5 sätt du kan göra ditt Wi-Fi snabbare

wifi router accesspoint tplink unsplash

1. Uppdatera säkerheten på ditt bredband

Ibland kan man enkelt öka snabbheten på ditt internet genom att uppdatera säkerheten. Skulle du inte ha säkerhet finns det chans att användare slöar ned ditt Wi-Fi genom att ta upp internet bandbredd. Därför är det rekommenderat att alla ägare skyddar sina routers med ett komplext lösenord och WPA2 säkerhet. 

2. Optimera inställningarna på din router

Det är smart att testa olika inställningar på din router då detta kan förbättra signalstyrkan och snabbheten i ditt hem. Vissa routers har inställningar för underhållningen som prioriterar bandbredden när du streamar eller spelar spel. Delar du internetuppkoppling med andra i hemmet är inte denna strategi den optimalaste och då kan det vara bäst att stänga av denna inställning. Du kan även testa återställa RTS på din router. Denna är menad att rensa dataöverföring innan de skickas. Används ett delat internet, som t.ex i ett lägenhetskomplex, väljer du ett lägre nummer på RTS kan ditt Wi-Fi förbättras. 

3. Installera en Wi-fi extender 

Avstånd är ett av de största problemen. Det finns oftast ett visst avstånd som en wifi-signal kan nå. Behöver nätverket täcka ett större område än vad routern har möjlighet att nå, eller om det är många väggar som är ivägen kan prestandan ta stryk. Skulle din router inte nå utrymmena kan det vara så att ditt hus är för stort för endast en router. Alla routers är endast kapabla att sända en stark signal under ett visst avstånd. Vill du att signalen ska nå ut till ett större utrymme kan du behöva en Wi-Fi extender.

En Wi-Fi extender ser nästan likadan ut som en vanlig router, men de fungerar på olika sätt. En extender plockar upp en nuvarande Wi-Fi signal från din trådlösa router och skapar en förlängning av samma signal. En extender är en annan klient med en ny IP-adress, ungefär som en laptop. Vill du spela på betting är det viktigt att ha en signal i hela hemmet eftersom spel på odds behöver snabba reaktioner. Ett internet som inte fungerar kan göra att du riskerar att förlora. 

Även om det inte är en router ska du ändå ha samma tänk när du placerar din extender. Den bör vara tillräckligt nära ditt riktiga nätverk så att den kan få en bra signal, men samtidigt nära de platser signalen inte riktigt når. Signalen kommer aldrig vara lika bra som orginal signalen, men det är bättre än inget alls. Det allra bästa är dock om du kan koppla ihop din extender med en powerline eller ethernet. 

4. Köp en helt ny och bra router

Det största problemet som håller tillbaka din internetuppkoppling är att routern är för gammal. Som tur är finns det idag många fördelar om du köper en helt ny router och du investerar mer än snabbare internet. En ny router kan också skapa en högre säkerhet och mer kompatibel med fler tekniska enheter

5. Återställ din router

Det låter enkelt, men ibland räcker det med att återställa din router om du vill snabba upp din hastighet på internet. Precis som att starta om din dator kan hjälpa mot okända datorproblem, kan återställning av din trådlösa router ta bort internetproblem och öka din internetuppkoppling. 

Det finns många saker som du kan göra för att förbättra uppkopplingen. Skulle inte någon av dessa fungera (vilket är konstigt om du köper en ny router), bör du ta kontakt med din internetleverantör och se om problemet kan ligga hos dem eller om du kan hitta ett nytt internetabonnemang. Det kan också vara bra att rensa datorn så att inte virus eller gamla filer ligger och skräpar, som kan göra datorn och därmed internetuppkopplingen slö.

Mikael Anderberg är en veteran inom teknikvärlden med stor kännedom kring tillverkare, nya tekniker och produkter. Har mångårig erfarenhet från blogg- och it-världen vilken bidrar till utvecklingen av Tekniksmart tillsammans med andra entusiaster. Mikael har i grunden expertis inom fotografering och kamerautrustning, copywriter och content editing, och SEO. Läs mer om mig här.