Google bekräftar Android 7.1.1 till Nexus 6 — släpps tidigt under 2017

Google Nexus 6

Nexus 6 får en uppdatering med Android 7.1.1 tidigt under 2017. Det meddelar Google som även säger att en allvarlig bugg i nya mjukvaran stoppar dem från att släppa uppdateringen tidigare än januari nästa år.

Redan för tre veckor sedan släppte Google nya Android 7.1.1 till en hel mängd mobila enheter, bland annat Nexus 5X och Nexus 6P. Men snabbt noterades att Nexus 6 lämnades ute i kylan och först nu svarar Google på varför.

Nexus 6 lanserades i oktober 2014 vilket gör att mobiltelefonen är mer än två år gammal på marknaden. Det betyder att modellen passerat Googles gräns för garanterade uppdateringar, så tillverkaren skulle enkelt kunna kapa telefonen helt och bara släppa Android 7.1.1 till nyare enheter.

Tacksamt nog verkar så inte vara fallet då Android 7.1.1 släpps i januari 2017 vilket lär vara en hett efterlängtad uppdatering av alla användare. Den innehåller de senaste funktionerna, buggfixarna och säkerhetslösningarna från Google. Installationen sker OTA så ingen data går förlorad i processen — bara acceptera uppdateringen, vänta ett tag och sen är det klart.

Den stora frågan för framtiden är huruvida Google tänker släppa Android 7.2 till Nexus 6 eller inte. Idag är det så klart en icke-fråga eftersom Android 7.1.1 inte är släppt än till telefonen och Android 7.2 är inte ens bekräftad av Google. Vi gillar när företagen behåller stödet längre än annonserat så förhoppningarna är höga hos oss.

Android Logo 950 x 500

Nyheterna i Android 7.1 och 7.1.1 till Nexus 6

Bland nyheterna som introduceras med Android 7.1 och 7.1.1 finner vi en helt ny kamera-applikation, genvägar till applikationer (tänk 3D Touch på iOS), stöd för Smart Storage med praktisk lagring av gamla fotografier och 100 nya emojis har lagts till.

Tidigare i år presenterade vi ett förslag som främjar könsneutralitet genom att lägga till emojis som huvudsakligen reflekterar kvinnliga roller runt om i världen och representerar yrken för både kvinnor och män. Vi inkluderade motparter till emojis som tidigare endast fanns som kvinnliga eller manliga varianter, sade Google tidigare om de nya emoji-ikonerna

Uppdateringen bjuder även på ett nytt tangentbord med stöd för klistermärken, emojis, GIF-bilder och fotografier. Fungerar i skrivande stund med Google Allo, Hangouts och Messenger, men räkna med tredjepartsstöd inom en snar framtid.

Vidare har fördröjningen i skärmen på mobiltelefonen minskat med Android 7.1 och 7.1.1. Vad det betyder är att när du rör på skärmen tar det kortare tid för mobiltelefonen att notera beröringen och svara på det. I stort kommer det att göra telefonen kvickare i vändningarna, även om det inte är överväldigande nytt.

Har du en Nexus 6 och har väntat på uppdateringen med Android 7.1.1?

Mikael Anderberg är en veteran inom teknikvärlden med stor kännedom kring tillverkare, nya tekniker och produkter. Har mångårig erfarenhet från blogg- och it-världen vilken bidrar till utvecklingen av Tekniksmart tillsammans med andra entusiaster. Mikael har i grunden expertis inom fotografering och kamerautrustning, copywriter och content editing, och SEO. Läs mer om mig här.