Rykte: Samsungs XR-headset kan känna luft från omgivningen

Samsung Gear VR

När Samsung släpper XR-headsetet som bolaget uppges utveckla tillsammans med Google och Qualcomm så är det med en mycket intressant detalj – XR-headsetet ska kunna använda lukt i åtminstone begränsad kapacitet.

Okej, vi vet, det är en minst sagt udda nyhet. Varför vill Samsung att VR-headsetet ska kunna känna lukter? Vad vill de använda funktionen till och hur mycket kommer den nya tekniken att kosta slutanvändaren?

Men kanske framför allt så är vi nyfikna på hur effektivt det fungerar.

Lästips: Apple Vision Pro – AR/VR-headset för framtiden

Högupplösta skärmar, handspårning & XR-processor

Just nu saknas många detaljer. Inklusive priset och lanseringsdatum för XR-headsetet. Vad vi däremot tror oss veta är att skärmarna på insidan har en hög upplösning med 3 000 ppi.

Det finns även uppgifter om att headsetet kan spåra handrörelser, precis som Apple Vision Pro, och att det finns RGB-kameror.

Andra detaljer är inbyggd djupsensor, XR-processor från Qualcomm och mjukvara som är utvecklad i samarbete med Google.

Lästips: Meta Quest 3 är släppt – här är priset

Samsung är ingen nybörjare på VR

Den sydkoreanska tillverkaren är knappast någon nybörjare när det gäller VR-applikationer eller hårdvara.

Samsung har sen tidigare flera VR-headset i Gear VR-serien med lanseringar mellan 2015 och 2017. Samtliga kräver en tillhörande mobiltelefon och är inte alls lika avancerade som Meta Quest-serien och absolut inte nära Vision Pro.

Samsung XR-headsetet väntas bli den första modellen som är helt fristående. Du kommer fortfarande behöva en mobiltelefon för att styra många funktioner, men det ska inte nödvändigtvis behövas en Galaxy-telefon.

Via Neowin

Mikael Anderberg är en veteran inom teknikvärlden med stor kännedom kring tillverkare, nya tekniker och produkter. Har mångårig erfarenhet från blogg- och it-världen vilken bidrar till utvecklingen av Tekniksmart tillsammans med andra entusiaster. Mikael har i grunden expertis inom fotografering och kamerautrustning, copywriter och content editing, och SEO. Läs mer om mig här.