Fujifilm X-T4 & X100V lanseras i februari 2020

fujifilm logo 2019

Fujifilm X-T4 lanseras i februari med inbyggd bildstabilisering. Det skriver webbsajten Fuji Rumors som säger sig ha säkra källor till uppgifterna. Samma källor ska även påstå att Fujifilm äntligen lanserar X100V – den officiella efterföljaren till populära X100F.

Det är bara ytterst lite vi känner till om Fujifilm X-T4 idag. Och det är att den följerföljer storsäljaren och hyllade spegellösa systemkameran X-T3, samt att X-T4 har inbyggd bildstabilisering, så kallad IBIS, direkt i kamerahuset.

Visst låter det begränsat med information, men bara bildstabiliseringen är en enorm nyhet för serien. Tidigare har bara X-H1 haft inbyggd stabilisering, och den modellen är en udda skapelse som inte riktigt hittat någon bra plats på marknaden.

Fujifilm X-H1 lanserades som en hybridkamera för fotografering och videoinspelning, men X-T3 hade både bättre foto- och videoegenskaper, vilket gjorde X-H1 svår att rekommendera. Det enda som lockade var stabiliseringen och en något lägre prislapp under 2019.

Den stora frågan är egentligen inte vilka specifikationer X-T4 får utan vilken prislapp kameran har när den lanseras.

När X-T3 släpptes i september 2018 var cirkapriset 15 990 kronor. Idag ligger den prislappen på runt 14 200 kronor, vilket är en minskning med bara 11 procent. Även om X-T4 inte har någon officiell, eller ens ryktad, prislapp så kan vi räkna med en siffra norr om 15 990 kronor och lite till.

En detalj som det ryktas om enligt Fuji Rumors är att X-T4 kan få videoinspelning i 6K-upplösning med 60 bilder per sekund med 10-bitars färgdjup internt i kameran. Tillsammans med stabilisering gör det X-T4 till en formidabel kamera på en redan supertuff kameramarknad i sin tänkbara prisklass.

Fujifilm X100V ersätter befintliga X100F

Fujifilm X100F
Fujifilm X100V ersätter populära X100F

Om X-T4 är hett önskvärd så är Fujifilm X100V säkert snäppet mer än så. För den ersätter den populära men ack så utdaterade X100F-modellen från 2017.

Här bör givetvis nämnas att Fujifilm X100F knappast är någon dålig kamera, snarare helt tvärt om. De som köpt modellen tokälskar den och du lär få svårt att hitta en ägare som inte har positiva saker att säga om sin kamera.

Med det sagt så saknas de där extra detaljerna som hade kunnat göra Fujifilm X100F till en oslagbar kamera.

Det fast monterade objektivet på 23mm f2 kommer att ersättas med X100V och får en helt ny, förbättrad formula. Och det är inte sent nog, för även om objektivet på X100F gör ett hyggligt jobb så finns stora behov förbättrad optik som bättre kan hantera en nyare och mer högupplöst kamerasensor.

Det är oklart vilka förbättringar X100V får utöver en omarbetad optik. Men det vore inte otroligt om autofokusen omarbetas och kamerasensorn samt bildprocessorn uppgraderas till 2020 års standard.

Mikael Anderberg är en veteran inom teknikvärlden med stor kännedom kring tillverkare, nya tekniker och produkter. Har mångårig erfarenhet från blogg- och it-världen vilken bidrar till utvecklingen av Tekniksmart tillsammans med andra entusiaster. Mikael har i grunden expertis inom fotografering och kamerautrustning, copywriter och content editing, och SEO. Läs mer om mig här.