Game Mode kommer till Windows 10 — smart resursfördelning för spel

Microsoft Windows 10 Logo

Det är ingen hemlighet att Microsoft fokuserar stort på gaming med Windows 10. Ett problem med plattformen som gaminglösning är att operativsystemet fördelar datorns resurser på en mängd olika områden, vilket begränsar hur mycket som kan läggas specifikt på spelen.

För att råda bot på det kan Microsoft vara på gång med ett “Game Mode” som automatiskt allokerar så mycket resurser det bara går från andra delar av operativsystemet till det spel som körs. Det ska även betyda att hårdvaran prioriterar alla processer från spel före andra saker som körs i bakgrunden, allt för att ge användaren en bättre upplevelse.

Game Mode är ett läge som hittades i kommande uppdateringen “Creators Update” för Windows 10. Detta i en läckt version av operativsystemet som inte är planerad att släppas förrän under 2017. Det råder därför viss osäkerhet kring exakt funktion och tillgänglighet, inte minst då Microsoft ännu inte bekräftat dess existens.

Även om den läckta versionen av Windows 10 kan installeras och köras så går det inte att aktivera Game Mode än. Den finns där under ytan men går inte att testa läget. Allt verkar dock peka på funktionalitet likt den vi finner i Xbox OS med resurser som flyttas och prioriteras för en optimal gamingupplevelse.

Gears of War 4
Gears of War 4 är ett utmärkt exempel på hur bra UWP fungerar.

Viktiga detaljer som saknas är huruvida Game Mode aktiveras automatiskt eller om spelaren själv måste göra det? En annan sak som står oklart är huruvida Game Mode fungerar med Win32-spel, exempelvis från Steam eller EA Origin, eller om det bara fungerar med spel designade för Universal Windows Platform (UWP). Game Mode lär i alla fall inte fungera med nätcasinon.

Om bara för UWP är frågan hur stor roll Game Mode kommer att ha i framtiden. Microsoft har svårt att locka utvecklare till sin plattform för skalbara applikationer, trots att de med Gears of War 4 tydligt visade hur väl det kan fungera. Steam och liknande spelbutiker har en extrem dominans och de fungerar utmärkt — Microsoft måste ta Game Mode till dessa för att på allvar nå en bra spridning.

Vi ser positivt på uppgifterna om ett Game Mode och hoppas att Microsoft gör ett bra jobb med det. Att automatiskt flytta resurser till spel för optimal upplevelse är en välkommen funktion, men hur bra kommer det att fungera? Betyder det att vi får 5 fps extra eller 20 fps extra och mindre mikrolagg? Eller märks det ingen skillnad alls?

Vad tror ni?

Mikael Anderberg är en veteran inom teknikvärlden med stor kännedom kring tillverkare, nya tekniker och produkter. Har mångårig erfarenhet från blogg- och it-världen vilken bidrar till utvecklingen av Tekniksmart tillsammans med andra entusiaster. Mikael har i grunden expertis inom fotografering och kamerautrustning, copywriter och content editing, och SEO. Läs mer om mig här.