Meta Quest 3 är släppt – här är priset

Meta Quest 3

Meta Quest 3 har äntligen presenterats. De nya VR-glasögonen inkluderar AR-teknik och är ett stort steg över 2020 års Quest 2-modell. Quest 3 är också flera tusen kronor dyrare.

Den stora nyheten med Quest 3 är att modellen stöder så kallad “mixed reality”. Det betyder att du får både AR och VR i samma headset, precis som hur Apples AR/VR-headset väntas göra.

Meta Quest 3
Foto: Quest 2 till vänster och Quest 3 till höger

Meta Quest 3 har färgkameror och bättre prestanda

Med Quest 3 får vi även nya kameror som kan visa omgivningen i färg, något vi skrev om tidigare här. Det gör att du får en klarar och tydligare bild av allt som pågår runtomkring dig när du spelar.

På insidan sitter en nya generationens Qualcomm-krets med upp till dubbelt så bra grafikprestanda jämfört Quest 2. Det är ett betydande lyft som ger spelutvecklare stora möjligheter att skruva upp den grafiska prestandan.

Handkontrollerna har blivit mer strömlinjeformade och ergonomiska. Du kan hålla dem längre utan att bli ansträngd i händerna. Huruvida Meta har fixat problemet med så kallad “drifting” återstår att se.

Priset på Meta Quest 3 är dock inte lika roligt som alla förbättringar. Meta har skruvat upp prislappen rejält och vill ha 6 790 kronor för modellen med 128 GB lagringsutrymme.

Om du vill spara några kronor och ändå får en trevlig VR-upplevelse så kan du kolla på prissänkta Quest 2.

Den gamla modellen får ett lägre pris den 4 juni och kostar från 4 350 kronor för modellen 128 GB lagringsutrymme och 4 950 kronor för 256 GB.

Via Engadget

Frågor och svar om Meta Quest 3

Hur mycket kostar Meta Quest 3?

Instegspriset är 6 790 kronor för varianten med 128 GB lagring.

Vad är nytt med Meta Quest 3?

Den här modellen har blivit lättare, tunnare och kraftfullare än föregångaren Quest 2. Dessutom har den fått färgkameror, AR-funktionalitet och nya handkontroller som är mer ergonomiska. Quest 3 har även blivit flera tusen kronor dyrare.

Är Meta Quest 3 större än Quest 2?

Nej, den nya modellen är 40 procent tunnare än föregångaren Quest 2. Den är dessutom lättare och har en mer strömlinjeformad design, även för handkontrollerna.

Meta Quest 3 kan släppas i september

Uppdatering: 2023-08-05

Meta Quest 3 kan släppas inom kort – det avslöjar nya uppgifter från amerikanska myndigheten FCC som fått in VR-glasögonen för registrering.

Vi vet redan sen tidigare att Meta planerar ett stort evenemang för Quest 3-modellen i september. Och med den nya registreringen hos FCC är VR-glasögonen redo att säljas i USA.

Det betyder att en lanseringen helt klart närmar sig då produkter som hamnar i FCC:s databas normalt presenteras officiellt kort efteråt. Brukligt inom de kommande veckorna eller månaden.

Evenemanget som hålls heter ”September Connect” och där väntas vi få en tydligare bild av hur Quest 3 kommer att se ut och vilka specifikationer VR-glasögonen har. Vi räknar också med att få de första speltitlarna till headsetet.

Redan sen tidigare vet vi att Quest 3 kommer att få en mer avskalad design, kraftfullare hårdvara på insidan och bättre skärmar. Det är en billigare variant av Quest Pro helt enkelt, med en prislapp på 500 USD (6 600 kronor inklusive moms).

Se allt som Meta har avslöjat officiellt om Quest 3 här ovan.

Mikael Anderberg är en veteran inom teknikvärlden med stor kännedom kring tillverkare, nya tekniker och produkter. Har mångårig erfarenhet från blogg- och it-världen vilken bidrar till utvecklingen av Tekniksmart tillsammans med andra entusiaster. Mikael har i grunden expertis inom fotografering och kamerautrustning, copywriter och content editing, och SEO. Läs mer om mig här.