Google Chrome slutar uppdateras på Windows 7 under 2021

Google Chrome Logo 2016

Om du använder Google Chrome på Windows 7 så kommer du att få uppdateringar till webbläsaren i mer än ett år till. Det meddelar Google i ett försök att lugna oroliga användare då Windows 7 inte längre stöds av Microsoft från januari 2020.

Vad har hänt?

Den 14 januari 2020 slutar Microsoft att ge stöd för Windows 7. Efter det datumet släpps normalt inga fler uppdateringar med bugg- och säkerhetsfixar. Det i sin tur gör hela plattformen mindre säker då hackare kan använda Windows 7 för att komma åt personliga filer och liknande. Google har uppmärksammat detta och säger att företaget fortsätter ge stöd åt Chrome på Windows 7 i åtminstone 18 månader från januari 2020.

Hur länge stöds Google Chrome på Windows 7

Google har sagt att företaget stöder Chrome på Windows 7 i minst 18 månader. Det officiella slutdatumet är idag satt till den 15 juli 2021. Efter det får inte Chrome fler uppdateringar, vilket ytterligare minskar säkerheten med operativsystemet. Det är idag oklart hur länge konkurrerande webbläsare som Firefox och Opera stöds med Windows 7.

Vad händer med Chrome efter 18 månader när stödet upphör?

Google Chrome slutar inte fungera den 15 juli 2021. Du kan använda webbläsaren precis som tidigare.

Det som skiljer från tidigare är att Google inte längre garanterar att deras mjukvara fungerar korrekt. Detta då företaget inte uppdaterar med förbättringar, vilket med tiden kan leda till problem för användarna.

Det värsta är säkerhetsproblem om hackare hittar sårbarheter som Google inte fixar.

Vårt råd är att du 1) byter webbläsare efter den 15 juli 2021 och väljer en mjukvara som fortfarande underhålls och 2) byter till Windows 10 om möjligt. Det är fortfarande möjligt att uppgradera från Windows 7 till Windows 10 kostnadsfritt.

Mikael Anderberg är en veteran inom teknikvärlden med stor kännedom kring tillverkare, nya tekniker och produkter. Har mångårig erfarenhet från blogg- och it-världen vilken bidrar till utvecklingen av Tekniksmart tillsammans med andra entusiaster. Mikael har i grunden expertis inom fotografering och kamerautrustning, copywriter och content editing, och SEO. Läs mer om mig här.