PUBG Mobile: Stöd för 90 FPS & 10-bitars HDR

PUBG Mobile
PUBG Mobile

PUBG Mobile för mobiltelefoner uppdateras med stöd för mobilskärmar som klarar hög uppdateringsfrekvens. Därtill kommer stöd för äkta 10-bitars HDR. Här kan du läsa mer om nyheterna till PUBG Mobile.

 • 90 FPS fungerar endast med Snapdragon 865 – vad vi vet
 • FPS: Frames per second, eller bilder per sekund
 • PUBG Mobile demonstrerades på Qualcomm Tech Summit 2019
 • 10-bitars HDR ger bättre färger och större dynamiskt område
 • Lästips: PUBG + 15 andra spel till Xbox Game Pass

Vad har hänt?

PUBG Mobile var ett av uppvisningsspelen under Qualcomm Tech Summit där den kända kretstillverkaren presenterade framtids mobilkretsar, bland annat Snapdragon 865. Under evenemanget bekräftade utvecklaren Tencent att PUBG Mobile att spelet får stöd för skärmar som körs i hög uppdateringsfrekvens, bland annat 90 bilder per sekund, samt äkta 10-bitars HDR.

På vilka telefoner stöder PUBG Mobile 90 FPS & 10-bitars HDR?

I skrivande stund finns ingen officiell lista. Det enda kända är att stödet kräver en mobiltelefon som använder Qualcomm Snapdragon 865 under huven, och just idag finns inga sådana mobiltelefoner på marknaden.

Det finns inga uppgifter om att PUBG Mobile får samma stöd på äldre Qualcomm-kretsar, eller på mobiltelefoner som använder exempelvis konkurrerande Samsung Exynos-kretsar.

Varför vill jag ha stöd för 90 FPS i PUBG Mobile?

Spel som stöder skärmar med hög bildfrekvens är generellt trevligare att använda i 90 eller 120 Hz. Anledningen är att den höga bildvisningsfrekvensen gör att rörelser känns mjukare och mindre ryckiga än på skärmar låsta till 60 Hz eller lägre. Det är en nämnvärd, positiv skillnad som är svår att förklara för den som inte har testat.

Vad är skillnaden på FPS och Hz?

 • Hz: Kort för ”hertz” och anger hur ofta skärmen förnyar innehållet som visas. 90 Hz är 90 gånger per sekund och 120 Hz är 120 gånger per sekund.
 • FPS: Kort för ”frames per second” och anger hur många bilder per sekund som kan visas. Är inte samma sak som hertz (Hz).

De två beteckningarna är enkla att förväxla med varandra. Båda anger hur snabbt något kan visas på skärmen, men Hz är knutet till vad skärmen klarar rent fysiskt medan FPS är hur snabbt mjukvaran kan byta bild på skärmen.

Om exempelvis en dator klarar att köra ett spel i 120 FPS, men skärmen bara stöder 60 Hz så kommer bara 60 bilder per sekund att visas. Det betyder att du ”förlorar” 60 fps på grund av skärmens begränsning.

Det är bättre att datorn eller mobiltelefonen kan visa en hög fps på en skärm med lägre bildvisningsfrekvens snarare än tvärtom.

Vilka mobiltelefoner stöder 90 Hz eller 120 Hz idag?

asus-rog-phone
Asus ROG Phone från 2018 med 120fps-skärm
 • OnePlus 7 Pro / OnePlus 7T Pro / OnePlus 7T (90 Hz)
 • Asus ROG Phone (90 Hz)
 • Asus ROG Phone II (120 Hz)
 • Nubia Red Magic 3 (90 Hz)
 • Razer Phone (120 Hz)
 • Razer Phone 2 (120 Hz)
 • Sharp Aquos Zero 2 (120 Hz)
 • Sharp Aquos R3 (120 Hz)
 • Oppo Reno Ace (90 Hz)

Det finns i skrivande stund inte speciellt många mobiltelefoner som har 90- eller 120 Hz-skärm. Listan ovan är några av de modeller som finns på marknaden i december 2019. Tänkt på att listan kan ändras månad för månad, så det har kanske tillkommit fler mobiltelefoner efter att artikeln först publicerades.

Varför vill jag ha 10-bitars HDR-stöd i PUBG Mobile?

 • HDR: Står för High Dynamic Range (dynamiska området från ljusaste till mörkaste som stöds)
 • 10-bitars: Färgdjupet (antalet färger som stöds)

Om du har en mobiltelefon med 10-bitars HDR-skärm så betyder det kort förklarat att den är mycket ljusstark och kan visa upp till 1,07 miljarder (!) färger. Varje färgkanal har 1 024 nyanser vilket är helt galet många och bortom vad vi kan se med ögonen.

För PUBG Mobile betyder det inte mer än att det är lättare att se detaljer i mycket ljusa och mycket mörka områden i spelet, och att du får mer levande färger. Det betyder dock inte att du får några fördelar över andra spelare, utan bara att din egen upplevelse blir lite bättre med finare grafik.

Var kan jag se eller läsa mer om PUBG Mobile och Qualcomm?

FAQ – vanliga frågor

? Är hög FPS viktigt i PUBG Mobile?

Generellt kan sägas att det är viktigt med hög FPS i de flesta spel. En högre FPS ger en behagligare upplevelse än en låg FPS eftersom du slipper hackig eller ryckig bildvisning. I stort känns spelet mycket mjukare i rörelserna med en hög FPS, speciellt på en skärm med hög bildvisningsfrekvens.

?Vad är FPS och Hz?

FPS är antalet bilder per sekund som mjukvaran klarar att visa, medan Hz är uppdateringsfrekvensen som skärmen stöder. Ju högre desto bättre i båda fallen.

? Vilken mobiltelefon är bäst för PUBG Mobile?

Listan över de bästa mobiltelefonerna för PUBG Mobile förändras i takt med att nya, modernare modeller släpps. I december 2019 anses iPhone 11 Pro-serien vara bland de absolut bästa, tillsammans med OnePlus 7 Pro, Asus ROG Phone 2 och Razer Phone 2 som har mycket hög prestanda.

?️ Vad är PUBG Mobile?

PUBG Mobile är en variant av PlayerUnknown’s Battlegrounds som anpassats för mobiltelefoner. PUBG Mobile är en konkurrent till Fortnite med samma upplägg och koncept: Battle Royale där ett stort antal spelare möts i en strid med bara en vinnare eller ett team som vinner.

Mikael Anderberg är en veteran inom teknikvärlden med stor kännedom kring tillverkare, nya tekniker och produkter. Har mångårig erfarenhet från blogg- och it-världen vilken bidrar till utvecklingen av Tekniksmart tillsammans med andra entusiaster. Mikael har i grunden expertis inom fotografering och kamerautrustning, copywriter och content editing, och SEO. Läs mer om mig här.