Starfield är sämre med Nvidia och Intel – bättre prestanda med AMD

Starfield

Om du planerar att spela Starfield så gäller det att du har ett grafikkort och en processor från AMD om du vill ha en optimal upplevelse. Det säger webbsajten Digital Foundry som har testat spelets prestanda.

Når knappt 60 fps med RTX 4090

Starfield är ett extremt krävande spel, speciellt om du kör med en 4K-skärm och vill ha bästa möjliga grafiska kvalitet. Inte ens ett RTX 4090 med en Ryzen 7800X3D håller spelet långt över 60 fps.

Bethesda som har utvecklat spelet har ett samarbete med AMD. Det betyder speciella optimeringar för Ryzen 7000-serien med processorer och Radeon 7000-serien med grafikkort. Tillräckligt för att påverka Nvidias och Intels hårdvara.

I ett av testen noterade Digital Foundry bland annat att en dator med Radeon RX 6800 XT och Intel Core i9-12900K presterade 46 procent bättre än med en Geforce RTX 3080 i samma system. Det är inte ovanligt att RX 6800 XT slår RTX 3080 i tester, men att ligga nära 50 procent högre är inte normalt.

Lästips: Så ändrar du FOV i Starfield – ett enkelt knep

Så ökar du prestandan utan AMD i datorn

  • Ett sätt att minska avståndet mellan grafikkorten ska vara att dra ner kvaliteten på skuggor i spelet från ”Ultra” om du har den aktiverad. Speciellt äldre grafikkort från Nvidia kan tjäna mycket på en sänkning här.
  • På processorsidan så kan du testa att slå av Hyperthreading om du har en Intel-processor. Enligt Digital Foundry så hjälper det inte att slå av AMD:s motsvarighet SMT.

Webbsajten The Verge skriver att det är tydligt att Nvidia och Intel inte hade samma tillgång till utvecklingsprocessen som AMD. Något som klart märks i den prestandan som spelarna upplever.

Det är uppenbart att Starfield inte är optimerat för hyperthreading-tekniken som finns i Intels processorer. Om inte Bethesda inkluderar bättre kod med en framtida uppdatering så är det faktiskt riktigt dåligt, oavsett om AMD sponsrar spelet eller inte.

Lästips: Nu kan du använda DLSS och XeSS med Starfield

Bethesda: Din dator är för dålig

Digital Foundry säger i sitt test att Bethesda uppenbarligen optimerat spelet mer för AMD:s hårdvara.

Sajten säger också att spelutgivaren måste förbättra upplevelsen för spelarna på andra plattformar, samt att Nvidia och Intel måste släppa nya drivrutiner för spelet med tiden.

Samtidigt har Bethesda svarat på frågor om prestandan till andra parter som frågat om hur spelet fungerar på PC. Och svaret kommer inte att uppskattas av många.

Starfield-regissören Todd Howard säger i en intervju att spelet är optimerat för PC och att de är nöjda med hur bra det flyter. Todd rekommenderar i princip alla som klagar över spelets prestanda att uppgradera sin hårdvara.

Via The Verge

Mikael Anderberg är en veteran inom teknikvärlden med stor kännedom kring tillverkare, nya tekniker och produkter. Har mångårig erfarenhet från blogg- och it-världen vilken bidrar till utvecklingen av Tekniksmart tillsammans med andra entusiaster. Mikael har i grunden expertis inom fotografering och kamerautrustning, copywriter och content editing, och SEO. Läs mer om mig här.