Första testet av Playstation VR2 – här är videon

Playstation VR 2
Bild: Sony

Playstation VR2 släpps inte än på ett bra tag, men ända sedan Sony presenterade sitt kommande VR-headset så har många PS5-användare drömskt hoppats på en närstående lansering.

Någon sådan får vi inte idag. Och inte heller imorgon. Däremot har vi fått en första video på VR-headsetet med en välkommen genomgång av allt som är nytt och spännande.

Videon är skapad av The Verge – en av de största nyhetssajterna om teknik idag – och deras initiala test av Playstation VR2 avslöjar massvis inför lanseringen.

Första tankarna om Playstation VR2 är positiva

I en ingående artikel skriver Jay Peters och Victoria Song bland annat följande om VR-headsetet:

  • ”Efter bara en kort tid med enheten så känns det som en stor uppgradering av originalet på nästan alla sätt och vis”
  • ”PSVR2-hårdvaran var en fröjd att använda”
  • ”Sonys nya Sense-kontroller är en märkbar förbättring”
  • ”PSVR2:ans enkelkabelsetup är mycket uppskattad”
  • ”Du kan spela länge utan att känna någon påfrestning”

Spelen som The Verge fick chansen att testa var några riktiga tungviktare. Bland annat Horizon: Call of the Mountain, Resident Evil Village (PSVR2-optimerad version) och The Walking Dead: Saints & Sinners Chapter 2.

Dessutom fick de prova Star Wars: Tales from the Galaxy’s Edge Enhanced Edition.

Horizon: Call of the Mountain är byggd för PSVR2

horizon call of the mountain psvr2 promo 2022
Foto: Sony

Horizon: Call of the Mountain är det mest tekniskt avancerade spelet som gruppen fick prova. Det är byggt från grunden specifikt för PSVR2 och har grafik därefter.

Känslan av skala är fantastisk och att se en gigantisk mekanisk dinosaurie gå ovanför känds som att besöka ett post-apokalyptiskt Jurassic Park.

Eftersom spelet är byggt för PSVR2 så får vi fullt stöd för Sense-kontrollerna vilket betyder återkoppling med haptik när du använder pilbågen och rör saker, bara för att nämna två saker.

Spelstudion har dessutom lagt en hel del tanke på interaktion med omvärlden. Som att du kan förstöra saker och det låter när du slår på i princip alla ytor som är nåbara.

Det kommer så klart många fler spel än de som The Verge testade. Enligt Sony ska det finnas minst 20 stora speltitlar till PSVR2 vid lanseringen.

Generella tankar om Playstation VR2

I sin artikel om testet så säger The Verge bland annat vi äntligen slipper externa kameror för att följa rörelserna. Istället används fyra kameror direkt monterade på VR-headsetet för att ”tracka” rörelser. Mycket likt hur det fungerar med Oculus Quest-serien.

Det inkluderas nya Sense-kontrollers med adaptiva avtryckare och haptisk återkoppling. Känslan och utseendet påminner om DualSense till Playstation 5, så om du har den kontrollen så känner du igen dig.

Huvudbandet kan enkelt justeras för att sitta optimalt på huvudet, IPD-avståndet kan justeras (avståndet mellan pupillerna) för att slippa huvudvärk när du spelar, och testpersonerna upplevde att kvaliteten på grafiken (skärmen) är riktigt bra.

En detalj som lyftes fram var att kanterna på skärmen kunde upplevas som lite dimmig eller otydlig; något som även var ett vanligt problem med första generationens Playstation VR.

Playstation VR 2
Bild: Sony

Så känns Sense-kontrollerna till Playstation VR2

Där Move-kontrollerna till Playstation VR var allt annat än roliga att använda så är Sense-kontrollerna till PSVR2 något helt annat.

The Verge skriver att de är en stor förbättring utan samma spårningsproblem som Movie-kontrollerna har. Den haptiska återkopplingen upplevs som riktigt bra, touch-funktionen likaså. Med touch-funktionen kan du interagera med VR-världen för att exempelvis peka på saker eller trycka på knappar.

Samtidigt menar sajten att tekniken inte är helt perfekt och att det finns utrymme för förbättringar. 

Playstation VR2 har ett skyhögt pris

Om det är något som svider rejält med Playstation VR2 så är det prislappen. Där man först trodde att Sony skulle läggas sig bara snäppet över Meta Quest 2 så visade det sig att den japanska speljätten hade helt andra planer.

Hela 7 400 kronor kostar grundpaketet med bara VR-glasögonen. Om du vill köpa paketet som inkluderar spelet Horizon: Call of the Mountain så får du räkna med runt 7 800 kronor.

Via The Verge

Mikael Anderberg är en veteran inom teknikvärlden med stor kännedom kring tillverkare, nya tekniker och produkter. Har mångårig erfarenhet från blogg- och it-världen vilken bidrar till utvecklingen av Tekniksmart tillsammans med andra entusiaster. Mikael har i grunden expertis inom fotografering och kamerautrustning, copywriter och content editing, och SEO. Läs mer om mig här.