Meta Quest 3 är lättare & tunnare än Quest 2

Oculus Quest 2
Ett vanligt Oculus Quest 2

Nya uppgifter har läckt ut om kommande VR-glasögonen Meta Quest 3. Och det ser ut som att den nya modellen är både lättare och tunnare än sin föregångare.

Om det är något som Quest 2 fick en del kritik för så var det att VR-headsetet var stort och otympligt på huvudet. Inte minst för att det tynger över ögonen om man inte använder batteripacket som Meta erbjuder som (ett dyrt) tillval.

Lästips: Nya regler för Meta Quest VR-headseten – åldersgräns på 13 år

Meta Quest 3 ser ut att lösa det problemet genom att banta ner rejält på materialet som används. Med en ny linskonstruktion som använder en modernare design så går vikten ner samtidigt som hela enheten blir plattare. Den sticker helt enkelt inte ut lika mycket framför ögonen.

Istället för ett tråkigt utseende grått ansikte, har den tre vertikala pillerformade sensorområden på framsidan. De vänstra och högra pillren inkluderar varsin färgkamera med videogenomströmning (delen som låter dig se världen runt omkring dig) samt en standardkamera. Det innebär att den har två färgkameror jämfört med endast icke-färgkameror på Quest 2. Det mittersta pillret inkluderar en djupgivande sensor, vilket är första gången för en Quest.

En stor nyhet ska vara att hårdvaran för strömmad video från omgivningen via kamerorna har uppgraderats rejält.

Istället för den flimmrande, gråa bild som Quest 2 har så ska den tredje generationens Quest-modell ha mycket bättre bild i färg. Totalt finns två färgkameror samt en djupseende kamera. Den senare är första någonsin i VR-glasögon från Meta.

Lästips: Quest Pro & Quest 2 blir billigare – här är nya priset (2023)

Enligt Apple-kännaren och analytikern Mark Gurman är färgåtergivningen mer korrekt och att upplevelsen vara ”nästan verklighetstrogen”.

Mark Gurman säger också att VR-headsetet är snabbare, vilket garanterat har med den nyare systemkrets som sitter på insidan. Systemkretsen är enhetens hjärna och hjärta på samma gång.

Meta Quest 3 kan släppas någon gång i oktober. Det ger butikerna gott om tid att skeppa enheter inför den viktiga julsäsongen. Någon prislapp finns inte i skrivande stund. Räkna med att modellen blir kännbart dyrare än de 5 500 till 6 000 kronor som Quest 2 kostar idag.

Mikael Anderberg är en veteran inom teknikvärlden med stor kännedom kring tillverkare, nya tekniker och produkter. Har mångårig erfarenhet från blogg- och it-världen vilken bidrar till utvecklingen av Tekniksmart tillsammans med andra entusiaster. Mikael har i grunden expertis inom fotografering och kamerautrustning, copywriter och content editing, och SEO. Läs mer om mig här.