Hitta transparenta bilder & ikoner på Google – så gör du

google transparent iphone genomskinlig sok

Försöker du hitta bilder med transparent bakgrund på Google? Det är enkelt att hitta massvis med bilder som ser ut att ha genomskinlig bakgrund, men i många fall luras du med falska transparens och dålig bildkvalitet – om du inte vet hur du ska söka vill säga.

Det finns ett riktigt smart och praktiskt tips som ger mycket bättre resultat än det vanliga, dåliga sättet att hitta transparenta bilder. Här är bästa tipset.

Det dåliga sättet att hitta transparenta bilder

Det vanliga sättet och misstaget som många gör är att söka efter exempelvis ett produktnamn och lägga till ”transparent” eller ”png” i sökningen.

Visst kommer det att ge dig några bilder att ladda ner. Den absoluta merparten är dock fusktransparenta bilder som ser ut att vara genomskinliga i webbläsaren, men som nerladdade har den schackrutiga bakgrunden som inte alls är transparent.

Många sajter som erbjuder bilder med genomskinlig bakgrund använder det här tricket för att du ska se vad du kan få, men för att faktiskt få rätt bild så måste du registrera dig hos dem. Och i många fall betala.

google transparent iphone genomskinlig sok 2
Resultatet ”genomskinlig iphone” fungerar inte eftersom det finns genomskinliga skal.

Så hittar du transparenta bilder med Google

För att öka dina chanser så ska du inte söka efter ord som transparent, genomskinlig eller png. Istället ska du använda Googles egna, inbyggda verktyg som gör arbetet åt dig. Så här gör du:

  1. Sök efter bilden, symbolen eller ikonen du vill ha, exempelvis iPhone
  2. Klicka på knappen ”Verktyg”
  3. Klicka på ”Färg”
  4. Välj alternativet ”Genomskinliga”

Svårare än så är det inte. Visst är det lite mer omständigt än att bara lägga till ett extra ord till sökningen, men sökresultatet blir mycket bättre.

Bildformaten som stöder transparens

De vanligaste formaten som stöder genomskinlighet är JPEG och PNG.

Andra bildformat med stöd är GIF, JPEG2000, JPEG XR och WEBP. Den sistnämnda är ett mycket vanligt format på internet och utvecklades av Google för att snabba upp bildladdningen i bland annat Google Chrome.

Mindre vanliga format idag med fullt stöd är BMP, TIFF och TGA.

En varning om du använder macOS

Om du har en Mac-dator så är det viktigt att du tänker på att genomskinligheten inte behålls med webp-filer som laddas ner. Formatet stöds inte heller av webbläsaren Safari.

FAQ

Vad är skillnaden på transparent och genomskinlig?

Det är ingen praktisk skillnad. Transparent är ett försvenskat ord från engelskans ”transparency” medan genomskinlig är den svenska, riktiga översättningen.

Hur hittar jag transparenta bilder på Google?

1. Sök efter bilden, symbolen eller ikonen du vill ha, exempelvis iPhone
2. Klicka på knappen ”Verktyg”
3. Klicka på ”Färg”
4. Välj alternativet ”Genomskinliga”

Vilka bildformat stöder transparens?

JPG, JPEG2000, JPEG XP, PNG, GIF, WEBP, BMP, TIFF, TGA och fler.

Mikael Anderberg är en veteran inom teknikvärlden med stor kännedom kring tillverkare, nya tekniker och produkter. Har mångårig erfarenhet från blogg- och it-världen vilken bidrar till utvecklingen av Tekniksmart tillsammans med andra entusiaster. Mikael har i grunden expertis inom fotografering och kamerautrustning, copywriter och content editing, och SEO. Läs mer om mig här.