Nya generationens Ultra HD Bluray-spelare på gång

Samsung M9500

Samsung kommer att visa upp nästa generations Ultra HD Bluray-spelare — Samsung M9500 — under CES 2017. En modell anpassad för automatisk optimering av bild- och ljudkvalitet utifrån källmaterialet. Det gäller inte bara vanliga bluray-filmer utan även de som stöder HDR och ljudformaten Dolby Atmos och DTS-X.

M9500 ska även ha inbyggt stöd för bluetooth vilket öppnar upp för privat lyssnande när man inte vill störa omgivningen. Inte direkt någon unikt då många tv-apparater av nyare modell har det, så även stöd för visning av fotografier och videoklipp tagna i 360 grader. Små detaljer för den framtid som vi snart har sprungit ikapp.

En detalj som Samsung inte har detaljerat närmare är egenskapen att njuta av bluray-titlar på mobila enheter. Om det rör dig om digitala kopior av filmer på skiva eller något annat återstår att se, men det är intressant att Samsung rör sig i dessa banor. Vi vet inte heller om det bara är för den sydkoreanska tillverkarens egna telefoner eller även från andra.

Högupplöst ljud med Ultra High Quality

Om bildkvaliteten från Ultra HD Bluray intressant för Samsung så har ljudet ännu större fokus. Under 2017 vill Samsung ta ett stort kliv in på marknaden för högupplöst ljud med nya produkter som klarar UHQ — Ultra High Quality — en ljudteknik för 32-bitars upplösning från alla typer av ljudkällor med 8- till 24-bitarsljud. Det handlar alltså om uppskalning av ljud på ett smartare, optimerat sätt.

Det involverar inte bara högkvalitativa ljudkomponenter utan även smartare algoritmer som kan processera ljudet, både in och ut. Proprietära funktioner och lösningar som enbart kommer att finnas i produkter från Samsung, eller på sin höjd licensieras till ett antal tillverkare som med tillåtelse får använda den.

Funktionerna omfattar bland annat en teknik som kallas ”wide-band tweeter” vilken expanderar och breddar det perfekta området i rummet för att lyssna på musik. Andra lösningar som Samsung introducerar är ”crystal amplifier” som eliminerar brus i ljudet och ”distortion cancelling” som förutsäger högtalarnas fysiska rörelser och motverkar distortion i ljudet.

Samsung H7 Wireless Speaker
Samsung H7 Wireless Speaker

Samsung H7 Wireless Speaker

Först ut med de många nya ljudfunktionerna är Samsung H7 Wireless Speaker. Packad med högkvalitativa komponenter men på ytan ger den avskalade, borstade designen inga vinkar om vad ljudprodukten har att erbjuda. Inte förrän enheten slås på och ljudet börjar flöda från högtalarelementen.

Med stöd för 32-bitars ljudformat och basåtergivning ner till 35 Hz ges ett optimalt och mycket brett ljud anpassat för omfånget som människans öron klarar, från högsta till lägsta frekvens. Åtminstone är det vad Samsungs marknadsföringsapparat vill få oss att tro.

Allt ser bra ut på pappret men det är först när Samsung H7 får testas av oberoende som vi verkligen får veta vad produkten går för. Och inte bara den då Samsung även lanserar en ljudlimpa, eller så kallad soundbar, kallad MS750. Även denna med stöd för 32-bitarsljud och Ultra High Quality.

 

Mikael Anderberg är en veteran inom teknikvärlden med stor kännedom kring tillverkare, nya tekniker och produkter. Har mångårig erfarenhet från blogg- och it-världen vilken bidrar till utvecklingen av Tekniksmart tillsammans med andra entusiaster. Mikael har i grunden expertis inom fotografering och kamerautrustning, copywriter och content editing, och SEO. Läs mer om mig här.