Hur många spel kommer till Playstation VR2?

Playstation VR 2
Bild: Sony

Sony har mycket på sitt bord just nu inom spelvärlden. Förutom löften om att stärka tillverkningen av Playstation 5 så ryktas det att speljätten planerar att köpa spelstudion Bungie. Och Sony har även meddelat stora planer för kommande VR-headsetet PSVR 2.

I ett uttalande till sina investerare avslöjar Sony att företaget tänker storsatsa på sitt VR-headset med ett stort antal så kallade AAA-spel. De ska alla vara tillgängliga vid lanseringen av VR-headsetet senare under 2022 eller 2023.


Lästips: Bilder på Playstation VR2 (officiella bilder & detaljer)

Så många spel kommer till Playstation VR2

Exakt hur många spel som släpps under hela VR2:s livslängd går inte att förutse, men vi vet åtminstone att Sony planerar för minst 20 stora speltitlar till VR-headsetet vid lanseringen.

Det kommer att vara en blandning av Sonys egna spel från spelstudior som de antingen äger eller har samarbeten med, samt från tredjepartsstudior världen över.

Just nu är det tyst från Sony om exakt vilka spel som det handlar om, men vi har åtminstone fått ett namn att lägga på minnet: Horizon: Call of the Mountain. En så kallad spin-off från de andra spelen i Horizon-serien med fokus på VR-upplevelsen.

En spelstudio som redan avslöjat att de tänker släppa VR-spel till Playstation VR2 är Schell Games. De arbetar just nu på Among Us VR som kommer till VR-headsetet. Andra kända namn är Firmament från Myst-studion Cyan Worlds, nDreams arbetar på flera speltitlar och Coatsink på ett.

Oklart om gamla spel får VR-versioner

Vi hoppas på att många spelutvecklare tar sig en titt på sina vanliga spel och funderar på om de går att omvandla till VR-upplevelser.

Exempelvis No Man’s Sky hade varit ett fantastiskt spel att uppleva i en VR-miljö med Playstation VR2. Eller varför inte Tetris Effect som med sina grafiska effekter tar det klassiska, ryska spelet till helt nya nivåer.

Och ett annat spel som vi hade älskat att se på Sonys plattform är Steam-unika Half-Life: Alyx. Sannolikheten att det hamnar på PS5 och Playstation VR2 är nog minimal, men visst hade det varit underbart att se en större spridning på spelet (det är låst till SteamVR idag av förklarliga Valve-skäl).

Playstation VR2
Foto: Sony

Nämnvärt om Playstation VR2

Med Playstation VR2 får vi ett mer välkonstruerat och bekvämare VR-headset som är optimerat för Playstation 5-konsolerna. Modellen har två OLED-paneler med hög skärmupplösning och ett mycket bredare synfält in i första modellen.

Playstation VR2 har stöd för ögonspårning så att du kan kontrollera saker bara genom att röra ögonen; exempelvis siktet till ett vapen eller kameran i spel. Det finns även haptisk återkoppling i handkontrollerna (tänk DualSense-vibrationerna i vanliga PS5-kontrollen) och linserna i headsetet är justerbara.

Det är inte fastställt än vad VR-headsetet kommer att kosta eller när det släpps i Sverige. Mer information följer.

Via Engadget

Mikael Anderberg är en veteran inom teknikvärlden med stor kännedom kring tillverkare, nya tekniker och produkter. Har mångårig erfarenhet från blogg- och it-världen vilken bidrar till utvecklingen av Tekniksmart tillsammans med andra entusiaster. Mikael har i grunden expertis inom fotografering och kamerautrustning, copywriter och content editing, och SEO. Läs mer om mig här.