Xiaomi Mi Box S: Allt du måste veta om medispelaren

xiaomi-mi-box-s

Xiaomi Mi Box S är en mediaspelare i budgetklassen med stöd för 4K och HDR. En trevlig produkt för dig som inte vill köpa den dyrare Nvidia Shield Toch kan leva med de kompromisser som finns. Här berättar vi om allt du måste veta innan du köper en Mi Box S.


  • Stöd för 4K och HDR
  • Bättre byggd fjärrkontroll än den till Nvidia Shield TV
  • Använder Android TV 8.1 eller nyare
  • Har ingen ethernet-port
  • Fungerar med handkontroller från Xbox One
  • Inget stöd för Dolby Vision
  • Generellt låga betyg i recensioner
  • Kan röststyras med Google Assistant

Xiaomi Mi Box S släpptes i oktober 2018 med ett cirkapris strax under tusenlappen. Det är en minst sagt blandad upplevelse med mediaspelaren som rapporterats, och det finns mycket du måste känna till om den före ett köp. 

De viktigaste sakerna du måste känna till i Xiaomi Mi Box S

  • Släpptes med Android 8.1. Mediaspelaren har tillgång till tusentals appar och spel eftersom du kan installera från Google Play Store. Du kan även räkna med att Xiaomi släpper en uppdatering till nyare Android 9.0 (om det inte redan är släppt när detta skrivs).
  • Kan användas med röststyrning. Med inbyggt stöd för Google Assistant kan du röststyra inte bara mediaspelaren via fjärrkontrollen, utan även hela ditt smarta hem.
  • Har stöd för 4K/HDR. Du kan spela upp högupplöst film i 4K med HDR, både via inbyggda appar som Netflix och YouTube, och nerladdade filmer i H.265 / H.264 / VP9.
  • Inbyggd Google Chromecast. Strömma filmer, serier och musik från en mobiltelefon eller surfplatta direkt till mediaspelaren via ditt hemnätverk.
  • Saknar ethernet-port. Det finns ingen inbyggd ethernet-port. För trådanslutet nätverk måste du köpa till en adapter för USB-till-ethernet.

Det här följer med i lådan när du köper en Xiaomi Mi Box S

  • Mediaspelaren Xiaomi Mi Box S
  • Fjärrkontroll med snabbknappar och mikrofon för röststyrning
  • AAA-batterier till fjärrkontrollen
  • Strömsladd till mediaspelaren
  • HDMI-kabel
  • Manual

Xiaomi Mi Box S och specifikationerna du måste känna till

xiaomi mi box 3

Xiaomi Mi Box S versus Xiaomi Mi Box

Föregångaren Xiaomi Mi Box släpptes 2016 och har i princip samma prestanda som efterföljaren Mi Box S. Det främsta som skiljer dem åt är en omarbetad design på både mediaspelaren och fjärrkontrollen.

Nyare Mi Box S har även en nyare version av Bluetooth samt kör Android TV 8.1 eller senare direkt ur lådan. Gamla Mi Box har fått Android TV 8.1 som en uppdatering vilket är mycket positivt.

Det finns ingen anledning att välja den äldre Mi Box-versionen om du kan få tag på nyare Mi Box S.

Xiaomi Mi BoxXiaomi Mi Box S
Lanseringsår20162018
Maximal upplösningUpp till 4K med 60 fpsUpp till 4K med 60 fps
ProcessorFyrkärnig CPU på 2GHzFyrkärnig CPU på 2GHz
GrafikkretsMali 450 750MHzMali 450 750MHz
RAM-minne2GB DDR32GB DDR3
Inbyggd lagring8GB8GB
AnslutningarWiFi 802.11a/b/g/n/acWiFi 802.11a/b/g/n/ac
2.4GHz/5GHz, Bluetooth 4.02.4GHz/5GHz, Bluetooth 4.2
LjudDTS 2.0+ Digital Out, Dolby Digital PlusDTS 2.0+ Digital Out, Dolby Digital Plus
Upp till 7.1-surroundljudUpp till 7.1-surroundljud
Portar1 x HDMI 2.0a (HDCP 2.2)1 x HDMI 2.0a (HDCP 2.2)
1 x USB 2.01 x USB 2.0
SPDIF / 3.5mmSPDIF / 3.5mm
MjukvaraAndroid TV 8.1Android TV 8.1
Nvidia Shield TV Pro
Nvidia Shield TV Pro

Xiaomi Mi Box S versus Nvidia Shield TV

Nvidia Shield TV är visserligen året äldre än Xiaomi Mi Box S, men det är en vida bättre mediaspelare. Prestandan är mycket bättre, du får mer lagringsutrymme och stöd för högupplöst ljud som Dolby Atmos / DTS-X.

Dessutom finns två, snabbare USB 3.0-portar, en nyare HDMI-standard (marginellt bättre), och inbyggd ethernet-port. Xiaomi Mi Box S har bara en USB 2.0-port som upptas om du vill använda en USB-till-ethernet-adapter.

Det som talar till Mi Box S fördel är priset och fjärrkontrollen. Det är nära tusenlappen i skillnad vilket kan vara svårt att rättfärdiga om man har en snävare budget. Dessutom känns fjärrkontrollen till Mi Box S stabilare och mer välbyggd än den till Nvidia Shield TV.

Vår rekommendation är i slutändan att du skaffar en Nvidia Shield TV om du kan – den är överlag klart mycket bättre och har utmärkt stöd från tillverkaren.

Xiaomi Mi Box SShield TVShield TV 2019
Lanseringsår201820172019
Maximal upplösningUpp till 4K med 60 fpsUpp till 4K med 60 fpsUpp till 4K med 60 fps
ProcessorFyrkärnig CPU på 2GHzNvidia Tegra X1NVIDIA Tegra X1+
GrafikkretsMali 450 750MHzNVIDIA MaxwellNVIDIA Maxwell
RAM-minne2GB DDR33GB LPDDR43GB LPDDR4
Inbyggd lagring8GB16GB16GB
AnslutningarWiFi 802.11a/b/g/n/acWiFi 802.11a/b/g/n/acWiFi 802.11a/b/g/n/ac
2.4GHz/5GHz, Bluetooth 4.22.4GHz/5GHz, Bluetooth 4.12.4GHz/5GHz, Bluetooth 5.0
LjudDTS 2.0+ Digital Out, Dolby Digital PlusDolby Atmos, DTS-XDolby Atmos, DTS-X
Upp till 7.1-surroundljudUpp till 7.1.4-surroundljudUpp till 7.1.4-surroundljud
Portar1 x HDMI 2.0a (HDCP 2.2)1 x HDMI 2.0b (HDCP 2.2)1 x HDMI 2.0b
(HDCP 2.2)
1 x USB 2.02 x USB 3.03 x USB 3.0
SPDIF / 3.5mmxx
x EthernetEthernet
MjukvaraAndroid TV 8.1Android TV 8.0Android TV 9.0

Är det prisvärt att köpa Xiaomi Mi Box S under 2020?

Både ja och nej. Det beror helt enkelt på vad du ska använda mediaspelaren till och vilka prylar du tänker ansluta.

Nej: Om du har en OLED-TV med stöd för Dolby Vision och ett hemmabiosystem som klarar Dolby Atmos eller Dolby-X så blir du begränsad med Mi Box S. Den klarar helt enkelt inte dessa tekniker och du kommer snabbt känna dig begränsad.

Ja: Om du däremot är ute efter en enkel och praktisk mediaspelare för under tusenlappen – då är Mi Box S helt klart värd att kolla närmar på. Kostnaden i skrivande stund är runt 650 kronor vilket är försvinnande lite jämfört med nyare Nvidia Shield TV Pro 2019.

xiaomi-mi-box-s

Det här måste du veta om Xiaomi Mi Box S

1. Xiaomi Mi Box S fungerar med handkontroller från Xbox One

Om du redan har en spelkonsol från Xbox One-serien så kan du ta handkontrollen till denna och ansluta till din Xiaomi Mi Box S. Anslutningen sker via Bluetooth och gör att du kan köra alla spel från Google Play Store. Eller bara navigera i gränssnittet om du inte är spelintresserad. Det gäller inte bara de officiella handkontrollerna från Microsoft, utan även handkontroller från tredjepart ska fungera. Däremot kan du inte ansluta kontroller för Playstation eller Switch.

2. Stöd för 4K i 60 fps med HDR10 och HLG

Om du laddar ner högupplöst film via internet kan du glädja dig åt att de kan spelas upp med Xiaomi Mi Box S 4K HDR. Mediaspelaren kan hårdvaruaccelerera format som H.265, H.264, VP9 och VC-1 med upplösningar upp till 3 840 x 2 160 pixlar. Det finns även stöd för HDR10 och HLG – men om du har en OLED-tv som stöder Dolby Vision så tar det stopp. Xiaomi Mi Box S har inte stöd för Dolby Vision, men det har däremot Nvidia Shield TV.

3. Prestandan i Mi Box S är inte i toppklass

Xiaomi Mi Box S har inte samma flyt i varken Android-gränssnittet eller vid filmuppspelning som dyrare, konkurrerande mediaspelare. Du kommer sannolikt märka en viss fördröjning ibland när du navigerar mellan menyerna och det kan hacka till vid uppspelning av högupplöst film.

Med det sagt är Xiaomi Mi Box S inte någon långsam mediaspelare. Den gör sitt jobb, men räkna med att du känner av begränsningarna i processorn och det långsamma RAM-minnet.

4. Xiaomi Mi Box S saknar inbyggd ethernet-port

När du packar upp din Xiaomi Mi Box S har du bara WiFi att förlita dig på för anslutning till nätverk. Det kanske fungerar för vanligt surfande, Netflix och YouTube. Men om du tänker titta på högupplöst film med nerladdade filer på 20GB eller mer så är det inte tillräckligt. Xiaomi Mi Box S har nämligen en tämligen dålig WiFi-implementation som gör att videor gärna buffrar för att mediaspelaren inte kan ta emot trådlöst skickad data snabbt nog.

För bästa resultat måste du använda ethernet-kabel. Tyvärr saknar Xiaomi Mi Box S en inbyggd ethernet-port, vilket betyder att du måste köpa till en adapter för USB-till-ethernet. Med den upptas den enda USB-porten på enheten vilket betyder att du måste köpa till en USB-hubb om du vill ha flera enheter anslutna, exempelvis ethernet-adapter och ett USB-minne.

5. Styr Mi Box S och dina smarta prylar med Google Assistant

Med inbyggt stöd för Google Assistant kan du använda Xiaomi Mi Box S för att röststyra både mediaspelaren och eventuella smarta prylar i hemmet. Exempelvis Philips Hue om du har deras lampor. Du kan göra i princip allt med Assistant i mediaspelaren som du kan med assistenten i mobiltelefonen eller surfplattan. Du kan läsa mer om vad som fungerar med Google Assistant här. Tänk på att du behöver logga in på ett Google-konto för att det ska fungera.

google chromecast ultra gen 3
Den här finns inbyggd i Xiaomi Mi Box S

6. Xiaomi Mi Box S har inbyggd Google Chromecast Ultra

Med en inbyggd Google Chromecast Ultra kan du strömma exempelvis film, serier och musik direkt från din mobiltelefon till mediaspelaren. Eftersom det är en Chromecast Ultra stöds både 4K och HDR vilket är mycket positivt. Här kan nämnas att cirkapriset för Xiaomi Mi Box S bara är någon hundralapp över en separat Chromecast Ultra i skrivande stund, så du får betydligt mer värde av mediaspelaren från Xiaomi än en separat Chromecast.

7. Begränsat stöd för HDMI-CEC

Fjärrkontrollen som medföljer Mi Box S har visserligen knappar för ström och volym, men de fungerar inte direkt mot din TV. Istället måste du ha en surroundförstärkare eller soundbar som stöder HDMI-CEC.

Låter det knepigt? Det är det också. Om du ansluter en Mi Box S direkt till din TV kommer fjärrkontrollen bara justera den interna ljudnivån i mediaspelaren, inte nivån på TV:n. Om du däremot kopplar Mi Box S till en förstärkare så kan fjärrkontrollen ändra nivån på TV:n.

8. Generellt låga betyg från recensenterna

Xiaomi Mi Box S är hyggligt billigt och ser åtminstone på pappret ut att prestera riktigt bra. Men det verkar som att recensenterna som har testat mediaspelaren inte tycker om allt med Mi Box S.

  • TechHive ger Mi Box S ruskigt låga 1,5 av 5 poäng.
  • Tom’s Guide sträcker sig lite längre med 2,5 av 5 poäng
  • Techradar ger mediaspelaren 3 av 5 i betyg.

I skrivande stund är Mi Box S hyggligt ny på marknaden. Därmed finns utrymme för förbättringar till mjukvaran som löser en del av problemen med produkten.

Men tills de problem som finns är lösta blir det svårt att rekommendera Mi Box S till någon. Åtminstone tills optimeringar är implementerade för att lösa lagget i menyer och vid uppspelning.

Läs mer om Xiaomi Mi Box S

Innan du köper en Mi Box S är det viktigt att du läser recensioner och omdömen. Speciellt när den här modellen har fått relativt dåliga betyg i flera tester. Samtidigt har många faktiska användare vittnat om en nöjdhet över hur mediaspelaren presterar.

Vi rekommenderar att du gå igenom så många recensioner, tester och omdömen som möjligt innan du tar ett köpbeslut. Här är några recensioner och butiker där du kan läsa mer från de som faktiskt använt Mi Box S.

TechHive: Mi Box S är en besvikelse med låg bildvisningsfrekvens för TV-sändningar, en begränsad fjärrkontroll och tekniska problem.
Läs recensionen här.

Tom’s Guide: Det finns ingen lockande anledning att skaffa Xiaomi Mi Box S med bristande bildkvalitet, dåliga ljudnivåer och gränssnitt.
Läs recensionen här.

Techradar: Mi Box S är billig men saknar inte funktioner.
Läs recensioner här.

AndroidHeadlines: Mi Box S är värt ett köp. Men om du letar efter en kraftfullare, mer kapabel och funktionsrik enhet, då är den inte för dig.
Läs recensionen här.

Walmart: 100+ omdömen om Mi Box S i butiken.
Läs omdömena här.

FAQ – vanliga frågor om Xiaomi Mi Box S

Vad är Xiaomi Mi Box S?

Xiaomi Mi Box S är en mediaspelare som du ansluter till en bildskärm eller TV för att strömma exempelvis film och TV-serier. Modellen klarar 4K/60fps och släpptes 2018 som en ersättare till två år äldre Xiaomi Mi Box.

Vad är skillnaderna mellan Xiaomi Mi Box S och Mi Box?

Den stora skillnaden mellan Mi Box S och Mi Box är att den förstnämnda har en nyare Bluetooth-version och användare Android 8.1 direkt ur lådan. Prestandamässigt är det ingen skillnad och funktionellt är modellerna identiska.

Vilken är bäst – Xiaomi Mi Box S eller Nvidia Shield TV?

Utan tvekan är Nvidia Shield TV det bättre valet med bättre prestanda, nyare Android-version och generellt högre funktionalitet. Prislappen är också högre, så det handlar mycket om vilka specifika krav du har på hårdvaran och vad det får kosta.

Kan jag använda handkontroll med Xiaomi Mi Box S?

Ja, du kan ansluta en mängd olika handkontroller från stora tillverkare, bland annat Xbox- och Playstation-kontroller. Läs mer i artikeln om vilka modeller som stöds.

Stöder Xiaomi Mi Box S både Dolby Atmos och Dolby Vision?

Faktum är att mediaspelaren inte stöder någondera. Det gör däremot den dyrare, konkurrerande mediaspelaren Nvidia Shield TV som klarar båda formaten. Däremot stöder Mi Box S både HDR10 och HLG.

Hur bra är Xiaomi Mi Box S enligt recensioner?

Tester och recensioner vittnar om att Xiaomi Mi Box S är en begränsad produkt som är i behov av stora förbättringar för att stå upp mot Nvidia Shield TV. Generellt är betyget lågt hos flera stora, välkända tekniksajter. Läs mer om vilka i artikeln.

Mikael Anderberg är en veteran inom teknikvärlden med stor kännedom kring tillverkare, nya tekniker och produkter. Har mångårig erfarenhet från blogg- och it-världen vilken bidrar till utvecklingen av Tekniksmart tillsammans med andra entusiaster. Mikael har i grunden expertis inom fotografering och kamerautrustning, copywriter och content editing, och SEO. Läs mer om mig här.