version av Windows 10. Och många användare hoppade direkt från April 2018 Update till May 2019 Update på grund av det.

Det kanske mest kända problemet med October 2018 Update var att användare rapporterade om raderade filer efter att deras datorer uppdaterats. Mer specifikt filer som fanns i Dokument & Bilder-mappen.

Microsoft stoppade lanseringen av October 2018 Update efter ett tag och många fick vänta på senare versioner innan deras datorer uppdaterades igen; och därför fick många aldrig den här versionen.

Mikael Anderberg är en veteran inom teknikvärlden med stor kännedom kring tillverkare, nya tekniker och produkter. Har mångårig erfarenhet från blogg- och it-världen vilken bidrar till utvecklingen av Tekniksmart tillsammans med andra entusiaster. Mikael har i grunden expertis inom fotografering och kamerautrustning, copywriter och content editing, och SEO. Läs mer om mig här.