Quest Pro & Quest 2 blir billigare – här är nya priset (2023)

Meta Quest 2
Foto: mediamodifier, Unsplash

Om du har planerat att köpa ett nytt VR-headset ur Quest-serien så kanske det snart är hög tid. Efter den första stora prishöjningen där Quest 2 blev tusenlappar dyrare så kommer nu en rejäl prissänkning istället.

Även flaggskeppsmodellen Quest Pro blir rejält mycket billigare. I ett meddelande säger Meta att priset sänks med en tredjedel, vilket gör VR-headsetet betydligt mer lättåtkomligt för många (även om prislappen fortfarande är skyhög för en leksak).

Tyvärr får inte Quest 2 samma utmärkta prissänkning, men 30 USD billigare än ändå en välkommen skillnad. Här under är de officiella priserna (just nu i USA, svenska kronor kommer så fort vi har priserna).

Nya priset på Quest Pro och Quest 2

ModellGamla prisetNya prisetSkillnad (%)
Meta Quest Pro1 499 USD999 USD33 %
Meta Quest 2399 USD369 USD8 %
Priserna är i USA tills vi har officiella svenska priser

Därför sänker Meta priserna i Quest-serien

Meta har inte gått ut med någon officiell anledning till varför de sänker priserna, men det är ingen högoddsare att det har med konkurrensen att göra. Åtminstone delvis. Här är tre anledningar till varför Meta kan sänka sina priser.

Playstation VR2

Det mest uppenbara är så klart att Sony har lanserat Playstation VR2. Ett VR-headset som kostar en skön slant och som kräver att du har en Playstation 5, men också en mycket omtyckt och hyllad modell som slagit sig in med kraft på marknaden.


Med en prislapp som ligger strax över Meta Quest 2 så är sannolikheten stor att många kollar på PSVR2 istället för Quest Pro – även om man inte redan har en PS5:a i hemmet. Den som har pengarna får både en spelkonsol och ett VR-headset för mindre pengar än vad Quest Pro kostar.

Du sparar alltså runt 5 000 (!) kronor på att köpa Sonys lösning och du får dessutom pengar över till….en elscooter exempelvis.

Läs mer om vad andra tycker om PSVR2 här.

Dålig försäljning

Meta chockhöjde priset på Quest 2 under sommaren 2022. Hela tusenlappen dyrare bara för VR-glasögonen och även alla officiella tillbehör fick en kostsam prisjustering.

Detta i kombination med den allt sämre hushållsekonomin med ökade priser, högre inflation och allt annat som ställer till det så är det tänkbart att Meta börjar notera ett tapp i försäljningen, på båda VR-glasögonen.

Meta Quest 3

Vi vet att nya modellen Quest 3 är på gång. Meta har kommunicerat internt till sina anställda om ett nytt VR-headset som är planerat att släppas senare under 2023. Exakt när är inte klart, men det vore inte orimligt att tänka sig en prissänkning på ”gamla” Quest 2 för att göra plats för Quest 3 (som lär bli betydligt dyrare).

Meta Quest Pro

Frågor och svar om priset på Quest 2 & Quest Pro

Vad är nya priset på Meta Quest Pro för 2023?

Priset minskade från 1 499 USD till 999 USD den 5 mars i USA/Kanada och 15 mars 2023.

Vad är nya priset på Meta Quest 2 för 2023?

Priset minskade med 30 USD den 5 mars i USA/Kanada och den 15 mars 2023.

När sänks priserna på Meta Quest Pro och Quest 2?

Den 5 mars i USA och Kanade, samt den 15 mars i Sverige.

Mikael Anderberg är en veteran inom teknikvärlden med stor kännedom kring tillverkare, nya tekniker och produkter. Har mångårig erfarenhet från blogg- och it-världen vilken bidrar till utvecklingen av Tekniksmart tillsammans med andra entusiaster. Mikael har i grunden expertis inom fotografering och kamerautrustning, copywriter och content editing, och SEO. Läs mer om mig här.