Fujifilm X100F visas i januari 2017 — ny processor, gammalt objektiv

Fujifilm X100

Fujifilm har fått mycket uppmärksamhet för sin X100-serie med kompaktkameror i entusiastklassen. Och med all rätt. De retro-inspirerade modellerna ser inte fantastiskt bra ut — de tar riktigt bra bilder också.

Efter första X100-modellen som hyllades för sin bildkvalitet men kritiserades för långsam skrivhastighet till minneskort och ännu långsammare autofokus har Fujifilm lärt sig ett och annat. Med X100S snabbades just de punkterna upp och senaste X100T är ytterligare förfinad på en mängd punkter.

Serien kommer dock inte ifrån att de två sista modellerna i serien är förhållandevis lika med samma optik, kamerasensor och bildprocessor. Bild kvaliteten är alltså identisk och det fanns ingen egentligen anledning att uppgradera från X100S till X100T.

Fujifilm X100F däremot kan som fjärde modell i serien bli det lyft som många längtat efter. Först den 19 januari väntas Fujifilm ge den officiella presentationen, men redan idag finns uppgifter som pekar på vilka komponenter Fujifilm X100F kan använda.

Fujifilm-X100F-Front-720x486
Läckt bild på Fujifilm X100F från fujirumors.com

Ny kamerasensor & snabbare bildprocessor i X100F

Det kanske mest intressanta för många är att kamerasensorn äntligen ser ut att uppgraderas till nyare X-Trans III och upplösningen 24 megapixel. Upp från 16,3 megapixel på en X-Trans II-sensor. Bildprocessor ska även den ha förbättrats med en X-Processor Pro istället för EXR Processor II. Kort och enkelt — fler detaljer och överlag bättre bildkvalitet allra minst.

Det verkar också som att Fujifilm behåller samma beprövade 23-millimeteroptik som används med X100S och X100T. Det betyder en maximal bländare på f/2.0 vilket är utmärkt, men också att vi inte vet hur optiken fungerar med den nya högupplösta sensorn. Klarar den att visa den fulla potentialen i X-Trans III-sensorn, eller tappar vi detaljer i glaset?

Andra uppgifter pekar också på att X100F inte blir vädertätad, att kameran saknar vridbar skärm och att batterierna som används är NP-W126(S). Inget förvånande egentligen, men om kameran både saknar vridbar skärm och vädertätning så är det helt klart synd. Att kunna ta fotografier även i lättare regn och att se lättare i markhöjd är helt klart något vi hade uppskattat.

Det finns så mycket vi önskar till Fujifilm X100F — ny optik bättre lämpad för kameran, ett snabbare autofokussystem och inte minst vädertätad design. Vad vi faktiskt får återstår att se i januari 2017. Vad tror och hoppas du på med Fujifilm X100F?

Obs. Kameran till artikeln är en X100 och inte en X100F.

Mikael Anderberg är en veteran inom teknikvärlden med stor kännedom kring tillverkare, nya tekniker och produkter. Har mångårig erfarenhet från blogg- och it-världen vilken bidrar till utvecklingen av Tekniksmart tillsammans med andra entusiaster. Mikael har i grunden expertis inom fotografering och kamerautrustning, copywriter och content editing, och SEO. Läs mer om mig här.